Jari Mustosesta tulee lähihoitaja: "Työvaltainen malli ja oppisopimus antavat taloudellisen mahdollisuuden hypätä uuteen"

Opiskelijatarinat
Image
Etualalla pyörätuoli, taka-alalla kaksi hoitajaa keskustelee

Helsinkiläinen Jari Mustonen valmistuu lähihoitajaksi kesäkuussa 2022 – vain noin puolitoista vuotta opintojen alkamisen jälkeen. Nopeasti edenneistä opinnoista Jari kiittelee Hyrian työvaltaista mallia ja aikuisopiskelijan tarpeiden mukaan joustavaa monimuotoista toteutusta.

Jari on alanvaihtaja. Yli 30 ravintola-alalla vietetyn vuoden jälkeen hän alkoi kaivata työlleen uudenlaista merkitystä, ja lähihoitajan opinnot tuntuivat luontevalta vaihtoehdolta.

- Omassa lähipiirissäni on hoitoalalla työuransa tehneitä, joten minulla oli aika realistinen käsitys tulevasta ammatistani. Päädyin erikoistumaan mielenterveys- ja päihdetyöhön, sillä mielestäni yhteiskunnan hyvin- ja pahoinvointi ilmenee erityisesti sillä saralla. Uskoakseni ravintola-alalla oppimani asiakaspalveluasenne ja taito kohdata ihmisiä ovat myös hyödyksi lähihoitajan työssä, hän sanoo.

Jari Mustonen työasussaan

Työ opettaa käytännön taitoja

Hyriassa on mahdollisuus opiskella lähihoitajaksi työvaltaisessa mallissa. Tässä nimenomaisessa työvaltaisessa mallissa teoriaopintoja tehdään kahtena päivänä viikossa, ja lopun ajan opiskelija työskentelee aidossa työympäristössä. Jari päätyi töihin Attendon Valkealan-yksikköön Kirkkonummelle. Valkeala on kuusitoistapaikkainen tehostetun palveluasumisen yksikkö mielenterveys- ja päihdekuntoutujille.

- Minulla on vain positiivista sanottavaa Attendosta ja Valkealasta. Niin työyhteisö kuin asiakkaatkin ovat ottaneet minut hyvin vastaan, ja olen saanut heiltä paljon tukea ja potkua uuden oppimiseen. Myös Hyrian ohjaava opettaja ja Attendon työpaikkaohjaaja ovat oikein kannustavia. Heiltä saan tukea esimerkiksi teoriaopintojen soveltamisessa käytäntöön, Jari kertoo.

Jari pääsi Valkealaan kesätöihin jo muutaman kuukauden opiskelun jälkeen. Syksystä alkaen hän on tehnyt työssäoppimispäivät oppisopimuksella eli niistä maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

- Etenkin aikuiselle alanvaihtajalle työvaltainen malli ja oppisopimus antavat taloudellisen mahdollisuuden hypätä uuteen. Muutenkin olen kokenut, että opiskelijan tausta ja elämäntilanne huomioidaan hienosti henkilökohtaisen opintopolun suunnittelussa. Itse olen esimerkiksi saanut mahdollisuuden tehdä töitä opintojen rinnalla, minkä vuoksi valmistuminen häämöttää jo lähitulevaisuudessa, Jari sanoo.

Ihmisten kohtaaminen keskiössä

Jarille alan vaihto ja lähihoitajan opinnot olivat sanalla sanoen nappivalinta. Hän mainitsee hoitoalan plussina hyvät työllisyysnäkymät ja etenemismahdollisuudet ja uskoo, että alan arvostus ja sitä myötä palkkauskin ovat kohoamaan päin.

- Parasta on kuitenkin ihmisten kohtaaminen jokapäiväisessä työssä, ja nyt viimeistään olen huomannut, että siinä olen oikeastaan todella hyvä. Koen saaneeni opintojen myötä uudenlaista varmuutta myös siviiliminääni ja suhtaudun tulevaisuuteen odottavin mielin, hän sanoo.

- Toki on myös kiirettä ja nopeasti muuttuvia tilanteita, mutta lopulta se on oma asenne, joka ratkaisee.

Haaveena hoitoala? Lue lisää

Image
Hoitoalan työntekijä hymyilee ja koskettaa asiakasta olkapäähän kädellään.
Sisältö

Lähihoitajaksi Hyriassa

Hyriassa voit opiskella lähihoitajaksi monenlaisin maustein toiminnallisesti ja tiiviissä yhteistyössä aidon työelämän kanssa. Voit opiskella perinteisen kaavan mukaan tai luontopainotteisesti tai vaikkapa työvaltaisesti. Koulutukset sopivat niin nuorille kuin aikuisillekin. 

Lue lisää