Haluatko työskennellä nykyaikaisen teknologian parissa? Kone- ja tuotantotekniikan työpaikkoja on metalliteollisuusyritysten lisäksi muussa teollisuudessa ja erilaisissa kunnossapitotehtävissä. Alalle valmistuneiden työllisyysnäkymät ovat hyvät. Lue lisää alueen yritysten tarjoamista mahdollisuuksista täältä!
SELKOSUOMEKSI
Oletko kiinnostunut koneistuksesta tai hitsaajan töistä? Kun olet käynyt koulutuksen loppuun, sinulla on laajat tiedot ja taidot ammatista. Koulussa opit tekemään metalliosia erilaisiin koneisiin ja laitteisiin. Sinä opit myös hitsaamaan monella eri tavalla.
Koneistaja tai levyseppähitsaaja työskentelee esimerkiksi
Koneistaja tekee pääosin tiimityötä, joten yhteistyötaidot ovat tarpeen. Koneistaja työskentelee usein projekteissa, joissa on mukana eri alojen ammattilaisia. Työ koneistajana kysyy kädentaitoja, oma-aloitteisuutta, tarkkuutta ja huolellisuutta.
Levyseppähitsaajan työ kysyy kädentaitoja, oma-aloitteisuutta ja kykyä omaksua paljon tietoa. Levyseppähitsaaja osaa tehdä levytöitä, hitsata ja tehdä erilaisia metallirakennetöitä. Hän tekee usein tiimityötä, joten yhteistyötaidot ovat tarpeen.
SELKOSUOMEKSI
Koulutus sopii sinulle, jos
sinä olet kiinnostunut hitsauksesta
sinä olet kiinnostunut ohjelmoinnista
sinä olet kiinnostunut metalliosien tekemisestä (= jyrsintä tai sorvaaminen)
sinä olet hyvä tekemään asioita käsillä (= kädentaidot)
sinä osaat ratkaista ongelmia
sinä pystyt tekemään töitä muiden ihmisten kanssa.
Koulutuksen aikana sinä myös opiskelet edellä mainittuja asioita.
Levyseppähitsaaja työskentelee usein särmäyspuristimen, levytyökeskuksen, hitsausrobotin ja polttoleikkauskoneen ohjelmointitehtävissä. Levyseppähitsien työpaikkoja ovat esimerkiksi konepajat, levytuotteita valmistavat yritykset sekä rakennustyömaat ja telakat.
Koneistajana voit toimia esimerkiksi seuraavissa työpaikoissa: konepajat, kone- ja metallituoteteollisuuden verstaat ja muut kone- ja metallituoteteollisuuden yritykset.
SELKOSUOMEKSI
Koneistaja tai levyseppähitsaaja työskentelee esimerkiksi
metalli-alan yrityksessä
konepajalla
tehtaassa
telakalla
rakennus työmaalla.
Näytä vähemmän
Sinulle laaditaan opintojen alussa opiskelusuunnitelma, jonka mukaan opintosi etenevät. Opintojen sisältöön ja kestoon vaikuttaa mm. alan aiempi koulutuksesi ja osaamisesi. Opiskelusuunnitelmasta käytetään nimeä henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS).
Näytöt ovat osa tutkinnon suorittamista. Näytöllä tarkoitetaan toimintaa, jossa opiskelija osoittaa käytännön työtehtäviä tekemällä, miten hyvin hän on saavuttanut vaadittavan ammattitaidon tai osaamisen. Jos sinulla on riittävä alan ammatillinen osaaminen, voit osoittaa ammattitaitosi suoraan näytöissä ilman koulutukseen osallistumista.
SELKOSUOMEKSI
Sinulle tehdään opiskelun alussa opiskelusuunnitelma (HOKS). Suunnitelmaan kirjataan opetuksen sisältö ja oppiaika.
Jos sinulla on riittävästi tietoa ja taitoa koulutuksen ammatista, sinut ohjataan suoraan näyttöön. Näyttö tarkoittaa sitä, että sinä teet työpaikalla töitä ja sinun työn tekemistä arvioidaan.
Näytä vähemmän
Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella. Oppisopimuksen edellytyksenä on työsuhde tai päätoiminen yrittäjyys. Päätoimisuus tarkoittaa vähintään 25 tuntia/viikossa olevaa työsuhdetta tai sitä vastaavaa yrittäjyyttä.
Opiskelu tapahtuu pääsääntöisesti omalla työpaikalla tai omassa yrityksessä käytännön työtehtävien tekemisen kautta. Lisäksi sinulla on työpaikalla työskentelyn lisäksi teoriaopiskelupäiviä Hyriassa (lähi- tai verkko-opetuksena). Voit hakea koulutukseen ja opiskella kokonaisen tutkinnon tai tutkinnon osan/osia oppisopimuksella. Voit solmia oppisopimuksen myös oman alasi kesätöihin sekä edistää ja nopeuttaa näin opintojasi.
Jos sinulla on työpaikka tai olet yrittäjä, sinulle tehdään oppisopimus. Oppisopimus tarkoittaa sitä, että sinä teet työtä työpaikalla ja käyt välillä koulussa. Sinä saat työstä palkkaa.
Jos saat kesätyöpaikan opiskelun aikana, siihen voidaan myös tehdä oppisopimus. Oppisopimuksella voit suorittaa koko tutkinnon tai vaikka yhden tutkinnon osan.
Näytä vähemmän
Koneistajan ja levyseppähitsaajan opinnot takaavat sinulle vahvan pohjan jatko-opintoihin. Voit jatko-opiskella esimerkiksi tuotantotekniikan ammattitutkinnon tai ammattikorkeakoulussa insinöörin tutkinnon. Tutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden.