Oletko kuullut ammatista nimeltä puhelinasentaja? Tällaista opiskelu oli 70-luvulla: "Mopobensa maksoi alle 60 penniä litra"

Alumnitarinat
Image
14 puhelinasentajaa vuodelta 1972 luokkakuvassa

Vuonna 1972 Riihimäen seudun ammattikoulu -nimisestä opinahjosta valmistui 14 uutta puhelinasentajaa. Kaikilla oli tiedossa työpaikka jo ennen opintojen päättymistä.

Nyt 50 vuotta myöhemmin luokkakokoustaan Hyrian tiloissa pitäneet miehet kertovat, millaista opiskelu ja työelämään siirtyminen oli silloin ja kuinka paljon heille maksettiin palkkaa.

-Meillä kaikilla oli työpaikka alalta heti koulun loputtua. Riihimäen puhelimen toimitusjohtaja kävi ammattikoululla luonamme ja tiedusteli mistä johtuu, että meistä ei ole kukaan tulossa Riihimäen puhelimelle töihin, vaikka heillä on avoimia työpaikkoja. Syy oli siinä, että työpaikkoja oli hyvin tarjolla ja Riihimäen puhelin tarjosi vain 4 markkaa 75 penniä palkkaa tunnilta ja muualta sai jopa 5 markkaa 25 penniä tunnilta, muistelee Erkki Ahonen.

-Ja mopobensa maksoi alle 60 penniä litra. Euroissa alle 10 senttiä litralta.

Luokkakokouksessa toisensa tapasi yhdeksän entistä puhelinasentajaa. Opintojen aikana miehet rakensivat kaikenlaista tarpeellista käyttötavaraa.

-Syksy 1969 opiskeltiin sähkötekniikan teoriaa ja työtunneilla harjoiteltiin erilaisten sähkökytkentöjen tekemistä, mittaustekniikkaa, kaapelijatkoksia, keskustekniikkaa sekä tehtiin itselle monenlaisia hyödyllisiä tarvikkeita muun muassa lehtisaha, pöytälamppu, pikapuhelin, paristokäyttöinen heiluriseinäkello sekä stereovahvistin ja kaiuttimet.

Alkuun tilat eivät olleet hääppöiset.

-Syksyllä 1969 puhelinasentalinjan työtilat oli aika vaatimattomat. Melko ahtaat tilat oli erotettu kevyellä seinällä sähköasentajalinjan työtilan takaosasta. Talvella 1970-1971 puhelinasentajat saivat lisätilaa rakennusosaton tiloista. Näihin tiloihin puhelinasentajalinjan opiskelijat rakensivat itselleen opettaja Kalevi Salosen johdolla uuden asianmukaisemman työsalin. 

Amismaailma oli tuolloin hyvin toisenlainen kuin nykyään.

-Oli pääsykokeet ja lukukausimaksu. Syyslukukausi alkoi 15.8. ja kevätlukukausi loppui 31.5. Työselostuksia tehtiin yksi kappale per työviikko. Syyslukukauden aikana 16 ja kevätlukukauden aikana 20. Melkein kaikilla oli myös kesätyöpaikka molempina kesinä.

Ennen ja nyt. Puhelinasentajat vuosimallia 1972

Vuonna 1972 Riihimäen seudun ammattikoulusta valmistuneista puhelinasentajista yhdeksän pääsi torstaina järjestettyyn luokkakokoukseen. He tapasivat Hyrian tiloissa Riihimäellä. 

Image
Vuoden 1972 puhelinasentajia "luokkakuvassa".
Image
14 puhelinasentajaa vuodelta 1972 luokkakuvassa