Oppisopimuksella Hyriassa opiskeleva Jonna Korhonen tavoittelee kovatasoisen Vuoden Tarjoilija -kilpailun finaalipaikkaa

Opiskelijatarinat
Image
Tarjoilijaa pitelee tarjotinta, jossa on täysiä valkoviinilaseja sekä yksi iso drinkki. Taustalla Kellariravintola Hällän tiiliseinää.

Tarjoilijaksi oppisopimuksella Hyriassa opiskeleva Jonna Korhonen, 21, on valittu alallaan erittäin arvostetun Vuoden Tarjoilija -kilpailun semifinaaliin.

Semifinaali kisataan 24.5. merimaisemissa Turusta liikennöivällä Viking Glorylla. Korhonen lähtee kisoihin tietysti finaalipaikka mielessään.

Pian 22 vuotta täyttävä Korhonen työskentelee tällä hetkellä Kellariravintola Hällässä Hämeenlinnassa oppisopimuksella. Hän aloitti opinnot viime syksynä ja valmistuu tarjoilijaksi jo tulevana kesänä. Korhonen on käynyt peruskoulun jälkeen lukion, joten sen vuoksi hänelle jäi suoritettavaksi ammatillisesta perustutkinnosta vain muutamia yleissivistäviä opintoja sekä ammatilliset tutkinnon osat.

-Ammatilliset tutkinnon osat suoritan oppisopimuspaikassani, Korhonen kertoo. 

Korhonen ei ikänsä puolesta voinut osallistua Taitaja-kisoihin, mutta sitten opettaja vinkkasi hänelle Vuoden Tarjoilija -kilpailusta.

-Päätin hakea mukaan, koska ajattelin, ettei osallistumalla ainakaan menetä mitään. Kisoista saan vinkkejä työhöni alan ammattilaisilta ja voin luoda verkostoja, Korhonen kertoo.

Kisoihin on aikaa enää pari viikkoa, joten jännitys on alkanut vähitellen kasvaa ensimmäistä kertaa kisoihin osallistuvan Korhosen mielessä.

-Vastustajista osa on ollut mukana kisoissa jo aiemminkin, ja he ovat taitavia sekä kovia vastuksia minulle, hän miettii.

"Ei pelkkää ruokien tarjoilemista"

Tarjoilijan työt semifinalisti on aloittanut jo lukioaikana kausityöntekijänä, jolloin hän huomasi olevansa omalla alallaan.

-Lukion jälkeen piti keksiä, mitä alan tehdä. Sitten ajattelin, että miksi en samalla kouluttautuisi tälle alalle, jolla jo olen.  

Korhonen sanoo olevansa erittäin asiakaspalveluhenkinen. Myös työn nopea rytmi ja vaihtelevuus ovat hänen mieleen.

-Tämä on työ, jossa jokainen päivä on erilainen, koska asiakkaat vaihtuvat jatkuvasti. Kun asiakkaalle tulee hyvä mieli, itsellekin tulee hyvä mieli. Tässä työssä saa myös työskennellä paineen alla ja pääsee tekemään, työn säpinästä nauttiva Korhonen listaa.

-Työ ei myöskään ole pelkkää ruokien tarjoilemista, vaan erittäin monipuolista tekemistä. Nykyisessä työssäni teen myös muun muassa erikoiskahveja ja drinkkejä lounas- ja à la carte -tarjoilujen lisäksi. Teemme lisäksi kabinettiin tilausruokia, hän kertoo.

Vuoden Tarjoilija -kisassa testataan asiakaspalvelun ja kahvilapuolen osaamisen lisäksi muun muassa pöytien kattamis- ja liinoittamistaitoja.

-Viime vuonna finaalissa piti osata myös liekittää, Korhonen kertoo.

Vuoden Tarjoilija -kilpailun finaali kisataan loppusyksystä. Voittajalle on luvassa muhkea 10 000 euron apurahapalkinto oman ammattitaidon kehittämiseen sekä edustustehtäviä.

-Kisan voitto antaa todella paljon arvostusta alalla. Voittajalle se on huikea juttu, Korhonen toteaa.

Tutustu oppisopimukseen

Image
Vesivärityylinen kollaasi Hyrian opiskelijoista eri ammateissa
Sisältö

Oppisopimus - Opiskele, tienaa ja hanki työkokemusta

Oppisopimuksella voi suorittaa Hyriassa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon. Kun valitset oppisopimuksen tavaksesi opiskella, kouluttaudut työtä tehden, saat palkkaa ja kerrytät työkokemusta. Oppisopimus sopii myös lisäkoulutuksen hankkimiseen, sillä voit suorittaa yksittäisiä tutkinnon osia. Jokainen 15-vuotias ja sitä vanhempi voi opiskella oppisopimuksella.

Lue lisää