Kirjoittaja on Hyriassa ratkaisuasiantuntijana toimiva Anniina Torppavirta.
Pk-yrityksille on kehitetty Hyriassa osaamisen tunnistamisen työkalu, jota voidaan käyttää apuna rekrytoinnissa, työkykyjohtamisessa, liiketoiminnan kehittämisessä, osaamistarpeen ennakoinnissa, koulutussuunnittelussa ja työntekijöiden urasuunnittelussa.
Pienille ja keskisuurille yrityksille suunnatun osaamisen tunnistamisen kokeilun tullessa pian päätökseen, on aika peilata matkaamme ja nostaa esiin oivalluksiamme. Olemme havainneet kokeilun aikana, että yllättävän monen yrityksen osaamisen tunnistamisessa nousi tärkeimmäksi työkyvyn johtaminen, itsensä johtaminen sekä työelämän pelisääntöjen osaaminen. Yrityksiltä saamamme palautteen perusteella näiden asioiden täytyy olla kunnossa ennen kuin substanssiosaamiseen päästään käsiksi.
Kokeilun toteutus
Kaikissa viidessä kokeilussa mukana olleessa yrityksessä on saatu osaamisen tunnistamisen kartoitukset suoritettua, ja tulokset olemme käyneet läpi yritysten haluamalla tavalla. Joidenkin yritysten kanssa olemme analysoineet tuloksia yhdessä konsultoivasti, kun taas joidenkin yritysten kanssa olemme tarkastelleet työkalun toimivuutta ja sen tarjoamia vastauksia. Kokeilun yhtenä tarkoituksena oli herättää työntekijöitä pohtimaan omaa osaamistaan ja huomioimaan sitä omassa työyhteisössään. Tämän tueksi järjestimme työyhteisövalmennusta, jonka aiheiksi nousivat yrityksen arvot ja niiden pohjalta työskentely, yhdessä tekeminen, toisen auttaminen sekä työprosessien tunteminen.
Kokeilun vaikutuksen arviointi
Tällä hetkellä kokeilussa on vielä meneillään kokeiluun osallistuneiden työntekijöiden osaamiskartoituksen loppuarviointi. Kokeilun vaikuttavuutta on pyritty mittaamaan kokeilun alussa ja lopussa toteutettavien Webropol-kyselyiden avulla. Vaikutuksen arviointi on vielä kesken ja näitä tuloksia saadaan elokuun puolella. Vaikuttavuusarvioinnin alkukartoitukseen saatiin reilusti vastauksia, eli 100 vastausta. Kokeiluun osallistui kokonaisuudessaan 114 työntekijää viidestä yrityksestä.
Yritysten havainnot työkalun hyödyistä
Kokeilu on saanut kokeiluun osallistunutta henkilöstöä pohtimaan omaa osaamistaan syvällisemmin sekä tunnistamaan osaamisen kehittämisen tarpeita ja yrityksen yhteisiä koulutustarpeita. Lisäksi kokeilun jälkeen on noussut esille toiminnan kehittämisideoita ja ideoita urapolun uudelleen suunnitteluun. Perehdytyksen kehittämisen tarpeet ovat nousseet esille useassa yrityksessä, koska perehdytys on työtehtävissä suoriutumisen kannalta hyvin olennainen asia. Yritykset ovat myös alkaneet pohtimaan, mitä osaamista yrityksessä tarvitaan ja millaista osaamista heidän tulisi toiminnan kannalta kartoittaa.
Mihin työkalua voi käyttää?
Kokeilussa kehitettyä työkalua voidaan tulevaisuudessa käyttää apuna esimerkiksi rekrytointiin, osaamisen kehittämistarpeiden tunnistamiseen, työkykyjohtamiseen, liiketoiminnan kehittämiseen, koulutussuunnitteluun, tulevan osaamisen tarpeen ennakointiin ja työntekijöiden urasuunnitteluun. Yrityksen brändiarvolle on merkitystä, jos esimerkiksi osaamisen tunnistamisen kautta saadaan työntekijöiden urapolkuja rakennettua, ennakoitua sekä mahdollistettua yrityksen sisällä, eikä aina tarvitsisi lähteä etsimään uudenlaisia töitä toisesta yrityksestä.
Työkalu käyttöön elokuussa
Kokeilun ja yritysten kanssa tehdyn yhteistyön perusteella olemme rakentaneet osaamisen tunnistamisen työkalun rungon, joka julkaistaan elokuussa täällä. Ilmainen työkalu perustuu Microsoft Forms -alustalle ja on helppo kopioida omaan käyttöön. Työkalu sisältää osiot itsensä johtamisesta, työelämätaidoista, työelämän ulkopuolisista koulutuksista ja kursseista, digiosaamisesta sekä viiden toimialueen substanssikysymyksistä. Työkalua voi räätälöidä yrityksen tarpeiden mukaan tai käyttää sellaisenaan.
Toivon, että yrityksissä kokeiltaisiin työkalua rohkeasti ja hyödynnettäisiin sitä siltä osin, mikä kussakin työyhteisössä koetaan tarpeelliseksi. Olen vakuuttunut siitä, että työkalu tuo uudenlaista tietoa henkilöstön osaamisen ja yrityksen toiminannan kehittämiseen. On ollut ilo olla mahdollistamassa yrityksille keinoja uudistua ja menestyä!