Osaamisen tunnistamisen työkalupakki sisältää yksinkertaisia ja selkeällä viestinnällä laadittuja osioita. Työkalupakki koostuu kahdesta portaasta, joista ensimmäinen on hyvin yksinkertainen ja suunnattu myös luku- ja kirjoitustaidottomille asiakkaille. Toinen porras sisältää kolme osiota, joista ensimmäisessä kartoitetaan arjenhallintaa, työelämätaitoja, oppimisvalmiutta, vuorovaikutustaitoja, itsensä johtamista ja digitaitoja. Lisäksi rakennetaan osaamisperustainen CV ja kartoitetaan työn ja koulutuksen ulkopuolelta tulevaa osaamista sekä tulevaisuuden suunnitelmia.
Työkalu on suunniteltu toimimaan parhaiten ohjaajan kanssa työskenneltäessä ja toimii keskustelun pohjana, josta jää asiakkaalle osaamisprofiili. Osaamisprofiilin tavoitteena on nopeuttaa kotoutumispolulla etenemistä ja toimia perustana asiakkaan tuleville kotoutumista ja työllistämistä edistäville toimenpiteille.
Ohjeet
-
Jos asiakas osaa käyttää käännösohjelmia, puhuu englantia tai suomea tai hänellä on käytössä tulkkipalvelu, osaamista on mahdollista tunnistaa työkalujemme avulla.
-
Valitse oman aikaresurssisi mukaan, millaista mallia haluat käyttää. Mallin valintaan vaikuttaa myös se, onko asiakas tavattavissa säännöllisesti vai kertaluontoisesti.
-
Työkaluista rakentuu Word-pohjainen osaamisprofiili, joka täytyy tallentaa itselleen jatkokäyttöä varten.
-
Tiedot eivät tallennu. Siten työkalua käyttäessä tulee suorittaa työkalun tehtävät kerralla loppuun saakka.
Ensimmäisen portaan työkalu – Kuvakollaasi
Tavoite: Kartoitetaan paitsi koulutuksen ja työelämän kautta hankittu osaaminen, myös koulutuksen ja kurssien ulkopuolella hankittu osaaminen esimerkiksi leipominen, siivoaminen, organisointi, autonasentaminen jne. Tällainen osaaminen voi toimia pohjana asiakkaan tulevaisuuden ammatilliselle tavoitteelle ja toiveelle.
Sisältö: Asiakas valmistautuu tapaamiseen pohtimalla vastauksiaan tai keräämällään kuvakollaasilla tai jollain muulla yhdessä sovitulla tavalla.
-
Asiakas vastaa kuvakollaasin avulla kysymyksiin
-
Mitä osaat?
-
Mitä haluat osata?
-
Mitä olet tehnyt aikaisemmin?
-
Kuvakollaasit puretaan ryhmäkeskusteluissa ja/tai yksilökeskusteluissa. Yksilökeskustelut erittäin tarpeellisia yksilöllisen osaamisprofiilin muodostamista varten. Ryhmäkeskusteluista voi saada tukea ryhmältä sekä ajatukset voivat selkeentyä mitä haetaan.
Lisätietoja: Malli antaa suppean osaamisprofiilin. Ei pohjaudu tekoälyyn, vaan kaikki kirjoitettu tulee näkyviin profiiliin.
Ensimmäisen portaan työkalu –Ennakkotehtävät ja tapaamiset
Tästä pääset kuvamuotoisiin kysymyksiin.
Kuvamuotoiset kysymykset ovat osaamisprofiilin rakentamista varten.
Tästä pääset orientaatiokysymyksiin.
Aikaresurssi: noin kolme x kaksi tuntia, kolmivaiheinen malli
Tavoite: Kartoitetaan paitsi koulutuksen ja työelämän kautta hankittu osaaminen, myös koulutuksen ja kurssien ulkopuolella hankittu osaaminen esimerkiksi leipominen, siivoaminen, organisointi, autonasentaminen jne. Tällainen osaaminen voi toimia pohjana asiakkaan tulevaisuuden ammatilliselle tavoitteelle ja toiveelle.
Antaa asiakkaalle aikaa miettiä tulevaa, arvioida omaa osaamistaan ja laatia kysymyksiä.
Sisältö:
Ensimmäinen tapaaminen
-
Infoa tulevasta, miksi tavataan ja mitä tavoitellaan, virittäydytään tulevaan
-
Ennakkokysymyksinä kotiin
-
Kerro tärkeästä tai hyvästä koulu- tai työmuistostasi.
-
Mieti, mikä on sinun unelmien työpaikkasi Suomessa.
-
Asiakas ja ohjaaja voivat itse valita millä keinoin osaamista tuodaan esille; kuvat, sanat, käännösohjelma jne.
Toinen tapaaminen, kuvatunnistus
-
Vuoropuhelua asiakkaan tuottamasta tiedosta: koulutus, ammatilliset asiat sekä harrastuksia eli pehmeää osaamista (= ei koulutuksen, kurssien tai työkokemuksen avulla hankittu osaaminen).
-
Kotitehtävä, jossa asiakas pohtii tulevaisuuden näkymiään ja tavoitteitaan.
