
Varhaisen tuen tarkoitus on opintojen etenemisen ja opiskelijan hyvinvoinnin tukeminen.
Taustalla on oppilas- ja opiskelijahuoltolaki, jonka tarkoituksena on muun muassa
- edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä, hyvinvointia sekä osallisuutta ja ehkäistään ongelmien syntymistä
- edistää oppilaitosyhteisön ja opiskeluympäristön hyvinvointia, yhteisöllistä toimintaa sekä kodin ja oppilaitoksen välistä yhteistyötä
- turvata varhainen tuki sitä tarvitseville
Varhainen tuki koostuu viidestä eri portaasta sekä tarvittaessa moniammatillisesta ja yksilöllisestä opiskelijan tukemisesta yhdessä opiskeluhuollon kanssa (MASI). Voit lukea näistä tarkemmin alta avautuvien otsikoiden takaa.
Varhainen tuki opiskelijalle
- Kanssasi tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), joka kuvaa omaa yksilöllistä opintopolkuasi.
- Opintojesi etenemistä seurataan säännöllisesti.
- Sinulle kerrotaan tärkeät asiat poissaoloista ja koulun säännöistä.
- Vastuuvalmentaja ja koulun koko henkilökunta ovat tukenasi kaikissa sinua mietityttävissä asioissa
- Ilmoita heti poissaoloista vastuuvalmentajalle. Poissaolojen tulee olla perusteltuja.
- Muista ilmoittaa poissaoloista heti vastuuvalmentajallesi. Jos olet luvattomasti poissa, vastuuvalmentaja ottaa sinuun heti yhteyttä.
- Vastuuvalmentaja ohjaa sinut tarvittaessa opinto-ohjaajan, kuraattorin, psykologin, erityisopettajan tai terveydenhoitajan luokse, jos tarvitset tukea opinnoissasi. Voit myös itse ottaa heihin yhteyttä matalalla kynnyksellä.
- Jos olet viisi (5) päivää pois opinnoista ilman lupaa, vastuuvalmentaja kutsuu sinut ohjaustapaamiseen keskustelemaan opintojen etenemisestä. Jos olet alaikäinen, myös huoltajasi kutsutaan keskusteluun. Tapaamisen tarkoitus on järjestää tukea tilanteeseesi.
- Vastuuvalmentaja ottaa sinuun yhteyttä, jos poissaolosi jatkuvat tai opintosi eivät etene. On tärkeää, että vastaat vastuuvalmentajan yhteydenottoihin.
- Vastuuvalmentaja ohjaa sinut tarvittaessa tuen piiriin. Voit olla myös itse milloin tahansa yhteydessä koulun henkilökuntaan.
- Jos olet alle 18-vuotias, ilmoitetaan poissaolosi myös huoltajalle. Jos sinuun tai huoltajaan ei saada yhteyttä tai opettajalla on suuri huoli, tehdään yhteydenotto sosiaalihuoltoon.
- Oppilaitos tekee tarvittaessa valvontailmoituksen Kelan tuen tarkastamista varten.
- Vastuuvalmentajasi kutsuu sinut toiseen ohjaustapaamiseen. Jos olet alle 18-vuotias, myös huoltajasi kutsutaan tapaamiseen. Tapaamisessa keskustellaan opintojen etenemisestä ja siitä, miten sinua voidaan parhaiten tukea opinnoissasi.
- Vastuuvalmentaja jatkaa yhteydenpitoa sinuun. On tärkeää, että vastaat vastuuvalmentajan yhteydenottoihin. Jos olet alle 18-vuotias, vastuuvalmentaja on yhteydessä myös huoltajaan.
- Vastuuvalmentaja ohjaa sinut tarvittaessa tuen piiriin. Tukea on aina tarjolla myös muilta opettajilta, kuraattorilta, psykologilta, opinto-ohjaajalta, erityisopettajalta, terveydenhoitajalta ja etsivältä nuorisotyöltä.
- Jos opinnot eivät tuesta huolimatta etene, vastuuvalmentaja ja opinto-ohjaaja selvittävät kanssasi muita vaihtoehtoja suorittaa opintoja.
- Jos luvattomat poissaolosi jatkuvat tai jos opintosi eivät etene tuesta huolimatta, koulutuspäällikkö kutsuu sinut kuulemiseen opintojen jatkamisesta. Jos olet alle 18-vuotias, myös huoltajasi kutsutaan tapaamiseen.
Oppivelvollinen opiskelija:
- Selvitetään, oletko saanut riittävästi tukea ja voitko hakea toiseen koulutukseen.
- Oppivelvollisena voit erota omasta ilmoituksesta vain, jos sinulla on toinen opiskelupaikka.
- Sinut katsotaan eronneeksi, jos et osallistu opintoihisi kuukauteen. Viime kädessä asuinkunta ohjaa sinua.
- Jos sinuun tai huoltajaasi ei saada yhteyttä, tehdään lastensuojeluilmoitus.
Ei-oppivelvollinen/täysi-ikäinen opiskelija:
- Jos et osallistu opintoihin, opintosi eivät etene eikä sinulla ole perusteltua syytä poissaoloille, sinut katsotaan eronneeksi.
- Jos alle 29-vuotiaaseen opiskelijaan ei saada yhteyttä, ilmoitetaan etsivään nuorisotyöhön.
- Jos olet päättänyt itse erota opinnoistasi, muista täyttää eroilmoitus.
MASI - Monialainen yksilökohtainen opiskeluhuolto
1. Miksi ja milloin MASI?
Opiskelijan tilanne mietityttää ja huoli herää. Pedagogiset tukitoimet eivät riitä, vaan opiskelija tarvitsee moniammatillista opiskeluhuollollista tukea opintojen etenemiseen ja mahdollisesti elämänhallintaan liittyvissä kysymyksissä.
2. Keskustelu opiskelijan ja tarvittaessa huoltajan kanssa
Keskustellaan opiskelijan kanssa heränneestä huolesta ja ehdotetaan MASI-palaveria. Opiskelija saa itse määritellä, ketkä henkilöt haluaa mukaan palaveriin. Alaikäisen kohdalla palaveriin kutsutaan lähtökohtaisesti huoltaja, mutta tietyin edellytyksin opiskelija voi kieltää huoltajan osallistumisen.
3. MASI-palaverin järjestäminen
Opiskelijan suostuttua MASI-palaverin järjestämiseen, vastuuhenkilö – eli se, jolla huoli on herännyt – kutsuu palaverin koolle. Vastuuhenkilö kirjaa MASI-palaverin tiedot Wilmaan. Myös opiskelijan suostumus MASI-palaverin järjestämiseen kirjataan Wilmaan. Sen voi tehdä ennen palaveria tai palaverin aikana.
4. Opiskeluhuoltokertomus
Kun MASIssa selvitetään yksittäisen opiskelijan opiskeluhuollon tarvetta, tai kun sen jäsenet toteuttavat jo suunniteltuja ja sovittuja yksilöllisiä opiskeluhuollon tukitoimia, asiantuntijaryhmän vastuuhenkilön on kirjattava ryhmän toimintatavoitteiden kannalta välttämättömät opiskelijaa koskevat tiedot opiskeluhuoltokertomukseen Wilmaan. Myös muut asiantuntijaryhmän jäsenet voivat tehdä tällaisia kirjauksia salassapitovelvoitteiden estämättä.
Pääset tästä takaisin opiskelijalle ja huoltajalle tarkoitetun sivuston etusivulle.