Veikko Venemies: media-alan opiskelijasta sosiaalisen median ammattilaiseksi

Alumnitarinat
Valokuva, jossa jutussa esiintyvä Veikko kävelee syysmaisemassa kävelytiellä. Kädessä hänellä on kamera.

Veikko Venemies aloitti videoiden tekemisen Youtubeen jo alakouluikäisenä. Peruskoulun jälkeen Veikko lähti opiskelemaan media-alaa Hyriaan ja tällä hetkellä hän toimii täyspäiväisenä yrittäjänä sosiaalisen median parissa. Nyt Veikolla on TikTokissa yli 70 tuhatta seuraajaa.

”Media-ala ja kuvaaminen ovat aina kiinnostanut minua, ja latasin ensimmäisen videon Youtubeen jo 10-vuotiaana. Korona-aikana päätin alkaa tehdä videoita myös TikTokin puolelle, ja silloin oikeastaan tuli se minun läpimurtoni tälle alalle. Aloin tekemään TikTokiin lyhyitä opetusvideoita teknologiasta, ja se alkoi kiinnostamaan katsojia.”, Veikko muistelee matkaansa yrittäjäksi. 

Hyrian media-ala tuntui Veikosta luontevalta valinnalta, sillä media-ala oli kiinnostanut jo lapsesta asti ja Hyria oli sijainniltaan lähellä Veikon kotia. Parasta Hyriassa oli muiden samanhenkisten ihmisten tapaaminen. 

”Tärkein juttu minulle opinnoissa oli, se että sinne samalle alalle tulee samanhenkisiä ihmisiä. Tapasin siellä esimerkiksi hyvän kaverini, jonka kanssa edelleen tehdään yhdessä sisältöä someen. Nyt kun teen yrittäjänä töitä, omien verkostojen rooli korostuu. Suosittelenkin jo opintojen aikana tutustumaan muihin oman alan opiskelijoihin ja luomaan sillä tavalla tärkeitä kontakteja.”, Veikko summaa. 

 

Opintojen antama vahva tekninen osaaminen

Vaikka videoiden tekeminen oli Veikolle tuttua jo ennen opintoja, antoivat media-alan opinnot hänelle lisää taitoja ja itsevarmuutta oman ammattitaidon kehittämiseen. 

”Opinnoissa tulee opittua paremmin median tuottamisen perusteet, kuin mitä itse pystyisi opettelemaan. Esimerkiksi videon tekemisessä on tärkeää kameran käyttö ja valaisu, joita pääsi harjoittelemaan runsaasti opintojen aikana. Erityisesti videoiden leikkaamiseen koin opintojen aikana sellaisen ahaa-elämyksen. Opinnoissa harjoiteltiin esimerkiksi leikkauksen ja äänen rytmitystä.”, Veikko kuvailee.

Sosiaalisessa mediassa Veikko kokeekin erottautuvansa muista juuri teknisen osaamisen avulla, jota ei olisi ilman opintoja saanut. 

”Vaikka kännykällä onkin helppo kuvata videoita, koen, että teknisellä osaamisella pääsee oikeasti erottumaan muista. Kuvaamisen, valaistuksen ja editoinnin perusteiden hallinta on avainasemassa siinä, että video on miellyttävä ja erottautuu muusta videomassasta. Opinnoissa harjoiteltiin myös esimerkiksi lyhytelokuvan käsikirjoittamista, ja nykyään käsikirjoitankin kaikki omat videoni.” 

Veikko suositteleekin media-alan opintoja media-alalle ja sosiaalisen median pariin haluaville. Itseoppimiseen verrattuna opinnoissa korostuu etenkin opettajan rooli opiskelijoiden kehittämisessä. 

”Kyllähän Youtubesta ja muualta pystyy opettelemaan paljon itse, mutta opinnot ovat ihan erilaisia. Siellä asiat käydään jäsennellysti ja hyvien opettajien kanssa. Hyriassa media-alan opiskelijoilla oli käytössä myös laadukkaat välineet opiskeluun: kaikilla ei välttämättä ole mahdollisuutta hankkia tarvittavia varusteita itselleen, ja opinnot auttavat siinäkin.”, Veikko painottaa. 

 

Opinnot vahvistavat paitsi teknistä osaamista myös vuorovaikutustaitoja 

Yrittäjänä työskennellessä Veikko hankkii useat asiakkaansa itse. Media-alan opinnoissa harjoiteltiin vuorovaikutustaitoja, joista on ollut hyötyä etenkin asiakkaita hankkiessa.

”Opinnoissa harjoitellaan paljon media-alan vuorovaikutustaitoja, eli esimerkiksi sitä, miten kerrotaan jollekin toiselle omasta ideasta. Omia ideoita piti jakaa esimerkiksi muille ryhmän jäsenille. Siitä on ollut hyötyä asiakkaita hankkiessa, kun osaa selkeästi kertoa asiakkaalle oman vision.”, Veikko kertoo. 

Veikon mukaan ala-alalla työskentelevän ei tarvitse olla luonnostaan puhelias, vaan hän kannustaa rohkeasti kaikkia mediasta kiinnostuneita hakeutumaan alan opintoihin. 

”Itsekin olen luonteeltani vähän hiljainen, eikä media-alan ihmisen tarvitsekaan olla luonnostaan puhelias. Kannustaisin kaikenlaisia ihmisiä hakeutumaan media-alalle: opinnoissa itsevarmuus omaan osaamiseen kehittyy ja kameran edessä esiintymisestä tulee opintojen myötä luonnollista. Jos tuntuu että media-ala on oma juttu, sitä ääntä kannattaa kuunnella.” 

 

Katso Hyriassa tarjolla olevat mediapalvelujen toteuttajan koulutukset täältä: Mediapalvelujen toteuttaja | Hyria