Maiju Väisäsestä, 18, tulee koneistaja

Image
Koneistaja Maiju Väisänen Konecranesin hallissa

Maiju Väisänen 18 v / Konecranes/ koneistaja

Maiju Väisänen opiskelee Hyriassa kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa kolmatta vuotta.  Maiju halusi alalle, koska myös Maijun isä ja veli opiskelevat alaa, ja juuri tämä ala valintaa tehdessä kiinnosti eniten.

Maijun mukaan opinnot ovat olleet mielenkiintoiset ja aina yhtä kiinnostavat. Maijulla oli jo pitkään ollut mielessä, että voisi olla yhteydessä Konecranesille ja kysyä työelämässä oppimisen paikkaa opintojensa loppuvaiheeseen. Kun rekry Konecranesilla aukesi, Maijun isä antoi hänelle vinkin ja innosti soittamaan Konecranesilla työnjohtajana työskentelevälle Mira Torttilalle. Puhelu tuotti tulosta ja Maiju pääsi haastatteluun. Haastattelu ei jännittänyt Maijua yhtään ja haastattelun jälkeen sovittiin jo oppisopimuksesta ja sen aloittamisesta Konecranesilla.

Maijun opinnot ovat jo hyvin aikataulussa. Ennen valmistumistaan hän suorittaa vielä yhden näytön oppilaitoksen koneilla ja opintojen varsinaisen koneistuksen päänäytön Konecranesilla. Tuleva näyttö ei jännitä, sillä sitä on suunniteltu hyvin. Näytön aikana on tavoitteena tehdä useita vaiheita eri koneilla ja viedä yhtä tuotetta prosessin eri vaiheiden myötä eteenpäin.

Tulevaisuudessa Maiju näkee itsensä edelleen juuri tuotannon työtehtävissä. Kone ja tuotantotekniikan ala on sinänsä mielenkiintoinen ja monia mahdollisuuksia tarjoava. Ala työllistää hyvin ja isossa organisaatiossa on mahdollisuus kehittää itseään ja mahdollisuus on suuntautua, joko tuotannon tehtäviin tai esimerkiksi ohjelmoinnin puolelle. Maijun mukaan mielikuvat kone- ja tuotantotekniikasta ovat usein vääriä ja alan monia mahdollisuuksia ja suuntautumisvaihtoehtoja ei ehkä oivalleta. 

Oppisopimus Konecranesilla

Konecranesilla työt jatkuvat lähes normaalisti vallitsevasta poikkeusajasta huolimatta. Konecranesilla on tehtaat Hyvinkäällä ja Hämeenlinnassa. Yrityksellä on työssäoppimispaikkoja tarjota lähes normaali määrä, mutta työssäoppijan tulee olla täysi-ikäinen. Yritys ottaa työssäoppijoita sähkö- ja konepuolen opiskelijoista tehtailleen sekä joihinkin huoltopisteiin eri puolelle Suomea.

Oppisopimus on opiskelumuoto, jossa suurin osa osaamisesta hankitaan työpaikalla. Oppisopimus on käytännönläheinen tapa opiskella, sillä oppisopimuksella opiskeleva kouluttautuu tehden samalla töitä, saa työstä palkkaa ja kerryttää työkokemusta. 

Sillä ei ole merkitystä miten osaamista on kartutettu, vaan ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon suorittaneilla on aina yleinen jatko-opintokelpoisuus korkeakouluopintoihin.

Image
Koneistaja Maiju Väisänen Konecranesin hallissa

Lue myös tämä!