Sara Soini ja Aino Kiuru valmistuivat syksyllä 2024 Hyrian ensimmäisestä seksuaaliterapeuttien koulutusryhmästä. Molemmat kävivät Hyriassa ensin seksuaalineuvojan koulutuksen, ja jatkoivat siitä seksuaaliterapeutin opintoihin. Sekä Saraa että Ainoa motivoi kiinnostus ihmisyyttä ja ihmisyyden eri ulottuvuuksia kohtaan.
Saralle päätös opiskella seksuaaliterapeutiksi kypsyi pitkän ajan kuluessa. Varhaiskasvatuksen opettajana työskennellyt Sara kertoo, että ajatus uudesta urasta oli ollut mielessä jo pitkään.
"Kiinnostus ihmisyyteen ja ihmisten välisiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin on ollut suurin syy, miksi lähdin opiskelemaan. Seksuaalisuuden teemat ovat aina kiehtoneet, ja seksuaalineuvojakoulutus vahvisti päätöstäni jatkaa terapeutiksi."
Ainon kiinnostus seksuaalisuuteen juontaa juurensa jo nuoruuteen. Sairaanhoitajan pohjakoulutuksensa aikana hän kuitenkin huomasi, että aihe jäi liian vähälle huomiolle.
"Kun opiskelin sairaanhoitajaksi, seksuaalisuuden teemoja ei juuri käsitelty. Halusin syventää osaamistani tällä alueella ja samalla löytää työn, jossa voin olla asiantuntija."
Aino naurahtaa myös äitinsä todenneen, että jo lukiossa hän oli kertonut unelmoivansa seksuaaliterapeutin työstä.
Hyrian valinta opiskelupaikaksi oli molemmille luonnollinen. Sijainti, koulutuksen kustannukset ja laadukas kokonaisuus saivat heidät vakuuttumaan.
"Hyria tuntui heti luotettavalta vaihtoehdolta. Olin jo suorittanut seksuaalineuvojakoulutuksen täällä, joten oli helppo jatkaa samassa oppilaitoksessa", Sara sanoo.
"Hyrian lähi- ja etäopetuksen yhdistelmä oli juuri sopiva. Lähipäivät noin kerran kuussa tarjosivat tilaisuuden syventyä teoriaan ja harjoitella käytännössä", Aino lisää.
Käytännön harjoitukset syvensivät oppimista
Opintojen aikana käytännön harjoitukset ja ryhmäkeskustelut olivat opiskelijoille erityisen tärkeitä.
"Lähipäivissä harjoittelimme teorian lisäksi käytännön terapiatyötä esimerkiksi niin, että toinen opiskelija toimii terapeuttina ja toinen esitti asiakasta. Aluksi toistemme kanssa harjoitteleminen jännitti, mutta se oli todella opettavaista. Harjoitusten jälkeen käytiin usein hedelmällisiä keskusteluja, jotka avasivat uusia näkökulmia", Aino kertoo.
”Koulutukseen kuului myös kirjallisuuteen perehtymistä ja harjoitusasiakastöitä. Asiakastyöt järjestettiin itse, joten myös itsenäistä työskentelyä ja organisointia oli runsaasti. Lisäksi mukana oli tehtäviä, jotka liittyivät oman seksuaalisuuden pohtimiseen”, Sara lisää.
Sekä Sara että Aino tekivät seksuaaliterapeutin opinnot oman työn ohella. Opintojen joustavuus auttoi yhdistämään opiskelun ja työnteon.
"Se, että koulutuksen aikataulu oli selvillä heti alussa, teki opiskelusta sujuvaa. Lisäksi opettajat olivat aina valmiita tukemaan, mikä helpotti arkea", Aino kertoo.
Koulutus antoi uuden osaamisen lisäksi myös ystävyyttä
Valmistumisen jälkeen molemmilla on selkeät tavoitteet.
"Haluan tehdä terapiatyötä ainakin osan viikosta ja toivon, että voin tulevaisuudessa myös kouluttaa seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista", Aino sanoo.
"Minulla suunnitelma on aloittaa muutamalla päivällä viikossa ja rakentaa asiakaskuntaa pikkuhiljaa markkinoinnin avulla", Sara lisää.
Koulutus tarjosi Saralle ja Ainolle paitsi uusia ammatillisia taitoja myös ystävyyssuhteen, joka alkoi Hyrian opintojen parissa.
"Olemme saaneet koulutuksesta paljon, mutta tutustuminen toisiimme on ollut yksi parhaista asioista", he toteavat yhdessä.
Hyriasta tuli molemmille merkittävä askel kohti unelmien ammattia, jossa he voivat yhdistää syvällisen ihmistyön ja asiantuntijuuden.
Seksologian koulutus on uudistumassa: tulevaisuudessa koulutuksista tullaan käyttämään nimityksiä Seksologia 1 (aiemmin seksuaalineuvojakoulutus) ja Seksologia 2 (aiemmin seksuaaliterapeuttikoulutus).