
Inka Finne, 26, pyristeli irti pohjamudista ja löysi oman juttunsa etsivän nuorisotyön ja nuorille aikuisille suunnattujen valmennusten avulla. Erityisesti yhdellä Facebook-viestillä ja syksyn 2017 valmennusjaksolla oli käänteentekevä merkitys hänen elämässään.
– Sen pystyn tiedostamaan, että yläkouluaikaisesta koulukiusaamisesta se varmastikin on lähtenyt, miettii helsinkiläinen Inka Finne, 26.
Masennus ja sen myötä päihdeongelmat seurasivat Finnen mukana koko hänen aikuisuutensa alkutaipaleen ajan useamman vuoden. Ja kun elämässä tuli vastaan haasteita ja murheita, ne kummittelivat ja vaikuttivat taustalla. Lopulta hän ei jaksanut enää opiskella eikä halunnut ilmoitella itsestään oikein kenellekään.
– Minulla oli silloin 18 vuoden iässä paljon vaikeuksia mielenterveyden ja päihteiden kanssa. Siitä alkoi sitten sellainen kierre, että olin erilaisilla nuorten pajoilla, joista palasin aina kouluun liiketalouden opintojen pariin muutamankin kerran.
Hyvinkään etsivä nuorisotyö tuli mukaan siinä vaiheessa, kun Finne oli lakannut pitämästä yhteyttä kouluun, kotiin ja ystäviin.
– Etsivästä nuorisotyöstä minulle laitettiin Facebookin kautta viestiä. Se viesti tuli jotenkin oikeaan aikaan ja paikkaan. Viesti tuli perjantaina. Siinä kirjoitettiin jotenkin niin, että kuulimme, että sinulla on ollut vaikeuksia. Sopiiko, jos soitamme maanantaina.
Finne ajatteli, että hänellä on viikonloppu aikaa sulatella asiaa.
– Se tuntui jotenkin hyvältä, että minulla oli aikaa hengähtää ja tiesin, että maanantaina joku ottaa yhteyttä.
Vaikeuksista tuli voimavara
Finne kokeili myös lähihoitajan opintoja, mutta motivaatio lopahti pian. Lopulta hän meni nuorille aikuisille suunnattuun Starttivalmennukseen. Sen tavoitteena on löytää omat voimavarat ja oppia hyödyntämään niitä itsensä näköisen elämän rakentamisessa.
– Silloin ajattelin, että kun vaiheilua oli ollut siihen saakka niin paljon, niin nyt otan tästä irti kaiken, mitä voin saada. Sen jälkeen asiat lähti rullaamaan, Finne muistelee.
Valmennuksessa auttoi erityisesti se, että muutkin osallistujat olivat vähän ujompaa sorttia. Ja että siellä häneen uskottiin. Valmennuksissa sai rauhassa kerryttää itseluottamusta.
– Turvallisessa ja rauhallisessa ryhmässä oli helpompi haastaa myös itseään. Teimme ammatinvalintatestejä, joista nousi esiin auttamistyöt kuten nuoriso-ohjaajan ammatti. Olin sitä miettinytkin, mutta ajattelin aina, etten voisi sellaista työtä tehdä, koska itselläni on ollut niin paljon vaikeuksia.
Valmentaja sai valettua häneen kuitenkin itseluottamusta ja uskoa, että juuri siitä syystä ammatti voisi sopia Finnelle paremmin kuin hyvin.
Ohjaajista tulikin työkavereita
Finne työskentelee tällä hetkellä ammatillisena ohjaajana Step-koulutuksen Helsingin toimipisteellä. Step-koulutus on ammatillinen oppilaitos ja kansanopisto, entiseltä nimeltään Seurakuntaopisto, jonka kampusalueita on Suomessa useilla paikkakunnilla. Helsingissä Finnen ohjattavina ovat nuoriso-ohjaajiksi ja lastenohjaajiksi opiskelevat.
Juuri Step-koulutuksessa Finne itsekin opiskeli nuoriso-ohjaajaksi valmennusjaksojen jälkeen.
– Puolisen vuotta olin silloin koulunpenkillä ja opiskelin tiimioppimisen mallilla. Sen jälkeen opiskelin puolitoista vuotta oppisopimusopiskelijana Hyvinkään Ohjaamossa ja samassa Starttivalmennuksessa, jonka itsekin aiemmin kävin. Siellä oli ne omat tutut ohjaajat taas vastassa, joista tulikin lopulta mun työkavereita.
Finne sanoo olevansa oikeassa paikassa nykyisessä työssään ja on hakenut alan ammatillisiin jatko-opintoihin opiskelemaan erikoisammattitutkintoa.
Hän on oppinut, että ihminen voi kääntää vaikeutensa voimavarakseen, jota voi hyödyntää myöhemmin esimerkiksi työssään.
– Ja vaikka elämässä tulee vastaan kaikenlaista ikävää, niistä todella voi päästä eteenpäin.
Kuva: Lauri Heroja