Hyrian kouluttaja seksuaaliterapeutti Sari Mäki palkittiin elämäntyöstään seksologian alalla

Uratarina
Puolivartalokuva asiantuntija Sari Mäestä

Hyriassa seksologian kouluttajana toimiva seksuaaliterapeutti Sari Mäki palkittiin perjantaina 17. toukokuuta seksologian elämäntyöpalkinnolla. Palkinnon myöntää Suomen seksologinen seura kunnianosoituksena ansiokkaasta ammatillisesta urasta seksologian alalla.

"Tunnustuksen saaminen tuntuu tietysti hyvältä, ja on mahtavaa, että juuri kouluttajana toimiva palkitaan. Olen itse halunnut tehdä uraa seksologian kouluttamisen parissa ja pyrkinyt kehittämään koulutusta eteenpäin. Olen halunnut edistää esimerkiksi sitä, että seksologian alan opettajilla tulisi olla opettajan pedagoginen pätevyys", Sari kertoo.

Sari löysi tiensä seksologian alalle alun perin lähihoitajaopintojen kautta. 

"Tein lähihoitajaopintojen aikana esitelmän liittyen seksuaalisuuteen, ja silloinen kouluttajani ehdotti uraa seksologian parissa. Puhuin jo silloin avoimesti seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Seksi ja seksuaalisuus ovat mielestäni kiehtovia, ja ne ovat oleellinen osa yksilöä", Sari muistelee. 

Seksuaaliterapeutiksi Sari valmistui vuonna 2006. Sen jälkeen hän on työskennellyt muun muassa RFSU Suomella seksologian asiantuntijana ja HAMK:ssa kouluttajana seksuaalineuvojille. Lisäksi Sari on toiminut asiantuntijana ET-terveyslehdessä, vastannut netissä seksuaalisuuteen liittyviin kysymyksiin ja pitänyt omaa seksuaaliterapeutin vastaanottoa. Sari näkee tärkeänä, että kouluttaja pitää yllä omaa asiakastyön osaamistaan.

Asenteiden muutos seksuaalisuutta kohtaan

Pitkän uransa aikana Sari on huomannut asenteiden muutoksen seksiin ja seksuaalisuuteen liittyen. 

"Kun lähdin itse opiskelemaan seksuaaliterapeutiksi, päätöstäni pidettiin outona. Seksi ja seksuaalisuus koettiin siihen aikaan hyvin henkilökohtaisina asioina, eikä niistä paljon puhuttu julkisuudessa. Olen urani aikana törmännyt esimerkiksi ikäihmisiin, jotka eivät ole koskaan kuulleet puhuttavan julkisesti seksiin liittyvistä asioista. Nykyään asenteet ovat sallivampia."

Sari ryhtyi kouluttajaksi, koska kokee seksologian alan koulutuksen kehittämisen erityisen tärkeäksi. 

"Jokaisen sosiaali- ja terveysalalla työskentelevän tulisi opiskella seksologiaa, jotta seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista osattaisiin puhua esimerkiksi asiakkaille ja potilaille. Kun ihminen esimerkiksi sairastuu, olisi tärkeää käydä hänen kanssaan läpi seksuaalisuuteen liittyviä asioita", Sari painottaa.

Hyriassa Sari on työskennellyt kouluttajana kolme vuotta, ja ensimmäiset seksuaaliterapeutit valmistuvat Hyriasta syksyllä 2024. Hyriassa voi opiskella myös seksuaalineuvojaksi, ja seksologian opintoja kuuluu myös lähihoitajien koulutukseen. 

"Mielestäni on hyvä, että lähihoitajatkin opiskelevat seksologian alaan liittyviä asioita. Se auttaa heitä keskustelemaan potilaiden kanssa heidän seksuaalisuudestaan."

Seksologia on Sarille elämäntyö, ja hän on puhunut aiheesta paljon myös julkisuudessa. 

"Päivääkään en ole katunut omaa uravalintaani ja aina olen työssäni tehnyt parhaani", Sari summaa.