Työskentely kierrätyskeskuksessa sai Esan opiskelemaan Hyriassa uuden ammatin

Uratarina

KIKE-nimellä aiemmin tunnettu Kerkkä-kierrätyskeskus täyttää 15 vuotta. Hyrian ylläpitämässä keskuksessa on vuosien varrella työskennellyt noin 1 500 valmentautujaa, jotka ovat saaneet tukea muun muassa työelämävalmiuksien kehittämiseen. Esa Kärpäselle, 59, kierrätyskeskusjakso antoi sysäyksen uuden ammatin opiskeluun.

Esa Kärpänen ehti työskennellä Postin perusjakelussa yli 30 vuoden ajan, kunnes ura päättyi yt-neuvottelujen jälkeiseen irtisanomiseen vuonna 2019. Seuraavana vuonna Keusoten kuntouttavasta työtoiminnasta vastaava henkilö ehdotti työttömänä työnhakijana olleelle Esalle valmentautumisjaksoa silloisessa KIKE-kierrätyskeskuksessa Paavolassa.

Esa ei epäröinyt tarttua tarjoukseen.

”Ajattelin, että se voi poikia jotakin hyvää ja uutta. Ja se poikikin enemmän kuin olin kuvitellutkaan”, Esa kertoo.

Sittemmin Kerkkä-nimen saanut kierrätyskeskus on oppimis- ja valmennusympäristö, jonka tavoitteena on kehittää heikossa työmarkkina-asemassa olevien työelämävalmiuksia ja -taitoja ja tukea heidän elämänhallintaansa.

Kerkkään voi tulla kuntouttavaan työtoimintaan, sosiaaliseen kuntoutukseen tai työkokeiluun.

”Kerkässä voidaan lähteä kehittämään tulijoiden valmiuksia hyvin matalalla kynnyksellä. Jollakin tavoitteena voi olla vain paikalle pääseminen, toisella kontaktissa olo työkavereiden tai asiakkaiden kanssa, kolmannella uusien työelämätaitojen oppiminen. Tehtävämme on synnyttää motivaatiota ja onnistumisenkokemuksia, tuoda rytmiä päivään ja tarjota tarvittavaa tukea”, kertoo kierrätyskeskuskoordinaattori Krista Vesterlund.

Lisäksi Kerkkä tarjoaa työssäoppimispaikkoja Hyrian opiskelijoille.

 

Oma osaaminen löytyy

Esa aloitti kierrätyskeskuksessa valmentautujana elokuussa 2020. Ensimmäinen sopimus tehtiin kolmeksi kuukaudeksi. Viikossa oli aluksi kolme neljän tunnin työpäivää. 

”Tuli olo, että pääsen elämässä eteenpäin. Tuntui myös mukavalta päästä pois kotoa, vaikka olin siihenkin asti rakentanut arkeni esimerkiksi liikunnan varaan, enkä ollut irtisanomiseni jälkeen jäänyt vain kotiin. ”

Kaksiviikkoisen tutustumisjakson jälkeen Esa pääsi kassatiimiin.

”Siitä se sitten pikku hiljaa lähti. Aluksi oli kaveri aina jelppaamassa. Myöhemmin pääsin itse opettamaan uusia tulijoita”, hän kertoo.

Esa työskenteli myös huonekalujen myynnin parissa.

”Viihdyn ihmisten kanssa. Huomasin, että asiakaspalvelu on aika hauskaa. Jo Postissa olin asiakaspalveluammatissa, mutta työ kierrätyskeskuksessa vei asiakaspalvelun uudelle tasolle.”

Krista Vesterlund huomasi Esan taitojen karttumisen ja ehdotti, että Esa voisi alkaa suorittaa työskentelyn ohessa liiketalouden perustutkinnon tutkinnonosia.

”Alun perin minulla on konepuusepän tutkinto ja Postissa suoritin postimiehen virkatutkinnon. Ymmärsin, että saadakseni töitä, minun piti opiskella vielä kolmaskin ammatti.”

Esan jaksoa kierrätyskeskuksella jatkettiin, ja tammikussa 2021 hän aloitti tutkinnonosien suorittamisen työn ohessa. Hän suoritti näytöillä yhteensä viisi seitsemästä tutkinnonosasta.

Syksyllä kierrätyskeskuksessa tuli avoimeksi kierrätystyöntekijän palkkatuettu työ. Esa haki paikkaa ja sai sen.

