Pk-yrityksille suunnattua osaamisen tunnistamisen työkalua voidaan käyttää apuna rekrytoinnissa, työkykyjohtamisessa, liiketoiminnan kehittämisessä, osaamistarpeen ennakoinnissa, koulutussuunnittelussa ja työntekijöiden urasuunnittelussa.
Työkalu sisältää itsensä johtamisen ja työelämätaitojen, digitaitojen, työn ja työn ulkopuolisen osaamisen sekä asiakaspalvelun osiot.
Alakohtaiset työkalut
Lisäksi työkalussa on substanssiosiot logistiikka-alasta, matkailu- ja ravintola-alasta, kiinteistöhuolto- ja puhtaanapitoalasta, sosiaali- ja terveysalasta, metallialasta sekä johtamisesta.
Matkailu- ja ravintola-alan työkalu
Kiinteistöhuolto- ja puhtaanapitoalan työkalu
Sosiaali- ja terveysalan työkalu
Ohjeet työkalun käyttöön
Yllä olevista linkeistä pääset avaamaan monistettavan osaamisen tunnistamisen kyselyn omaan käyttöösi. Tarvitset vain Microsoftin sähköpostiosoitteen tämän tehdäksesi. Kysely on tuotettu Microsoft Forms -alustalle ja on muokattavissa omaan tarpeeseenne. Kysymyksiä ja osioita voi siis muokata, lisätä, poistaa, vaihtaa pakollisuusasetuksia ym. Lisäohjeita Microsoft Formsin käyttöön löytyy osoitteesta https://support.microsoft.com/fi-fi/forms
Ennen osaamisen tunnistamisen työkalun käyttöönottoa kannattaa käyttää aikaa yrityksessänne tarvittavan osaamisen tunnistamiseen. Kysymyksiä kannattaa peilata siihen, saanko niillä vastauksia yritystäni koskevaan osaamiseen ja sen tunnistamiseen.
Tulosten läpikäynti
Kyselyn suorittamisen jälkeen kannattaa käyttää runsaasti resurssia tulosten purkuun. Kokeilussa tulokset purettiin toimintaa kehittävän henkilöstön kanssa sekä työyhteisössä työyhteisövalmennuksen muodossa. Työnantajat jatkoivat työstämistä henkilöstön kanssa, jotta saadut tulokset saataisiin arjen käytäntöihin. Työyhteisöjä koskevien muutosten lisäksi, työkalulla saadaan myös yksittäisten työntekijöiden osaaminen tunnistettua sekä kehittämistarpeet ja -toiveet näkyviksi.
Lisäpalvelut
Tarvittaessa voitte kysyä Hyrialta palvelupaketteja yrityksessä tarvittavan osaamisen tunnistamiseen, työkalun muotoiluun, tulosten purkamiseen sekä työyhteisövalmennuksiin.
Työkalut syntyivät yhteistyössä yritysten kanssa
Työ- ja elinkeinoministeriö kilpailutti EU:n elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF) rahoitettavia jatkuvan oppimisen uudistuksen toimenpiteitä. Hyria valikoitui palveluntuottajaksi kehittämään valtakunnallista osaamisen tunnistamisen työkalua pk-yrityksille (työntekijöitä 21─249), viidellä eri toiminta-alueella ja viidelle eri toimialalle suunnattua kokeilua. Kokeilun määrällisenä tavoitteena oli toteuttaa kokeilu yhteensä sadalle työntekijälle.
Hyrian toteuttaman kokeilun laadullisena tavoitteena oli luoda osaamisen tunnistamisen työkalu, joka vastaa tarpeeseen lisätä pk-yritysten tietoisuutta osaamisen tunnistamisesta ja mahdollisuuksista muun muassa yrityksen liiketoiminnan kehittämisessä.
Osaamisen tunnistamisen työkalu kehitettiin yhteistyössä työnantajien kanssa. Työkalua kehitettiin monipuolisesti eri tarkoituksiin, kuten rekrytointiin, osaamisen kehittämiskohteiden tunnistamiseen, työkykyjohtamiseen, osaamisprofiilin rakentamiseen, liiketoiminnan kehittämiseen, koulutussuunnitteluun, ennakointiin, urasuunnitteluun, brändiarvon ja työnantajamielikuvan kehittämiseen sekä kehityskeskustelujen pohjaksi. Osaamisen tunnistamisen tarve korostui erityisesti neljällä osa-alueella: itsensä johtaminen ja työelämätaidot, digitaalinen osaaminen, työelämän ulkopuolella hankittu osaaminen sekä substanssiosaaminen.
Kokeilun aikana toteutetut kyselyt ja niiden pohjalta käydyt keskustelut työnantajien kanssa osoittivat, että osaamisen tunnistaminen lisäsi työyhteisön luottamusta ja antoi konkreettista tietoa yrityksen eri toimintojen kehittämiseen. Kysely toi esiin työntekijöiden monipuoliset osaamisalueet, ja työyhteisön sisäinen verkostoituminen vahvistuivat kartoituksen myötä. Tämä paransi yhteistyötä työyhteisössä. Kyselyn tulosten pohjalta yrityksissä käynnistettiin koulutussuunnitelmia osaamisen kehittämiskohteiden edistämiseksi.
Työkalu ei ainoastaan hyödytä työnantajia, vaan myös edistää työntekijöiden oman osaamisen tunnistamista. Työkalu mahdollistaa työntekijöiden arvioida osaamistaan suhteessa nykyiseen ammattiinsa tai alanvaihdostilanteessa suhteessa tavoiteammattiin tai uuteen työtehtävään. Lisäksi se auttaa arvioimaan yleisiä työelämätaitoja sekä omia vahvuuksia ja kehittämiskohteita.