Transit – Rikosseuraamusasiakkaat osaamisella työelämään

Mikä on Transit-hanke?

Hankkeessa tuotetaan vankien koulutussiirtymiä tukeva selkeä toimintamalli. Erityisesti huomiota kiinnitetään toisen asteen siirtymiin. Hankkeessa tunnistetaan siirtymien kriittiset pisteet ja tarkastellaan niitä viiden päätavoitteen kautta.

Hanketta koordinoi Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä ja osatoteuttajina toimivat Ammattiopisto Spesia Oy, Rikosseuraamuslaitos, Invalidisäätiö sr, Ammattiopisto Live ja Hyria koulutus Oy.

Seuraa hankkeen toimintaa Twitterissä: https://twitter.com/transithanke

Koordinaattori Keudan hankesivu: https://www.keuda.fi/tietoa-keudasta/hankkeet/transit/

Tavoitteet

1) Siirtymien mallintaminen perusopetuksesta alkaen aina työelämään asti. Paikannetaan kriittiset vaiheet siirtymissä ja luodaan ohjaus- ja tukitoimenpiteet koulutusten keskeyttämisten ehkäisemiseksi. Laaditaan pedagogisen valmennuksen malli tukemaan lähityötä tekevän henkilöstön toimintaa sekä vankien kokonaisvaltaista kuntoutusta.

2) Vankien tietoteknisten, muiden digitaitojen sekä sähköisen asioinnin harjoittelu ja taitojen edistäminen osana koulutussiirtymiä, syrjäytymisen ehkäisyä ja integroitumista yhteiskuntaan. Mallinnetaan (suljetun) vankilan 2020-luvun digitaalinen oppimisympäristö, jossa viimeisintä opetusteknologiaa ja digitaalisia materiaaleja hyödynnetään. Vankilaopetus Suomessa 2011 –selvityksen mukaan vankien valmiudet käyttää tietotekniikkaa ovat huonot. Kuitenkin tiedonhankintataidot ovat olennainen osa yhteiskunnassa selviytymistä ja yhteiskuntaan sopeutumista.

3) Tavoitteena on tunnistaa vankien 2. asteen opintojen aloittamiseen liittyviä esteitä huomioiden myös lyhytaikaisvankien (vankeusaika max. 6kk) yksilölliset opintopolut ja opintojen aloittaminen tai jatkaminen lyhyen vankeuden aikana (motivaation ja itsetunnon tukeminen).

4) Tavoitteena edistää vankilakoulutuksen vaikuttavuutta. Yhteistyötä kehitetään myös Ohjaamoiden, TYPien, TE-toimiston ja Kelan kanssa.

5) Yhdyskuntaseuraamustoimistojen asiakkaiden koulutussiirtymien mallintaminen esimerkiksi yhdyskuntapalvelusta opintoihin. Toteutetaan valituissa palvelupaikoissa yhdyskuntapalvelusta kertyvän osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen osaksi opintoja.

Miten toimitaan?

Hankkeessa luodaan toimintamallin rinnalle työnantajaverkosto, joka tekee yhteistyötä vankiloiden sekä koulutuksen järjestäjien kanssa tukien vankien harjoittelujaksoja sekä työllistymistä opiskelu- ja vapautumisvaiheessa.

Digitaitojen nostamisessa määritellään vangin minimitaidot, joilla selviää siirtymävaiheiden sähköisestä asioinnista eri tahojen kanssa, valmiudet käyttää erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä opinnoissaan sekä muut kansalaisen tietotekniset perustaidot. Osaamotoimintamallin kehittämisellä tuotetaan systemaattiset ohjaus- ja tukipalvelut, jotka kattavat siirtymävaiheet perusopetuksesta työelämään - huomioiden linkit TE-, TYP-, Ohjaamoiden ja KELA-suuntaan.

Pedagogisella valmennusohjelmalla nostetaan henkilöstön ohjausvalmiuksia, jonka jälkeen he pystyvät paremmin tukemaan ja kannustamaan vankeja opintojen aikana. YKS-asiakkaiden siirtymille luodaan selkeä prosessi, joka myös pilotoidaan hankkeen aikana.

Hankkeen tulokset

Vankien koulutustaso on matala. Hankkeen toimenpiteet edistävät opiskelevien vankien mahdollisuuksia ja lisäävät opiskelevien määrää Etelä-Suomen rikosseuraamusalueella

tulevaisuudessa. Myös vankilaopetuksen koulutustarjonta laajenee ja erilaisia tutkinnon osia on mahdollista opiskella vankeuden aikana. Tarjonnassa huomioidaan myös tulevaisuuden yhteiskunnan työvoiman osaamistarpeet ja elinikäinen oppiminen. Pitkällä aikavälillä rikollisuudesta (vangit) yhteiskunnalle aiheutuvat kustannukset laskevat (n. 1,8 miljardia € /vuosi), ja yhä useammat vangit integroituvat yhteiskuntaan.

 

Toteutusaika: 1.8.2019 - 31.12.2021

Rahoitus: ESR

 

Lisätietoja

hankepalvelut(at)hyria.fi