Työtehtäviin kuului ohjaajan apuna toimiminen ja kierrätysprosessin työtehtävien tekeminen yhdessä valmentautujien kanssa. Pesti kesti yhdeksän kuukautta.

”Tuon pestin jälkeen minulla oli jo olo, että on aika mennä eteenpäin”, Esa sanoo.

Hän hakeutui Hyriaan suorittamaan loppuun liiketalouden perustutkintoa ja valmistui merkonomiksi tammikuussa 2024. Nyt etsinnässä on työpaikka.

Image
Valokuva jutussa esiintyvästä Esasta. Esa poseeraa kierrätyskeskus Kerkässä.
Esa Kärpänen

Itseluottamus kasvaa ja yhteisö kannattelee

Kierrätyskeskuksessa työskentely antoi Esalle rutkasti itseluottamusta.

”Sain tunteen, että minusta on vielä johonkin. Stressinsietokykykin nousi.”

Esan tarina on Krista Vesterlundin mielestä hieno esimerkki siitä, kuinka työskentelyjakso kierrätyskeskuksessa voi antaa niin paljon uskoa omiin kykyihin, että löytyy uskallus lähteä opiskelupolulle.

”Erityisen tuen tarpeet on Hyrialla huomioitu hyvin ja opiskelu on realistinen vaihtoehto myös heille, jotka kokevat, etteivät aikanaan pärjänneet koulussa”, hän sanoo.

Toisaalta kaikki valmentautujat eivät ole koulutuksen tarpeessa. Työpaikkaa etsiviä autetaan hakupuuhissa, maahanmuuttajia tuetaan kielen oppimisessa, terveyspulmista kärsiviä ohjataan oikeiden tukipalveluiden pariin.

Esa muistaa erityisellä lämmöllä kierrätyskeskuksen yhteishenkeä. Pääseminen osaksi sosiaalista verkostoa on monelle tulijalle tärkeää.

”Jokainen sai tulla juuri sellaisena kuin on. Uudet tulijat otetaan porukkaan ja autetaan alkuun. Minulla on edelleen kierrätyskeskuksen aikaisia kavereita, joihin pidän yhteyttä”, Esa sanoo.

 

Takaisin keskustaan

Hyvinkään kierrätyskeskus avattiin 16.2.2009, jolloin ensimmäisiä lahjoituksena tulleita tavaroita alettiin ottaa vastaan Suutarinkadulla Renton tiloissa sijainneessa toimipisteessä.

Kierrätyskeskus perustettiin alun perin EU-rahoituksen turvin, ja aluksi ylläpitäjänä oli Hyvinkään kaupunki.

Viisivuotisen EU-rahoituksen päätyttyä kierrätyskeskus siirtyi Hyria säätiön edeltäjän, Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiön (HRAKS) vastuulle.

Krista Vesterlund on työskennellyt kierrätyskeskuksessa sen perustamisesta lähtien – ensin työvalmentajana, sitten kierrätyskeskuskoordinaattorina.

”Hatunnosto Hyvinkään kaupungille ja HRAKSille siitä, että saimme säilyttää Hyvinkäällä kierrätyskeskuksen. Tarvittiin määrätietoisuutta ja sitkeyttä, sillä aina EU-hankkeet eivät kanna hedelmää rahoituksen loppumisen jälkeen”, Krista toteaa.

Vuonna 2012 kierrätyskeskus muutti Riihimäenkadulle Paavolaan ja marraskuussa 2022 kauppakeskus Willaan.

Keskeisellä sijainnilla on Krista Vesterlundin mukaan ollut valtava vaikutus keskuksen toimintaan. 

”Aluksi jännitimme sitä, tuovatko ihmiset enää tavaraa vai kokevatko he lastauslaiturille tulon liian hankalaksi. Pelko on ollut ihan turha. Tavaravirrat ovat kasvaneet. Olemme myös saaneet takaisin sellaisia vakioasiakkaita, jotka aikanaan kävivät Suutarinkadulla, mutta eivät koskaan tulleet lähteneeksi Paavolaan. He ovat sanoneet, että on mukavaa, kun olemme taas keskustassa”, Vesterlund toteaa.

Kierrätyskeskuksen tarkoituksena ei ole tuottaa taloudellista voittoa, vaan kierrätystavaroiden myynnistä saadut tulot käytetään toiminnan kehittämiseen.

Image
Valokuva jutussa esiintyvästä Kristasta. Krista poseeraa kierrätyskeskus Kerkässä.
Kierrätyskeskuskoordinaattori Krista Vesterlund