Haaveiletko uudesta työstä? ”Elämässä voi milloin tahansa laittaa uudet kengät jalkaan”

Opiskelijatarinat
Image
Ylös ojentautuvat jalat joissa tennarit

Haaveiletko sinäkin ammatillisen osaamisen kehittämisestä ja uudesta työstä? Vuonna 2002 terveydenhoitajaksi valmistunut ja Hyrian opiskelijaterveydenhuollossa työskentelevä Hannamari Auvinen päätti parin vuoden pohdinnan jälkeen kouluttaa itsensä seksuaalineuvojaksi.

Nyt Hannamari opiskelee Hyriassa ja on työstään opintovapaalla.

-Hyriassa innostuin uudelleen opiskelusta, ja olen saanut oppia vuoden aikana nykyaikaisia opiskelumetodeja ja tekniikkaa.

Hän halusi seksuaalineuvojaksi, koska kaipasi lisäosaamista nuorten kanssa toimimiseen.

-Seksologia alana on aina kiinnostanut minua jollain tapaa. Koen, että minulle on luontevaa puhua näistä asioista. Seksuaalisuus on keskeinen osa ihmisyyttä ja ihmisen identiteettiä, Hannamari sanoo.

Hänen mukaansa nuorilla on seksuaali-identiteettiin liittyviä kysymyksiä paljon enemmän kuin aikaisemmin.

-Halusin ymmärtää ilmiötä paremmin ja saada työhöni välineitä seksuaalivähemmistöihin kuuluvien kohtaamiseen, Hannamari kertoo.

Seksuaali-identiteetti on asia, josta nuoret puhuvat Hannamarin mielestä nykyään hyvin avoimesti. 

-Jos nuorten seksuaali-identiteetti ei istu heteronormatiivisuuteen, he kertovat sen vastaanotolla hyvin avoimesti. Monella asiaan liittyy siitä huolimatta myös häpeäntunteita. Siksi on hyvä juttu, että he uskaltavat tuoda asiat esille, niin sitten niistä voidaan yhdessä keskustella.

-Jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja arvokas seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta, hän muistuttaa.

Hannamari on työssään huomannut, että nuoret ovat hyvin perillä seksuaalisuuteen liittyvistä asioista ja osaavat etsiä siihen liittyvää tietoa. 

Some- ja seksuaaliturvataitoja

Opinnot Hyriassa ovat avanneet Hannamarille ihmisen seksuaalisuuden ja siihen liittyvien ilmiöiden ja ajatusmallien laajan kirjon. 

-Tämä painottuu Hyrian koulutuksessa. Asiaa voi ajatella hyvin monesta eri näkökulmasta. Kun tiedostaa, millaisia ilmiöitä yhteiskunnassa on pinnalla juuri nyt ja avoimesti niitä katselee, on helpompi auttaa nuoria ja aikuisia, jotka kipuilevat ja kamppailevat seksuaali-identiteettinsä kanssa.

Nyt Hannamari työskentelee Karkkilan kaupungintalolla Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisessa somehankkeessa.

-Siitä tein myös seksuaalineuvojakoulutukseni opinnäytetyön, jonka aiheena on lasten ja nuorten seksuaaliväkivallan ja groomingin ennaltaehkäisy ja estäminen digitaalisessa mediassa some- ja pelialustoilla. Koen, että tämä on erittäin tärkeä ja ajankohtainen aihe ja varmasti yksi tärkeä väylä ymmärtää, mistä nuorten kokema hämmennys ja mielialavaikeudet johtuvat.

Hannamari sanoo, että hänen tehtävänsä on antaa opiskelijoille some- ja seksuaaliturvataitoja ja nostaa aihetta julkiseen keskusteluun sekä tuoda tukipalvelut nuorten ja heidän huoltajiensa tietoisuuteen.  

Maisteriopinnot tähtäimessä

Hannamarin ryhmässä seksuaalineuvojaksi opiskelee vajaat 20 opiskelijaa. Opinnot he ovat aloittaneet elokuussa 2019, ja valmistuminen koittaa elokuussa 2020.

Hannamari ehti haaveilla koulutuksesta muutaman vuoden.

Viime keväänä ryhdyin asiaa sitten tutkimaan ja huomasin, että Hyriasta löytyy tällainen koulutus. Ja kun itse työskentelen samassa oppilaitoksessa, niin tämän kätevämmäksi opiskelu ei voi tulla. On kiva huomata, että varttuneemmallakin iällä voi aloittaa alusta ja opiskella kokonaan uuden ammatin, hän toteaa.

Opiskelut eivät ole jäämässä tähän.

- Ensi syksynä aion suunnata terveystieteiden maisterin väyläopintoihin Jyväskylän avoimeen yliopistoon, hän kertoo.

Radio Hyrian haastattelussa toukokuussa Hannamarin toivebiisi oli Robinin ja Nikke Ankaran ”Parasta just nyt”. Sillä on hänelle henkilökohtaista merkitystä.

Ajattelen, että elämässä voi milloin tahansa laittaa uudet kengät jalkaan ja ottaa käyttöön uudenlaiset askelmerkit. Pitää uskaltaa unelmoida ja laittaa ne siivet selkään ja lentää minne tahtoo.

 

Image
Hymyilevä ja vaalea nainen katsoo kameraan taustalla laivan kannen kaide ja meri
Hannamari Auvinen aikoo jatkaa opintoja Hyrian jälkeen Jyväskylän avoimeen yliopistoon.