Maaseuturahasto EU_lippu_ja_tunnuslauseELY-keskusten logo

Lähiruokaa Uudeltamaalta

Mikä on Lähiruokaa Uudeltamaalta -hanke?

Lähiruokaa Uudeltamaalta on maakunnallinen lähiruoan yhteistyö‐ ja koordinaatiohanke, jota toteuttavat yhteistyössä Laurea‐ammattikorkeakoulu ja Hyria.

Ensisijaisena kohderyhmänä ovat pienet maaseudun lähiruokatuottajat ja elintarvikeyrittäjät. Laajempi kohderyhmä käsittää koko lähiruoka‐arvoverkon. Uusmaalainen lyhyeen ketjuun suunnattu luomu on myös lähiruokaa. Hanke pyrkii tavoittamaan sekä suomen‐ että ruotsinkieliset tuottajat ja lähiruokatoimijat maakunnassa.

Miksi hanketta tarvitaan?

Hankkeen tarkoituksena on kasvattaa lähiruoan saatavuutta, lähiruokayritysten kannattavuutta sekä toimijoiden verkostoitumista. Hankkeessa etsitään ja aktivoidaan uusia lähiruokatuottajia ja edistetään kysynnän realisoitumista lähiruokaliiketoiminnaksi. Hanke kokoaa ja jakaa lähiruokaan liittyvää tietoa ja parantaa Uudenmaan lähiruokasektorin näkyvyyttä. Hankkeessa luodaan uutta ymmärrystä kestävistä liiketoiminta ja verkostomalleista, lisätään ja tiivistetään lähiruoka‐alalla toimivien yhteistyötä ja verkostoitumisen ja vuoropuhelun avulla kasvatetaan alan kilpailukykyä.

Hankkeen tavoitteet ja keskeiset toimenpiteet

Hankkeen toimenpiteet suunnitellaan, valmistellaan ja toteutetaan yhteistyössä. Hankkeessa Hyria vastaa erityisesti Keski-Uudellemaalle suuntautuvasta viestinnästä ja alueen etsivästä lähiruokatoiminnasta. Hyrian vastuualueena on myös yhteistyö ammattikeittiöiden kanssa, lähiruoan huomioonottaminen toisen asteen matkailu-, ravitsemis- ja talousalan sekä luonnonvara-alan opetussuunnitelmissa sekä verkostoitumismatkojen järjestäminen Uudenmaan lähiruokatoimijoiden keskuudessa. 

Yhteistyö:

  • toimitaan valtakunnallisten hankkeiden Uudenmaan aluetoimijana, välitetään tietoa, hyviä käytänteitä uusmaalaisten ja valtakunnallisten hankkeiden välillä

  • kootaan yhteen lähiruokatoimijoita ja tukee näiden välistä yhteistyötä maakunnan alueella.

Etsivä lähiruokatoiminta:

  • tunnistetaan nykyisiä ja potentiaalisia lähiruokatuottajia Uudellamaalla

  • ohjataan rahoituksen ja neuvonnan piiriin, avataan liiketoimintamahdollisuuksia ja tuetaan verkostoyhteistyötä

  • lisätään opiskelijoiden kiinnostusta lähiruokatuotantoon opetussuunnitelmatyön avulla.

Arvoverkkoyhteistyö:

  • lisätään ymmärrystä ja vuoropuhelua ostajan ja myyjän välillä eri myyntikanavissa (ammattikeittiö, kauppa, suoramyynti, ruokamatkailu)

Rahoitus                              Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto (Uudenmaan ELY-keskus)

Toteutusaika                        1.11.2015 – 31.10.2018

Lisätietoja                                                        

Elina Hämäläinen                                        

projektipäällikkö/projektityöntekijä

elina.hamalainen(at)hyria.fi

puh. 050 415 3682

Hanke viestii toiminnastaan Facebook-sivuillaan ”Lähiruokaa Uudeltamaalta”, uutiskirjeillä ja artikkeleilla erilaisiin julkaisuihin.


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.