Jimi Leino tiesi jo varhain, että tietotekniikka on hänen juttunsa. Mutta kuinka edetä uralla vauhdikkaasti ja samalla varmistaa opiskelupaikka korkeakoulussa? Vastaus löytyy väyläopinnoista.
Ammatillisten opintojen kolmantena vuonna Leino vaihtoi Hyrian luokkahuoneet HAMKin Riihimäen kampukseen korkeakouluopintojen maailmaan. Matematiikkaa, ohjelmoinnin perusteita, äidinkieltä – tuttuja aineita uudella tasolla.
-Se oli vähän kuin koeajalla korkeakoulussa – testattiin, sujuuko opiskelu ammattikorkeassa, Leino kuvailee.
-Hyriassa ei ollut siinä vaiheessa enää opintoja, vaan ammattikoulu toimi tavallaan taustalla.
Väyläopinnoissa opiskelija suorittaa 30 opintopistettä HAMKin opintoja. Kun vaadittu pistemäärä täyttyy ja kurssit on suoritettu kolmosta suuremmalla keskiarvolla, ovi korkeakouluun aukeaa automaattisesti ilman valintakoetta ja todistushakua.
Taitaja-kisoista motivaatiota
Leino oli jo ehtinyt osoittaa taitonsa tietotekniikassa ammattitaidon SM-kisoissa. Hän sijoittui hopealle vuoden 2022 Taitaja-kisoissa tietokoneet ja verkot -lajissa. Kisoista jäi käteen muutakin kuin kunniamaininta: palkintorahalla Leino hankki itselleen väyläopinnoissa tarvittavan tietokoneen.
-Kisamenestys herätti ajatuksen, että voisin mennä suoraan korkeakouluun. Olin muutenkin miettinyt, että haluanko syventyä Hyrian valinnaisiin opintoihin vai tarttua isompaan haasteeseen. Opettaja mainosti väyläopintojen mahdollisuutta, ja innostuin, Leino kertoo.
Leinon mukaan väyläopinnot sopivat erityisesti omatoimisille opiskelijoille, jotka ovat valmiita sitoutumaan ja panostamaan oppimiseen.
-Ajanhallintataitojen kannattaa olla kunnossa. Korkeakoulussa opiskelu on itsenäisempää. Kukaan ei pidä kädestä kiinni. Mutta ryhmätyöskentelyäkin on, eikä opiskelu ole yksinäistä puurtamista.
HAMKin tekniikan väyläopinnot suoritetaan pääasiassa lähiopetuksena, mutta joillakin kursseilla voi olla mahdollisuus etäopiskeluun. Matematiikan luennot järjestetään kampuksella muutamana päivänä viikossa, ja ohjelmointi- sekä tietoverkkotehtäviä tehdään opettajan johdolla.
Nopeampi reitti insinööriksi ja työelämään
Väyläopinnot lyhensivät insinööripolkua: kun ammattikoulun kolmannen vuoden syksy meni HAMKin opinnoissa.
-Tämä ala sopii minulle, ja tiedän, että jatkuva osaamisen kehittäminen on tärkeää. Insinöörin tutkinto parantaa työllistymismahdollisuuksiani, ja alan hyvä työllisyystilanne tarjoaa monipuolisia uravaihtoehtoja. Voin työskennellä esimerkiksi sovellus- tai peliohjelmoinnin parissa, hallinnoida palvelimia, rakentaa ja ylläpitää verkkoja tai kehittää pilvipalveluratkaisuja.
Leino on suunnitellut hakeutuvansa jo opiskeluaikana töihin ja valmistumisen jälkeen täysipäiväisesti työelämään.
Leino suosittelee väyläopintoja kaikille, jotka haluavat asettaa tavoitteet korkeammalle ja jatkaa opintojaan ilman pääsykoepaineita.
-Jos yhteiset tutkinnon osat eivät olleet vahvuutesi ammattikoulussa, mutta olet valmis panostamaan niihin, HAMKin insinööriväylä tarjoaa erinomaisen reitin korkeakouluun.