Kilpaile ammattitaidoillasi

Tule mukaan Hyrian ammatillisen koulutuksen kilpailutoimintaan! Se nimittäin kannattaa. Jo pelkkä osallistuminen kertoo sinusta tulevalle työnantajallesi, että olet valmis laittamaan itsesi likoon ja kestät painetta. Lisäksi ammattitaidolla kilpaileminen on hauskaa! Tältä sivulta saat tietoa Hyria Skillsistä, Taitaja-toiminnasta sekä kansainvälisestä kisatoiminnasta.

Image
Hyrian Taitaja-joukkue keväisessä auringonpaisteessa Hyria-hupparit päällään valmiina Porissa

Mitkä ihmeen Taitajat?

Taitaja-kilpailut on vuosittain järjestettävä ammattitaitokilpailu ammatillisessa koulutuksessa oleville 21-vuotialle ja nuoremmille. Kilpailuissa on eri lajeja eri ammateille, kuten lähihoitajille, eläintenhoitajille, IT-tukihenkilöille, sähköasentajille ja CNC-koneistajille. Lajeja on noin 45 erilaista ja lajeista löytyy hyvä listaus täältä.

 • Kokki-lajissa tehtäväsi voisi olla vaaditun ruokalajin valmistaminen tietyssä ajassa asiakkaille. Työskentelyäsi ja valmistamaasi ruokaa arvioitaisiin.
 • Talonrakentaminen-lajissa tehtäväsi voisi olla lipunmyyntikopin tai piharakennuksen rakentaminen.
 • Tietokoneet ja -verkot -lajissa tehtäväsi voisi olla tietokoneen korjaaminen, asiakaspalvelu ja kyberturvallisuuden ylläpito.
 • Eläintenhoito-lajissa tehtävät voisivat olla koirien ja jyrsijöiden hoitamista sekä lehmän lypsämistä.

Hyrian opiskelijat ovat menestyneet monessa lajissa hyvin. Lähde sinäkin kokeilemaan taitojasi!

Miksi lähteä kilpailemaan Taitaja-kisoihin?

 • Kilpailuissa on mukana alasi yrityksiä eli tulevia työnantajiasi
 • Toimii valttikorttina, kun haet työpaikkoja
 • Pääset matkustamaan ja syömään Hyrian piikkiin
 • Raha- ja tuotepalkintoja
 • Pääset kokemaan jotain ainutlaatuista ja mieleenpainuvaa
 • Pääset näyttämään osaamistasi
 • Paineensietokykysi ja ammatilliset taitosi kasvavat
 • Opintosi etenevät
 • Mahdollisuus jatkaa kansainvälisiin kisoihin

Kisojen eteneminen ja palkinnot

Ensiksi osallistut lajisi semifinaaliin, joka järjestetään jossain päin Suomea tammi-helmikuussa. Semifinaali kestää yhden päivän. Semifinaalista 8 parasta pääsee finaaliin, jotka järjestetään keskitetysti yhdellä paikkakunnalla toukokuussa.

Finaalissa kaikki lajit ovat yhden katon alla, yleensä isossa rakennuksessa, kuten urheiluareenalla tai messukeskuksessa. Finaalit kestävät noin 4 päivää. Finaalissa tehtävät ovat hiukan vaativampia kuin semifinaalissa. Kolme parasta saavat mitalit sekä rahapalkinnot, joissain lajeissa on myös tuotepalkintoja.

Myös Hyria antaa rahapalkintoja kaikille finalisteille, mitalisteille hiukan enemmän. Mitalistilla rahapalkinnot nousevat ovat jo yli 1000€. Kaikki semifinaaleihin osallistuneetkin saavat Hyrialta palkinnon.

Image
Nainen kuvaa pädillä myyntipöytää jossa esillä lastenvaatteita

Sini Taskinen suorittaa tehtävää lajissa visuaalinen myyntityö Porissa keväällä 2022. 

Näin pääset mukaan

Taitaja-kilpailuihin voit lähteä mukaan keskustelemalla asiasta ensin opettajasi tai vastuuvalmentajasi kanssa. Tämän jälkeen on hyvä aloittaa valmentautuminen kilpailuja varten ja ilmoittautua opettajasi kanssa semifinaaliin. Valmentautumisesta saat lisäinfoa omalta opettajaltasi ja voit tutustua Skills Finlandin tehtäväpankkiin, josta löytyy aikaisempien kisojen tehtäviä. 

HyriaSkills

HyriaSkills on syksystä 2022 alkaen järjestettävä Hyrian oma ammattiosaamista testaava kilpailu. Kilpailuissa on omat lajinsa eri koulutuksille. Tavoitteena on rohkaista opiskelijoita osallistumaan Taitaja-kilpailuihin sekä kasvattaa opiskelijan ammattiosaamista. HyriaSkills tarjoaa opiskelijoille vaihtelua arkeen sekä arvokasta kisakokemusta.

Lisäksi HyriaSkills on osa yhteishaun Kierrokset kampuksilla -tutustumistapahtuman ohjelmaa. 

Image
EuroSkills-tapahtuman tapahtumatori ulkona jossa liikkuu paljon ihmisiä

Maailmalle kisaamaan

Lajissa saattaa olla myös tarjolla valmennusta kansainvälisiä EuroSkills- ja WorldSkills-kilpailuja varten. Näissä kilpailuissa tavoitteet ovatkin jo paljon korkeammalla ja vaativat paljon osaamista ja omaa työtä.

Kysy rohkeasti!