Kirjoittaja on Hyriassa ratkaisuasiantuntijana toimiva Anniina Torppavirta.
Työvoiman ulkopuolella olevien maahan muuttaneiden osaamisen tunnistamiseen on kehitetty Hyriassa yhdessä kohderyhmän kanssa osaamisen tunnistamisen työkaluja, jotka helpottavat osaamisen näkyväksi tekemistä. Ne ovat apuna yksilöllisen urapolun luomisessa sekä antavat lisää keinoja ohjaajille edistää asiakkaiden työllistymistä.
Testaa uusia työkaluja
Hyrian osaamisen tunnistamisen kokeilut lähentelevät jo loppuaan, mutta ennen loppuraportin julkaisua haluan hieman peilata yhteistä matkaamme, jonka asiakkaidemme kanssa saimme tehdä osaamisen tunnistamisen työkaluja rakentaessamme. Kohderyhmän tavoittamisen haasteista huolimatta olemme kokeilussa lähellä asiakastavoitettamme. Mukaan mahtuu vielä asiakkaita kokeilemaan työkaluja, jotka alkavat olla kaikkine portaineen valmiita. Ohjaajat voivat myös asiakkaan halutessa osallistua osaamisen tunnistamiseen ja testata, kuinka uudet mallit toimivat. Kokeiluun voi ilmoittautua mukaan lähettämällä minulle sähköpostia: anniina.torppavirta@hyria.fi.
Ideoista käytäntöön
Toimin Hyrian Urapalveluiden ja ammatillisen kuntoutuksen osastolla ja sain kokeiluun työparikseni kokeneen ja idearikkaan Minna Hietalan Hyrian maahanmuuttajaosaamisen osastolta. Olemme täydentäneet toisiamme erilaisella osaamisellamme erittäin hyvin. Ideoita olemme vieneet käytäntöön ja uusia olemme keksineet jatkuvalla syötöllä. Minnan ideat ovat saaneet allekirjoittaneenkin miettimään, mikä voisi toimia osaamisen tunnistamisessa, ja miten kokeilisimme jotain uudenlaista versiota. Sen ansiosta meillä ei olekaan yhtä ainoaa versiota tarjolla osaamisen tunnistamisen työkaluksi, vaan versioita on useita ja käyttöehdotuksia vielä useampia. Vaikka kohderyhmänämme ovat olleet työvoiman ulkopuolella olevat maahan muuttaneet, uskomme, että mallimme palvelevat muitakin vieraskielisten ryhmiä sekä myös muita asiakkaita, joille osaamisen tunnistaminen selkosuomeksi soveltuu. Hämmennyksen välttämiseksi on kutenkin hyvä mainita, että kyselyssä kartoitetaan työkokemusta kotimaasta ja Suomesta.
Työkalut työnhaun tueksi
Työkalujen tarkoituksena on rakentaa asiakkaalle osaamisprofiili, jota hän voi hyödyntää työnhaussa sekä esimerkiksi todistuksena uusille palvelukontakteille. Todistus kertoo, millaista osaamista asiakkaalta löytyy. Siten samaa asiaa ei tarvitse uudelleen lähteä kartoittamaan. Osaamisperusteisen CV-osion tavoitteena on luoda asiakkaalle osaamisprofiilin osio, jonka hän voi halutessaan siirtää tulevaan jatkuvan oppimisen digitaalisen alustan oman osaamisensa osioon. Katso lisätietoa jatkuvan oppimisen digitaalisesta kokonaisuudesta.
Koetimme kaikin keinoin etsiä osaamisen tunnistamisen mahdollisuuksia myös omalla äidinkielellään luku- ja kirjoitustaidottomille asiakkaille. Päädyimme kuitenkin siihen, että työkalun käytössä täytyy olla mukana tulkki tai toimiva käännösohjelma, että osaaminen saadaan tunnistetuksi. Kokeilussa mukana olleet asiakkaat ovat olleet motivoituneita kouluttautumaan ja työllistymään. He ovat kokeilleet jo olemassa olevia osaamisen tunnistamisen malleja sekä kokeilussamme keksimiämme. Tämän perusteella olemme ideoineet, millaisen työkalun rakennamme. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat olleet joillakin asiakkailla jo hyvin selkeät ja osalla tietous yhteiskunnan mahdollisuuksista on herättänyt intoa oman tulevaisuutensa suunnitteluun Suomessa. Usea asiakas on ohjautunut osaamiskartoituksesta kotoutumisen edistämisen palveluihin ja osa koulutusneuvojan luokse miettimään, mitä erilaisia koulutusmahdollisuuksia Suomessa on, ja mitä jo olemassa olevaa osaamista olisi mahdollista tunnistaa tai tunnustaa.
Kielitaito avainasemassa
Havaitsimme, että vaikka Suomeen puolison työn tai koulutuksen takia muuttaneille asiakkaille on tarjolla tietoa Suomesta ja yhteiskunnan rakenteesta, he eivät olleet kuitenkaan saaneet tätä tietoa. Myös suomen kielen osaamisen asiakkaat kokivat tärkeäksi. Osa ei voinut ajatellakaan kouluttautumista tai työnhakua ennen kuin heidän suomen kielen taitonsa oli kehittynyt riittävästi. Osa koki, ettei työllistyminen yrityksistä huolimatta ollut mahdollista, jollei suomen kieli ollut hyppysissä. Maahan muuttaneiden parissa työskentelevät ovat kertoneet, että ohjaaminen englanninkielisiin opintoihin on hieman kaksipiippuinen juttu, sillä työllistyminen englannin kielellä on edelleen haasteellista ainakin pääkaupungin ulkopuolella. Toisaalta olemme havainneet, että esimerkiksi toisen asteen tutkinnon suorittaminen voi mahdollistaa korkeakouluopinnot, joissa työllistymiseen englannin kielellä on hieman enemmän mahdollisuuksia.
Työkalut käyttöön elokuussa
Lupaamme, että osaamisen tunnistamisen työkalut löytyvät elokuussa osaamisen tunnistamisen sivulta. Siirry tarkastelemaan osaamisen tunnistamisen työkaluja. Toivomme mahdollisimman runsasta kokeilua ja kommentointia työkalujen toimivuudesta sekä kehittämisideoista!
Osaamisen tunnistamisen kokeilut perustuvat opetus- ja kulttuuriministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön osaamisen tunnistamisen työryhmän väliraporttiin, jonka perusteella työ- ja elinkeinoministeri kilpailutti työvoiman ulkopuolella oleville maahanmuuttajille osaamisen tunnistamisen kokeilun, jota Hyria toteuttaa. Kokeilut sekä osaamisen tunnistamisen työryhmä rahoitetaan EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF).