Ukrainalaisen Nataliia Dorokhovychin uraloikka: Avaruusteknikosta taidekuvaajaksi

Uratarina
Image
Nainen istuu tuolilla ja pitelee käsissään taidevalokuvaa

Ukrainalainen Nataliia Dorokhovych, 45, teki uraloikan fyysikkoinsinööristä taidekuvaajaksi.

Nataliia Dorokhovych esittelee valokuviaan, jotka ovat utuisine ihmishahmoineen ja pehmeine väreineen kuin maalauksia. Ne ovat täynnä liikettä ja mystistä tunnelmaa.

Kuvat syntyivät, kun Dorokhovych seurasi eurytmiaesitystä, joka värivaloineen innosti kokeilemaan pitkän suljinajan käyttöä. Ylipitkä suljinaika johtaa kuvattaessa liike-epäterävyyteen, jota valomaalauksessa käytetään tietoisesti hyväksi: valot ja tanssijoiden liikkeet luovat pehmeän, unenomaisen vaikutelman ja lopputulos on aina yllätys.

Eurytmia on eräänlainen tanssin muoto, jossa liikkeen avulla tavoitellaan kehon, sielun ja hengen yhteyttä. Sitä harjoitetaan paitsi itsenäisenä taiteenlajina, myös oppiaineena antroposofi Rudolf Steinerin perustamissa steinerkouluissa. Dorokhovych on itsekin aikanaan opiskellut eurytmiaa.

-Taidemuotona se on minulle hyvin tuttu. Olen tehnyt myös kuvareportaaseja tapahtumista. Haluan kuvieni avulla välittää kauneutta ja tunnelmaa, hän toteaa.

Dorokhovych pakeni Suomeen Venäjän hyökättyä hänen kotimaahansa. Hän ehti toimia Ukrainassa 15 vuotta ammattivalokuvaajana ja valokuvauksen opettajana. Hän kuvasi kuvatoimistolle ja opetti valokuvauskoulussa.

Nyt Dorokhovych opiskelee Hyriassa kotoutumiskoulutuksessa ja haaveilee valokuvataiteilijan urasta.

-Sodasta aiheutunut stressi ja muutto veivät luovuuden. Luovuus jäätyi ja nyt se on alkanut vähitellen sulaa. Kun tulin Suomeen, en kyennyt kuvaamaan mitään moniin kuukausiin, Dorokhovych kertoo venäjäksi tulkin välityksellä.

Ura satelliittien parissa

Vaikka Dorokhovych sai ensimmäisen kimmokkeen valokuvaukseen jo lapsena saatuaan isältään lahjaksi kameran, se ei ole hänen alkuperäinen leipätyönsä. Aikanaan hän haaveili audiovisuaalisen alan opinnoista, mutta se olisi vaatinut muuton toiselle paikkakunnalle. Tähän hänen perheellään ei ollut varaa.

Koska Dorokhovych on aina ollut hyvä matematiikassa ja fysiikassa, hän päätyi opiskelemaan avaruustekniikkaa paikalliseen korkeakouluun.

-Se oli järkevä vaihtoehto. Ja koska valokuvauksen lailla siinäkin sai olla tekemisissä optiikan kanssa, se valikoitui alakseni.

Valmistuttuaan Dorokhovych työskenteli useita vuosia avaruusteknikkona ukrainalaisessa satelliitteja suunnittelevassa yhtiössä, jonka juuret ulottuvat neuvostoaikaan saakka.

-Tein etupäässä luotettavuuslaskelmia. Valokuvaus jäi harrastukseksi, hän kertoo.

Myös Dorokhovychin isä oli innokas valokuvaaja. Ennen digiaikaa isä ja tytär tapasivat kehittää yhdessä filmirullista paperikuvia heidän omassa pimiössään.

Dorokhovychin mukaan ammatin vaihtaminen avaruusteknikosta valokuvaajaksi tapahtui arkisen elämänmuutoksen myötä.

-Jäin äitiyslomalle. Sinä aikana kuvasin yhä enemmän ja lopulta se muuttui ammatikseni.

Juttu on julkaistu toukokuussa 2023 ilmestyneessä Hyria-lehdessä. Lue koko lehti täältä.

Image
Nainen istuu pöydän ääressä ja esittelee taidevalokuviaan
Dorokhovychin eurytmiaa esittävät valokuvat muistuttavat valomaalauksia, joissa tuntuu olevan jotain ylimaallista. Se tukee eurytmian kaunista, virtaavaa ilmaisutapaa. Dorokhovych on kuvannut myös Ukrainasta sotaa paenneita perheitä Suomessa.