Yrittäjän oppisopimuskoulutus

Yrittäjän kannattaa harkita oppisopimuskoulutusta mm. silloin, kun

  • sukupolvenvaihdos yrityksessä on ajankohtainen
  • on tarve kehittää uuden yrityksen liiketoimintaa
  • halutaan vahvistaa ja kehittää omaa yrittäjyys- ja ammattiosaamista
  • muodollinen pätevyys puuttuu.


Yrittäjän oppisopimuskoulutus perustuu oppisopimuspalvelujen ja yrittäjän väliseen koulutussopimukseen.

Yrittäjän oppisopimuskoulutukseen sovelletaan samoja tavoitteita, säännöksiä ja määräyksiä kuin muuhunkin oppisopimuskoulutukseen. Yrittäjä voi suorittaa perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnon tai muuta lisäkoulutusta.

Yrittäjän oppisopimuskoulutus on mahdollinen, kun henkilö on tehnyt ilmoituksen yrittäjätoiminnan aloittamisesta verottajalle (Y-tunnus), hän maksaa yrittäjän eläkevakuutusta ja yritys on merkitty ennakkoperintärekisteriin ja/tai arvonlisäperintärekisteriin. Opintojen päätoimisuuden minimi on tehdä 25 viikkotuntia tavoitteena olevan tutkinnon mukaisia työtehtäviä ja yrittäjyyttä.

Yrittäjän oppisopimuksessa toisessa yrityksessä tai organisaatiossa toimiva kokenut yrittäjä tai työntekijä toimii työpaikkaohjaajana tai mentorina. Mentoroinnin ja työpaikalla tapahtuvan koulutuksen perustana on vahva sitoutuminen ohjaukseen. Yrittäjän oppisopimuskoulutuksessa tärkeää on asiantuntemus, jossa ohjaaja keskittyy perehdyttämistyöhön ja on valmis antamaan siihen aikaa.

Yrittäjän oppisopimuksessa työpaikkaohjaajan yritykselle maksetaan koulutuskorvausta, jos toisen yrityksen aikaa ja asiantuntemusta käytetään ohjauksessa hyväksi. Yrittäjän omalle yritykselle ei makseta ohjauksesta korvausta, jos ohjauksesta vastaa oman yrityksen toinen omistaja tai työntekijä. 

Aloitusvaiheessa on tärkeää pohtia seuraavia asioita:

  • Mitä yrittäjä odottaa oppisopimukselta?
  • Mikä on koulutuksen tavoite?
  • Onko yrittäjän mahdollisuus sitoutua vaativaan koulutusprosessiin?
  • Kuinka monipuolisia omat työtehtävät ovat suhteessa koulutuksen tavoitteisiin?


Yrittäjän mentorina eli työpaikkaohjaajana toimii toinen yrittäjä. Kuka on työpaikkaohjaaja?


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.