Sari Rautio opiskeli Hyriassa yritysneuvojaksi

Opiskelijatarinat
Image
Sari Raution puolivartalokuva

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajanakin toiminut Sari Rautio opiskeli Hyriassa yritysneuvojaksi

Etäopiskelun tuomat mahdollisuudet ovat Raution mielestä parantaneet koulutuksen saavutettavuutta. Nuoria opiskelijoita voisi hänen mukaansa auttaa etäopiskelun haasteissa mentoriverkostolla.

Sari Rautio (kok) alkoi opiskella yritysneuvojan erikoisammattitutkintoa Hyriassa vuoden 2020 marraskuussa. Hän valmistui vuoden 2021 joulukuussa. Opiskelu on Rautiolle, 52, paitsi elinikäistä oppimista myös osa uusia tulevaisuuden suunnitelmia.

- Sain sattumalta vinkin tutkinnosta Hämeenlinnan Business Parkissa, joka avautui juuri ennen koronaa. Koska nyt täytyy miettiä, mitä työurallani teen seuraavaksi, hain koulutukseen mukaan.

Opiskelu yritysneuvojaksi auttaa häntä polkaisemaan uudelleen käyntiin muutaman vuoden pöytälaatikossa odottaneen yrityksen.

- Kuntapolitiikka ei kuitenkaan ole leipätyötä, siksi pitää miettiä myös tulevaisuutta. Myös korona on saanut miettimään seuraavia siirtoja, Rautio selventää.

Rautiosta yritysneuvojan erikoisammattitutkinnon järjestämismuoto Hyriassa on tuntunut hyvältä.

- Tämä on oman työn ohella suoritettava koulutus, jossa ollaan mainiossa porukassa. Tapaamiset järjestetään Zoomissa. Jokaisella koulutuksessa mukana olevalla on oma mentori, joka sparraa ja ottaa tutkinnon näytöt vastaan.

”Osaamisen rikastamista”

Rautio kertoo, että opinnoissa uutta osaamista ammennetaan suurelta osin muiden opiskelijoiden kokemuksista ja osaamisesta sekä omalta mentorilta.

- Tämä on kerrassaan loistavaa uuden ajan oppimista. Aiemmin hankittu osaaminen tunnustetaan. Hyriasta tulee opintojen rakenne, mutta sisältö ja kokemus opiskelijoilta. Tämä on osaamisen jakamista ja sitä kautta osaamisen rikastamista, Rautio iloitsee.

Raution ryhmän pohjoisin opiskelija asuu Oulussa.

- Korona on tuonut myös mahdollisuuksia. Kaikki voidaan olla läsnä ilman stressiä ja kuluja matkustamisesta. Koulutuksen saavutettavuus on koronan myötä parantunut.

Samaan aikaan etäopiskelu aiheuttaa toisille suuria haasteita.

- Toivottavasti opimme korona-ajasta ja tulevaisuudessa voisimme rakentaa erityisesti nuorille opiskelijoille lähitukea kuten mentoriverkoston, Rautio ehdottaa.

Osalla takana pitkä työura, toiset alkutaipaleella

Pöytälaatikosta päivänvaloon pääsevä yritys on Raution 10 vuotta sitten perustama. Se tarjoaa koulutus- ja konsultointipalveluita. Yrityksellä ehti olla muutama asiakas, kunnes Rautio aloitti työt Sitrassa vuonna 2015.

Rautio on opiskeluryhmänsä konkareita.

- Joukossa on myös ihan työuransa alussa olevia, osa taas on kokeneempia. Silti voimme oppia yhdessä.

Rautio pohtii, että voiko nykyään enää edes erottaa, mikä on työtä ja mikä opiskelua.

- Kukaan ei ole koskaan lopullisesti valmis, koska maailma muuttuu hurjaa vauhtia ja osaamistarpeet muuttuvat. Elinikäistä oppimista tapahtuu työssäkin koko ajan.