Haluatko toimia monipuolisissa ravintola- ja cateringalan tehtävissä? Oletko luonteva asiakaspalvelija? Haluatko luoda elämyksiä asiakkaille?
Kokkina pääset valmistamaan maukasta ja terveellistä ruokaa, suunnittelemaan esillepanoa ja tutustumaan vieraisiin kulttuureihin ja makuelämyksiin.
Tarjoilijana huolehdit asiakastilojen viihtyisyydestä ja laitat esille myytäviä tuotteita sekä esittelet, myyt ja tarjoilet asiakkaille tuotteita ja palveluja.
Kenelle sopii
Alan työtehtävissä toimiminen edellyttää itsenäistä, omatoimista sekä vastuuntuntoista asennetta. Työtä tehdään kestävän toimintatavan, hygieniavaatimusten mukaisesti ja noudatetaan alan sopimuksia ja säädöksiä.
Kokin työpaikkoja voivat olla esimerkiksi kahvilat, erilaiset ravintolat, catering-alan yritykset, suurkeittiöt ja juhla- ja pitopalveluyritykset.
Tarjoilijat työskentelevät lukuisissa erityyppisissä ravintoloissa. Työpaikkoja voi olla mm. fine dining -ravintoloiden ohella ketjuravintoloissa, hotelleissa, yökerhoissa tai kahviloissa.
Näytä vähemmän
Sinulle laaditaan opintojen alussa opiskelusuunnitelma, jonka mukaan opintosi etenevät. Opintojen sisältöön ja kestoon vaikuttaa mm. alan aiempi koulutuksesi ja osaamisesi. Opiskelusuunnitelmasta käytetään nimeä henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS).
Näytöt ovat osa tutkinnon suorittamista. Näytöllä tarkoitetaan toimintaa, jossa opiskelija osoittaa käytännön työtehtäviä tekemällä, miten hyvin hän on saavuttanut vaadittavan ammattitaidon tai osaamisen. Jos sinulla on riittävä alan ammatillinen osaaminen, voit osoittaa ammattitaitosi suoraan näytöissä ilman koulutukseen osallistumista.
Näytä vähemmän
Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella. Oppisopimuksen edellytyksenä on työsuhde tai päätoiminen yrittäjyys. Päätoimisuus tarkoittaa vähintään 25 tuntia/viikossa olevaa työsuhdetta tai sitä vastaavaa yrittäjyyttä.
Opiskelu tapahtuu pääsääntöisesti omalla työpaikalla tai omassa yrityksessä käytännön työtehtävien tekemisen kautta. Lisäksi sinulla on työpaikalla työskentelyn lisäksi teoriaopiskelupäiviä Hyriassa (lähi- tai verkko-opetuksena). Voit hakea koulutukseen ja opiskella kokonaisen tutkinnon tai tutkinnon osan/osia oppisopimuksella. Voit solmia oppisopimuksen myös oman alasi kesätöihin sekä edistää ja nopeuttaa näin opintojasi.
Perustutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden, esimerkiksi restonomi (amk) -koulutukseen, ammattitutkintoihin sekä erikoisammattitutkintoihin. Alalla on mahdollista suorittaa mm. ravintola- ja suurtalousesimiehen erikoisammattitutkinto sekä baarimestarin erikoisammattitutkinto.