Yrittäjänä toimiminen vaatii monipuolista tiedon hallintaa oman ammattiosaamisen lisäksi, jotta yritys pyörisi menestyksekkäästi. Yrittäjäosaamiseen kuuluu riittävä tietämys kirjanpidosta, verotuksesta ja laskentatoimesta, markkinoinnista, budjetoinnista, sopimusjuridiikasta ja työsuhdeasioista. Voit myös panostaa yrityksesi tuotteiden ja palvelujen tuotekehitykseen ja digitalisoida yritystoimintaa esim. siirtymällä verkkokauppatoimintaan.
Yritysneuvojana voit auttaa ja kannustaa uusia yrittäjiä tai yrittäjiksi aikovia liiketoimintasuunnitelman tekemisessä ja arvioinnissa sekä yritystoiminnan käynnistämisessä. Yritysneuvoja tuntee yritysmaailman toimintaympäristön, on ulospäin suuntautunut ja haluaa toimia laajassa verkostossa yrittäjyyden saralla.
Kenelle sopii
Yrittäjä
Kohderyhmänä ovat yrityksensä liiketoimintaa, tuotteita tai palveluja kehittävät henkilöt, jotka jo toimivat yrittäjinä. Koulutus sopii erinomaisesti myös sukupolvenvaihdoksen haasteisiin. Tutkinto antaa valmiudet arvioida omia edellytyksiä toimia yrittäjänä, kehittää olemassa olevaa yritystoimintaa ja omia yrittäjävalmiuksia (verkostojen hyödyntäminen, toiminnan kehittäminen) sekä ymmärtää digitalisaation vaikutukset omaan yritystoimintaan.
Yritysneuvoja
Yritysneuvojan osaamisala on suunnattu toimiville tai yritysneuvojan uraa harkitseville henkilöille. Tutkinnon suorittanut voi työskennellä yrittäjänä, yritysneuvonnan asiantuntijana tai esimiehenä. Hän pystyy hyödyntämään toimintaympäristön ja yhteistyösuhteiden tuntemustaan yritysneuvontatyössä, hyödyntäen asiakashallintajärjestelmiä ja asiakastyöhön liittyviä verkostoja. Hän osaa arvioida erilaisia liiketoimintasuunnitelmia ja neuvoa asiakasta yrityksen käynnistämiseen ja kehittämiseen liittyvissä asioissa. Pääpaino opiskelussa on vuorovaikutustaitojen, esimiestyön ja liiketoimintaosaamisen kehittämisessä.
Koulutukseen voi hakeutua joko yrittäjänä tai työsuhteisena, jos työtehtävät vastaavat tutkinnon vaatimuksia.
Yrittäjän valintaperusteet:
On voimassa oleva Y-tunnus ja YEL- tai MYEL- vakuutettu
Yrityksessä on riittävästi tuotanto- ja palvelutoimintaa: Yrittäjä työskentelee omassa yrityksessään vähintään 25 tuntia/viikko sellaisissa tehtävissä, joissa tutkinnon tavoitteiden mukainen osaaminen on mahdollista osoittaa aidoissa yrityksessä tapahtuvissa työtehtävissä ja työskentelyssä.
Hakijalla on käytettävissä tietokone ja verkkoyhteys
Kevytyrittäjälle ei voi tehdä oppisopimusta
Työsuhteessa olevan valintaperusteet:
On voimassa oleva työsopimus opintojen ajaksi ja työnantaja haluaa solmia oppisopimuksen.
Hakija työskentelee yrityksessä vähintään 25 tuntia/viikko sellaisissa tehtävissä, joissa tutkinnon tavoitteiden mukainen osaaminen on mahdollista osoittaa aidoissa työtehtävissä.
Hakijalla on käytettävissä tietokone ja verkkoyhteys.
Sinulle laaditaan opintojen alussa opiskelusuunnitelma, jonka mukaan opintosi etenevät. Opintojen sisältöön ja kestoon vaikuttaa mm. alan aiempi koulutuksesi ja osaamisesi. Opiskelusuunnitelmasta käytetään nimeä henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS).
Näytöt ovat osa tutkinnon suorittamista. Näytöllä tarkoitetaan toimintaa, jossa opiskelija osoittaa käytännön työtehtäviä tekemällä, miten hyvin hän on saavuttanut vaadittavan ammattitaidon tai osaamisen. Jos sinulla on riittävä alan ammatillinen osaaminen, voit osoittaa ammattitaitosi suoraan näytöissä ilman koulutukseen osallistumista.
SELKOSUOMEKSI
Sinulle tehdään opiskelun alussa opiskelusuunnitelma (HOKS). Suunnitelmaan kirjataan opetuksen sisältö ja oppiaika.
Jos sinulla on riittävästi tietoa ja taitoa koulutuksen ammatista, sinut ohjataan suoraan näyttöön. Näyttö tarkoittaa sitä, että sinä teet työpaikalla töitä ja sinun työn tekemistä arvioidaan.
Näytä vähemmän
Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella. Oppisopimuksen edellytyksenä on työsuhde tai päätoiminen yrittäjyys. Päätoimisuus tarkoittaa vähintään 25 tuntia/viikossa olevaa työsuhdetta tai sitä vastaavaa yrittäjyyttä.
Opiskelu tapahtuu pääsääntöisesti omalla työpaikalla tai omassa yrityksessä käytännön työtehtävien tekemisen kautta. Lisäksi sinulla on työpaikalla työskentelyn lisäksi teoriaopiskelupäiviä Hyriassa (lähi- tai verkko-opetuksena). Voit hakea koulutukseen ja opiskella kokonaisen tutkinnon tai tutkinnon osan/osia oppisopimuksella. Voit solmia oppisopimuksen myös oman alasi kesätöihin sekä edistää ja nopeuttaa näin opintojasi.
Jos sinulla on työpaikka tai olet yrittäjä, sinulle tehdään oppisopimus. Oppisopimus tarkoittaa sitä, että sinä teet työtä työpaikalla ja käyt välillä koulussa. Sinä saat työstä palkkaa.
Jos saat kesätyöpaikan opiskelun aikana, siihen voidaan myös tehdä oppisopimus. Oppisopimuksella voit suorittaa koko tutkinnon tai vaikka yhden tutkinnon osan.