Osatyökykyinen Piia opiskelee merkonomiksi verkossa: ”Kehon ehdoilla mennään”

Opiskelijatarinat
Image
Naisen puolikas siluetti punertavanviolettia auringonlaskua vasten. Taustalla utuinen horisontti.

Mahdollisuus opiskella kotoa etänä voi olla jollekin ainoa mahdollisuus hankkia tutkinto.

Vaikka etänä verkossa työskentely on monelle koronan takia päivittäistä ja jatkuvaa arkea, mahdollisuudet suorittaa kokonaisia tutkintoja etupäässä etänä ovat olemattomat. Tämän huomasi päijäthämäläinen Piia, jonka aiemmat, perinteiseen tapaan lähiopintoina suoritettavat opinnot ovat tyssänneet pitkiin sairauslomiin.

Piia kärsii sairaudesta, joka pakottaa hänet lepäämään säännöllisin väliajoin, eikä hän pysty istumaan useita tunteja päivässä putkeen tai välttämättä saapumaan aamuisin paikanpäälle aina tiettyyn aikaan.

Yritin pitkään selvittää osatyökykyisen mahdollisuuksia opiskella esimerkiksi liiketalouden perustutkintoa etänä. Huomasin, että tarjontaa ei ole, Piia toteaa.

Kotona käytössä ergonomiavälineet

Piia on ollut aiemmin työelämässä vuosia, kunnes sairaus vei työkyvyn. Tämän jälkeen hän on ollut mukana muun muassa kuntouttavassa työtoiminnassa. Nyt hän opiskelee Kelan myöntämällä kuntoutusrahalla Hyrian VerkkoMerkku-monimuoto-opintoja erinomaisella menestyksellä.

Opinnot on suunnattu aikuisille ja jo työelämässä oleville. Suurin osa opinnoista suoritetaan työssä oppien. Teoriaopinnot suoritetaan verkossa. VerkkoMerkku-opinnoista Piia kuuli Hyria säätiön Työkykyinen-hankkeen kautta.

VerkkoMerkun teoriaopinnot hän voi opiskella kotoaan käsin omasta opiskelunurkkauksestaan, jossa on työskentelyn kannalta välttämättömät ergonomiavälineet kuten työtuoli ja käsituet. Työssäoppimisen Piia suorittaa osittain etänä ja osittain paikan päällä.

Nyt minulle on saatu räätälöityä työkyvylleni sopiva malli opiskella. Koulun puolesta tässä on ollut ohjaaja aktiivisesti mukana, Piia kertoo.

Hän haaveilee tekevänsä opintojen jälkeen toimistoalan töitä.

-Tavoitteenani on saada huippupaperit, jotta minulla olisi kilpailuetua. Vaikka pystyn tekemään vähemmän, niin haluan pystyä tekemään paremmin.

Piian opinnot kestävät noin kolmisen vuotta, mutta aikataulu joustaa tarvittaessa.

-Kehon ehdoilla mennään. Toivon, että kroppa kestää.

Työkykyinen-hanke:

  • Hankkeen tavoitteena on erilaisin työllistämisen keinoin etsiä hankkeeseen ohjautuvien asiakkaiden kanssa yhdessä asiakkaan tarvetta ja tavoitetta vastaava polku työelämään
  • Hankkeen kohderyhmää ovat ensisijaisesti osatyökykyiset TE-toimiston työnhakija-asiakkaat. Toissijaisesti hankkeeseen voivat ohjautua muut kokoaikaista työtä hakevat
  • Soveltuvien työtehtävien muodostuessa yritykseen, asiakkaalla on mahdollisuus suorittaa esim. ammatillisten tutkintojen osia. 
  • Työajan ollessa yli 25h/vkossa, voidaan työsuhteen ajalle sopia oppisopimuskoulutus.
  • Hanke tarjoaa asiakkaille työllistymiseen tarvittavan palveluohjauksen ja tuen.
  • Hankkeen toiminta-alueena on Lahti sekä ympäristökunnat Hollola, Asikkala, Kärkölä ja Orimattila. Hanke on työllisyyspoliittinen hanke ja sen toteuttaa Hyria säätiö.