Kolmas tapaaminen
-
Haastattelu ja faktatietoa ammatillisista tavoitteista ja suunnitelmista, niiden tarkempi hahmottuminen
-
Jatko-ohjaus oikealle taholle.
Lisätietoja: Ei pohjaudu tekoälyyn, vaan kaikki kirjoitettu tulee näkyviin profiiliin. Profiilin rakentamisessa käytetään kuvakollaasin pohjaa. Ennakkotehtävät ja tapaamiset työkalu on orientaatiokysymyksiin vastaamista varten. Yleisinfon ja prosessiin orientoitumisen tueksi ennakkotehtävän lisääminen oli erittäin hyödyllistä.
Toiseen portaan työkalut – Visuaalinen malli, osaamisperustainen CV ja osaamiskysymykset
-
Jos käytössäsi on osaamisprofiilia rakennettaessa tulkkipalvelu, tai asiakas puhuu englantia tai suomea, voit käyttää toisen vaiheen työkalupakista osion 1,2 tai 3 tai kaikki yhdessä.
-
Toisen portaan työkaluissa jatko-ohjaus voi tapahtua koulutusohjaajalle, ilmoittautumalla työttömäksi työnhakijaksi ja tätä kautta siirtyminen lisäpalveluiden piiriin tai ohjaamalla työnhakuun. Myös työllistymiseen ja kouluttautumiseen tähtäävät hankkeet, kokeilut, toiminnot ym. ovat hyvä jatkopolku.
Toisen portaan työkalu – Visuaalinen malli/hämähäkinseitti
Tavoite: Tunnistaa asiakkaan
-
arjen hallintaa
-
työelämätaitoja
-
vuorovaikutustaitoja
-
oppimisvalmiuksia
-
itsensä johtamista
-
digitaitoja
Sisältö: Monivalintatehtäviä yllä olevista aiheista. Tuloksena visuaalinen hämähäkinseitti – malli, joka toimii keskustelun pohjana tai visuaalisesti osoittaa asiakkaalle hänen osaamisen tasoaan näistä perustaidoista.
Lisätietoja: Voi tehdä omana osionaan tai liitettynä missä ovat kaikki kolme toisen portaan työkalua.
Toisen portaan työkalu – Osaamisperustainen CV
Tavoite: Osaamisperustaisen CV:n muodostaminen yhdessä asiakkaan kanssa.
Sisältö:
-
Koulutus, joka on käyty lähtömaassa, Suomessa tai kolmannessa maassa
-
Oppilaitoksen ja tutkinnon nimi
-
Opiskeluaika
-
Työkokemus
-
Työskentelypaikka ja -aika
-
Työtehtävä tai työtehtävät
-
Käytetyt työvälineet
-
Millaista osaamista työskentely on tuottanut?
-
Lisäosaaminen
-
Ei tutkintoon johtava koulutus ja kouluttautuminen
Lisätiedot: Asiakkaan olisi hyvä tuoda tapaamiselle mukaan olemassa olevat todistukset koulutuksista sekä töistä ja olemassa olevat CV:t. Käytettyjen työvälineiden kohdalla tavoitteena on kertoa mitä työkaluja työssä on käytetty, sillä saman työn tittelin alle, voi kuulua erilaisia työkaluja. Esimerkiksi maatilan työt, onko käytössä ollut kuokka vai traktori ym.
Tämän voi tehdä omana osionaan tai liitettynä missä ovat kaikki kolme toisen portaan työkalua.
Toisen portaan työkalu – Osaamiskysymykset
Tavoite: Asiakkaan työn ja koulutuksen ulkopuolelta tulleen osaamisen kartoitus. Tulevaisuuden tavoitteet ja mahdollisuuksien avaaminen Suomessa.
Sisältö: Avoimet kysymykset osaamisesta
-
Kielitaito
-
Harrastukset
-
Vaikeasta tilanteesta selviytyminen
-
Missä olet hyvä ja mitä haluat tehdä paremmin?
-
Mitä haluat tehdä tulevaisuudessa?
Lisätietoja: Työntekijällä mahdollisuus kertoa tarkempaa tietoa esimerkiksi työnhaun tavoista Suomessa, hyvistä käytänteistä ja yrityksistä, jotka tarjoavat työtä tällaiselle osaamisprofiilille.
Tämän voi tehdä omana osionaan tai liitettynä missä ovat kaikki kolme toisen portaan työkalua.
Osaamisen tunnistamisen kokeilu
EU:n elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF) rahoitettiin työ- ja elinkeinoministeriön kilpailuttamaa osaamisen tunnistamisen kokeilua työvoiman ulkopuolella oleville maahanmuuttajille, jossa Hyria toimi palveluntuottajana.
Kokeilun tavoitteena oli tehdä osaaminen näkyväksi maahanmuuttajille, työnantajille, koulutuksen ja muiden palveluiden järjestäjille sekä viranomaisille. Kokeilun tuotoksena syntyi verkkopohjainen, helposti käyttöönotettava osaamisen tunnistamisen työkalupakki, jonka avulla voidaan rakentaa osaamisprofiili, tunnistaa jatko-ohjauksen tarve ja mahdollistaa asiakkaan kuulluksi tuleminen.