Vaivaako yritystäsi osaajapula? Näin teet rekrytoinnin täsmäiskun

Case-kuvaukset
Image
Opiskelijoita keltaisissa turvaliiiveissä ja kypärät päässä Versowoodin tehtaan edustalla ulkona.

Versowood palkkasi RekryKoulutuksen päätteeksi 6 uutta työntekijää, joista 3 on vieraskielisiä. Kelatuotannon tuotantopäällikkö Tommi Kivioja kertoo, miten Hyrian ja TE-palveluiden kanssa yhteistyössä läpi viety rekrytointikoulutus sujui.

Versowoodin kelatuotannon tuotantopäällikkö Tommi Kiviojan mukaan TE-palveluiden ja Hyrian kanssa yhteistyössä toteutettu RekryKoulutus meni paremmin kuin hän osasi odottaa. Koulutus alkoi maaliskuussa 2022 kartoitusjaksolla, johon osallistui 19 henkilöä. Heistä huhtikuussa järjestettävään lähiopetukseen valikoitui 15 koulutettavaa.

Toukokuun aikana oli vuorossa työssäoppimista Versowoodin tehtaalla normaalien työvuorojen puitteissa. Jakson päätteeksi Versowood palkkasi toistaiseksi voimassa oleviin ja määräaikaisiin työsuhteisiin yhteensä kuusi työntekijää.

-Käytimme RekryKoulutusta ensimmäistä kertaa uusien työntekijöiden löytämiseksi. Siihen nähden kaikki meni todella hyvin. Paremmin kuin osasimme odottaa. Tästä kiitos kuuluu Hyrian Tea Roineelle ja Ismo Hietalalle ja meidän päässä työnjohtajille ja työntekijöille, Kivioja kiittää.

Versowoodilla vieraskielistä työvoimaa on palkattu useiden vuosien ajan, joten tilanne ei ollut poikkeuksellinen.  RekryKoulutukseen osallistuneet kuitenkin puhuivat ymmärrettävää englantia.

-Koulutuksen päätteeksi heidät pystyttiin työllistämään meille. Meillä suomen kielen rooli ei ole niin iso kuin sellaisissa työpaikoissa, joissa prosessit ovat hyvin monimutkaisia. Meillä myös tuetaan vieraskielisiä suomen kielen oppimisessa, vaikka se aluksi tuntuisikin hankalalta.

Lottovoittoja tulee vastaan harvoin

Kivioja näkee vieraskielisen työvoiman voimavarana.

-Heillä on halu tehdä töitä ja integroitua Suomeen. Olisi kummallista jättää se mahdollisuus käyttämättä. Näen, että vieraskielisten osuus ei ainakaan tule vähenemään Versowoodin palkkalistoilla tulevaisuudessa.

Kivioja huomauttaa, että sellaista lottovoittoa harvoin tulee työnantajan kohdalle, että vastaan tulisi suoraan valmis osaaja tiettyyn tarpeeseen.

-Palkkaat suomea tai jotain muuta kieltä puhuvan, aina henkilö pitää kouluttaa.

Lisäksi työvoiman saatavuudessa on monella alalla isoja haasteita, eikä sujuvaa suomea puhuvia osaajia löydy helpolla.

-Kannattaa rohkeasti vaan lähteä palkkaamaan vieraskielisiä. Se rikastuttaa työkulttuuria.

RekryKoulutukseen hakevien kielitaito selvitetään kartoitusjaksolla. 

Isompia yllätyksiä ei Kiviojan mukaan koulutuksen aikana tullut vastaan. Hyria auttoi käytännön asioissa.

-Jos jatkossa tehdään vastaavia, niin jonkinlaisia hienosäätöjä varmasti tehdään koulutuksen sisältöön, Kivioja pohtii.

Tehokas tapa saada motivoituneita tekijöitä

Versowoodille RekryKoulutus oli tehokas tapa saada kerralla useampia uusia työntekijöitä, jotka ovat motivoituneita ja hallitsevat heti juuri ne työt, joiden täytyy sujua alusta alkaen.

-Meillä oli tarve rekrytoida, ja muita kanavia pitkin emme siihen hetkeen saaneet tekijöitä. Ajattelimme, että tämä ei voi mennä pieleen, koska on esikarsinta ja harjoittelu sekä vielä palkatuilla henkilöillä normaali koeaika.

-Riskittömyys ei kuitenkaan ollut ratkaisevaa vaan se, että tarvitsimme työvoimaa, Kivioja tähdentää.

Hänen mukaansa RekryKoulutus oli iso onnistuminen.

-Kuuden uuden työntekijän palkkaaminen ei onnistu ihan sormia napsauttamalla, jos pystymetsästä lähdet hakemaan. Saimme motivoituneita tekijöitä, mikä on yksi tärkeimmistä asioista. Olen kaikin puolin tyytyväinen. Suosittelen tätä kaikille, jotka kärsii vastaavanlaisesta työvoimapulasta.

Kysy lisää