Tältä sivulta löydät tietoa erilaisista opiskelijaeduista. Pääset lukemaan suoraan haluamastasi edusta klikkaamalla alla olevia valkoisia palluroita.
Lue kattavammista tuista ja muista rahoitusmahdollisuuksista täältä
Koulumatkatuki (Kela)
Koulumatkatuki on tarkoitettu toisen asteen opiskelijoille, joiden yhdensuuntainen koulumatka on pitkä. Koulumatkatuki korvaa koulumatkojen kustannuksia. Tarkemmat tiedot ja ehdot koulumatkatuen myöntämiseen löytyvät Kelan sivuilta.
Opintotoimisto auttaa ja neuvoo opiskelijaa erilaisista tukiasioissa
Opintotoimisto antaa yleisneuvontaa opiskelijan tukiin liittyvissä asioissa ja ohjaa tarvittaessa eteenpäin. Saat yksikkösi/kampuksesi opintotoimistosta tarvitsemiasi todistuksia tukihakemuksia varten. Esimerkiksi:
- Opiskelutodistus
- Väliaikainen opintosuoritusote
Opiskelijoiden käytössä on myös sähköinen opintotoimisto, Atomi-palvelu. Opiskelijat voivat tallentaa itselleen sähköisen opintosuoritusotteen ja opiskelutodistuksen suoraan palvelusta. Nämä sähköisesti varmennetut dokumentit on helppo toimittaa sähköisesti eteenpäin esimerkiksi Kelaan tai opiskelijajärjestöön.
Kela-kortti tai Slice-opiskelijakortti ruokailussa
Kaikki päätoimisesti ammatillista perustutkintoa tai tutkinnon osia suorittavat opiskelijat sekä TUVA-opiskelijat ovat oikeutettuja maksuttomaan ateriaan Hyrian opiskelijaravintoloissa.
Opiskelijat, jotka ovat ottaneet käyttöön Slice-opiskelijakortin, leimaavat ruokailun opiskelijakortilla Kela-kortin sijaan 1.6.2024 alkaen. Leimaaminen tapahtuu Slice-sovelluksesta löytyvällä QR-koodilla. Katso ohjeet Slice-opiskelijakortin käyttöönottoon.
Jos et ole ottanut Slice-opiskelijakorttia käyttöösi, tapahtuu ruokailun leimaaminen Kela-kortilla.
Slice-opiskelijakortti tai Kela-kortti on aina esitettävä ruokailun yhteydessä, jotta maksuttoman aterian voi saada. Myös ajokortti ja henkilökortti hyväksytään.
Ruokailuoikeus ei koske oppisopimus- ja työvoimakoulutuksen opiskelijoita.
Vakuutukset
Sinut on vakuutettu oppilaitoksen puolesta kouluaikana, koulumatkalla, työssäoppimisen aikana ja matkalla työssäoppimispaikkaan.
-
Jos sinulle sattuu tapaturma, joka vaatii lääkärin hoitoa, voit hakeutua hoitoon, oman kuntasi terveyskeskukseen, Terveystaloon ja kiireellisissä asioissa sairaalan päivystykseen.
-
Muistathan ilmoittaa tapaturmasta heti opettajallesi, vastuuvalmentajallesi ja työssäoppimispaikalla esimiehellesi.
-
Erittäin tärkeää on muistaa tehdä tapaturmailmoitus kampuksesi opintotoimistossa.
Kuntosalit
Kampuksilla olevat kuntosalit ovat opiskelijoiden käytössä. Saat käytännönohjeita kampuskoordinaattorilta tai opintotoimistosta.
Jopot
Kampuksilla on lainattavissa Jopoja opiskelupäivän aikana tapahtuvaan liikkumiseen. Voit varata pyörän opintotoimistosta tai kampuksen infosta, josta saat myös avaimen.
Chromebook
YTO -opintojen aikana käytössäsi on Chromebook, jolla saat kirjalliset tehtävät suoritettua. Etäjaksojen ajaksi on mahdollisuus saada lainaksi Chromebook. Lisätietoja Wilmasta, opetus- ja ohjaushenkilöstöltä ja kampuskoordinaattoreilta.
Liikkuva Hyria
Liikkuva Hyria -hanke on osa valtakunnallista Liikkuva koulu -ohjelmaa. Sen tavoitteena on kannustaa Hyrian opiskelijoita taukoliikuntaa ja monipuoliseen vapaa-ajan liikuntaan, koska opiskelijan kokonaisvaltaisella hyvinvoinnilla on merkitystä opiskelujen etenemiseen.
Liikkuva Hyria -hankkeen avulla on tehty liikuntavälinehankintoja kampuksille ja järjestetty mm. Kuplafudis -tapahtuma. Toimintaa on suunniteltu ja toteutettu yhdessä opiskelijoiden kanssa. Tiedotusta hoidetaan kampusten infotaulujen ja Wilma -viestien kautta.
Opiskelijajärjestöt
OSKU ry ja SAKKI ry ovat ammattiin opiskelevien opiskelijoiden opiskelijajärjestöjä. Opiskelijajärjestöt vaikuttavat toiminnallaan valtakunnallisesti ja paikallisesti opiskelijoiden opintojen sujuvuuteen, ammatilliseen opiskeluun ja osaamiseen liittyviin mielikuviin. Opiskelijajärjestöt järjestävät erilaisia tapahtumia ja koulutuksia jäsenilleen. Järjestöjen toimintaan on mahdollista lähteä mukaan aktiivisemminkin esimerkiksi pyrkiä hallitukseen tai olla mukana järjestämässä tapahtumia.
Lisätietoja toiminnasta löytyy järjestöjen omilta sivuilta.
Ammattitutkintostipendi
HUOM! Lakimuutoksen myötä et voi saada ammattitutkintostipendiä 1.8.2024 tai sen jälkeen suoritetun tutkinnon perusteella. Lue lisää hakuehdoista ja vaikutuksista tilanteeseesi täältä.
Ammattitutkintostipendi on 414 euron suuruinen veroton kertakorvaus ammatillisen tutkinnon suorittamisesta. Voit hakea stipendiä Työllisyysrahastosta, kun täytät seuraavat ehdot:
1. olet suorittanut ammatillisen perustutkinnon tai ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon kokonaan
2. sinulla on eläkevakuutettua työhistoriaa vähintään viisi vuotta tutkinnon suorittamispäivään mennessä
3. asut vakinaisesti Suomessa ja kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin sekä tutkinnon suorittamispäivänä että stipendiä hakiessasi
4. olet alle 68-vuotias tutkinnon suorittamispäivänä
5. haet stipendiä vuoden sisällä tutkinnon suorittamispäivästä. Myönnämme stipendin kaikille hakijoille, joiden kohdalla kaikki yllä kerrotut ehdot täyttyvät. Huomaa, että sinun ei ole tarvinnut saada aikuiskoulutustukea voidaksesi hakea ammattitutkintostipendiä.