Hyriasta kokiksi valmistunut Aleksi Lukka tähtäsi jo opiskeluaikana korkealle – nyt hän kisaa MasterChef Suomi: Professionals -ohjelmassa

Alumnitarinat
Image
Valokuva jutussa esiintyvästä Aleksista kokkiasu päällään

MasterChef Suomi: Professionals -ohjelmassa kisaava Aleksi Lukka valmistui kokiksi Hyriasta vuonna 2014. Kokin ammatti tuntui Aleksille omalta alalta lapsesta asti.

”Jo 12-vuotiaana tiesin, että minusta tulisi kokki. Hyria oli luonteva valinta asuinpaikkakuntani perusteella, sillä en halunnut lähteä kauas opiskelemaan. Kokin ammatti tuntui omalta alalta alusta asti, ja se tunne on säilynyt tähän päivään saakka.” Aleksi kertoo. 

Hyria tarjosi Aleksille mahdollisuuden tehdä opinnoista omannäköiset. Hyriassa vastuuta opinnoista annettiin opiskelijalle itselleen ja juuri oma-aloitteisuus ja vastuunottaminen on Aleksin mukaan olleet kokin uralla tärkeitä peruspilareita. 

”Hyriassa opinnoista sai tehdä omannäköisiään ja opettajat tukivat niin paljon kuin voivat. Opinnoissa pääsin harjoittelemaan monenlaista, leivonnasta à la carte -annoksiin. Kokonaisuuden laatu riippui suuresti omasta panoksesta. Toisaalta opinnot Hyriassa antoivat minulle mahdollisuuden jatko-opintoihin, ja jatkoinkin Hyriasta valmistumisen jälkeen ammattikorkeakouluun”, Aleksi jatkaa.

Työssäoppimisen jakso johdatti Aleksin nykyiseen työpaikkaansa

Kokin opintoihin Hyriassa kuului myös työssäoppimisen jaksoja, joista yksi on poiminut Aleksille myös hänen nykyisen työpaikkansa ravintola Smöristä Turusta.

”Useita vuosia Hyriasta valmistumisen jälkeen muutin Turkuun ja hain kokin töitä Smöristä. Olin jäänyt mieleen 7 vuoden takaiselta työssäoppimisen jaksoltani, sillä tein työni hyvin, tulin ajoissa paikalle ja olin kiinnostunut työstäni. Työssäoppimisessa tai valmistumisenkaan jälkeen ei tarvitse heti olla paras, vaan riittää kun on kiinnostunut ja hoitaa työt niin hyvin kuin osaa. Itsekin arvostan eniten sitä, että on oikeasti kiinnostunut siitä mitä tekee”, Aleksi pohtii. 

Nyt Aleksi on edennyt urallaan apulaiskeittiömestariksi ja parasta kokin työssä on Aleksin mukaan työn monipuolisuus.

”Kokkina työskennellessäni parasta on se, että suurin osa asiakkaista tulee ravintolaan erityistilanteiden, kuten juhlien, vuoksi. Asiakkaat ovat innostuneita ruuasta ja haluavat kokea enemmän kuin pelkän aterian. Vuorovaikutus asiakkaiden kanssa antaa energiaa työhön, ja kokki saa huomiota panostuksillaan. Kokin työ on paljon muutakin kuin pelkkää ruoan valmistusta”, Aleksi painottaa. 

Tällä hetkellä Aleksi kisaa MasterChef Suomi: Professionals -ohjelmassa. 

”Lähdin ohjelmaan mukaan, koska ajattelin että minulla on kisaan annettavaa ja minulla oli luottamusta siihen, että pärjäisin. Tiesin jo opintojen aikana, että tähtään urallani korkealle. Hyriassa sain mahdollisuuden toimia siten, että pääsin kehittämään taitojani. Minuun luotettiin ja minulle annettiin vastuuta”, Aleksi summaa. 

Image
Valokuva jutussa esiintyvästä Aleksista kokkiasu päällään istumassa ravintolapöydän ääressä

Aleksin vinkit valmistuville kokeille


1.    Ole omatoiminen ja pyri rohkeasti kohti omia tavoitteitasi. 

2.    Etsi sellainen työympäristö, jossa sinua kohdellaan hyvin, vaikka oletkin oppimassa.

3.    Hakeudu rohkeasti sellaisiin työpaikkoihin valmistumisen jälkeen, joissa voit kehittyä.