Oletko kiinnostunut pelastustoiminnasta, vartiointialasta tai turvallisuustekniikasta? Turvallisuusalan palvelujen kysyntä kasvaa jatkuvasti ja ala tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia. Turvallisuusvalvojana vastuunasi on omaisuuden suojaamista ja turvallisuuden ylläpitämistä sekä henkilöiden kulun valvontaa sekä erilaisia palvelutehtäviä.
Tulevat turvallisuusvalvojat Uhkatilanteet-jakson leirillä Räyskälässä
Hyrian turvallisuusalan opiskelijat kokoontuvat syksyisin viikoksi Räyskälään suorittamaan Uhkatilanteet-jakson käytännönopintojaan.
Leirillä tarvittavia taitoja ovat muun muassa sanallinen ja sanaton viestintä, etäisyydenpito ja voimankäyttö. Opiskelijat myös suorittavat opintojakson näytöt leirin lopussa.
Katso videolta, millaisia tehtäviä opiskelijat saavat leirillä eteensä ja mikä niistä hieman yllättäen on tuntunut haastavalta. Videolta selviää myös, miten piirtäminen liittyy turvallisuusvalvojan hommiin.
Kenelle sopii
Turvallisuusvalvojalta kysytään vastuullisuutta, luotettavuutta, kekseliäisyyttä ja kykyä ennakoida tilanteita. Ammattilaisen tulee hallita teknisiä välineitä, laitteita ja tietotekniikkaa. Monissa turvallisuusalan työtehtävissä edellytetään hyvää fyysistä kuntoa ja henkistä tasapainoa sekä rikosoikeudellisesti nuhteetonta taustaa.
Turvallisuusvalvojana voit toimia esimerkiksi seuraavissa työtehtävissä vartijana, arvokuljettajana, turvatarkastajana, järjestyksenvalvojana, turvasuojaajana tai aulapalvelutehtävissä. Yksityinen turvallisuusala on kasvanut paljon viime aikoina, ja alan avoimet työpaikat ovatkin lisääntyneet. Työllisyystilanne on hyvä ja ammattitaitoisesta työvoimasta on jopa pulaa.
Näytä vähemmän
Sinulle laaditaan opintojen alussa opiskelusuunnitelma, jonka mukaan opintosi etenevät. Opintojen sisältöön ja kestoon vaikuttaa mm. alan aiempi koulutuksesi ja osaamisesi. Opiskelusuunnitelmasta käytetään nimeä henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS).
Näytöt ovat osa tutkinnon suorittamista. Näytöllä tarkoitetaan toimintaa, jossa opiskelija osoittaa käytännön työtehtäviä tekemällä, miten hyvin hän on saavuttanut vaadittavan ammattitaidon tai osaamisen. Jos sinulla on riittävä alan ammatillinen osaaminen, voit osoittaa ammattitaitosi suoraan näytöissä ilman koulutukseen osallistumista.
SELKOSUOMEKSI
Sinulle tehdään opiskelun alussa opiskelusuunnitelma (HOKS). Suunnitelmaan kirjataan opetuksen sisältö ja oppiaika.
Jos sinulla on riittävästi tietoa ja taitoa koulutuksen ammatista, sinut ohjataan suoraan näyttöön. Näyttö tarkoittaa sitä, että sinä teet työpaikalla töitä ja sinun työn tekemistä arvioidaan.
Näytä vähemmän
Yhteiset tutkinnon osat, joiden kokonaislaajuus on 35 osaamispistettä (osp), sisältyvät kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin.
Yhteisiin tutkinnon osiin sisältyy sekä pakollisia (26 osp) että valinnaisia (9 osp) osaamistavoitteita.
Pakolliset osaamistavoitteet (26 osp) muodostuvat kolmesta tutkinnon osasta:
viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (11 osp)
matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen (6 osp)
yhteiskunta- ja työelämäosaaminen (9 osp)
Valinnaisia osa-alueita tulee valita yhteensä 9 osp. Voit valita valinnaiset osaamistavoitteet vapaasti yhdestä tai useammasta tutkinnon osasta.
Yhteishaun ryhmissä opiskellaan yhteiset tutkinnon osat
pajoissa. Opiskelu tapahtuu pääsääntöisesti tietokoneella, mutta pajassa käytetään myös kirjoja ja muuta materiaalia oppimiseen. Yhdessä pajassa on opiskelijoita eri tutkinnoista.
Jatkuvan haun kautta tulevat opiskelijat opiskelevat pääsääntöisesti yhteiset tutkinnon osat verkko-opintoina.
Näytä vähemmän
Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella. Oppisopimuksen edellytyksenä on työsuhde tai päätoiminen yrittäjyys. Päätoimisuus tarkoittaa vähintään 25 tuntia/viikossa olevaa työsuhdetta tai sitä vastaavaa yrittäjyyttä.
Opiskelu tapahtuu pääsääntöisesti omalla työpaikalla tai omassa yrityksessä käytännön työtehtävien tekemisen kautta. Lisäksi sinulla on työpaikalla työskentelyn lisäksi teoriaopiskelupäiviä Hyriassa (lähi- tai verkko-opetuksena). Voit hakea koulutukseen ja opiskella kokonaisen tutkinnon tai tutkinnon osan/osia oppisopimuksella. Voit solmia oppisopimuksen myös oman alasi kesätöihin sekä edistää ja nopeuttaa näin opintojasi.
Jos sinulla on työpaikka tai olet yrittäjä, sinulle tehdään oppisopimus. Oppisopimus tarkoittaa sitä, että sinä teet työtä työpaikalla ja käyt välillä koulussa. Sinä saat työstä palkkaa.
Jos saat kesätyöpaikan opiskelun aikana, siihen voidaan myös tehdä oppisopimus. Oppisopimuksella voit suorittaa koko tutkinnon tai vaikka yhden tutkinnon osan.
Näytä vähemmän
Perustutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin sekä mahdollistaa jatkokouluttautumisen viranomaistehtäviin (poliisi- ja pelastusala, vankeinhoito, puolustusvoimat). Hyriassa tarjotaan myös turvallisuusalan ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutusta.
Näytä vähemmän
Työllistymismahdollisuudet
Tutki lisää sinua kiinnostavan ammatin työllistymismahdollisuuksia Suomessa täältä: Työvoimabarometri
Lisäksi näille sivulle rekisteröitymällä voit selvittää eri ammattien työllistymismahdollisuuksia ja palkkausta: ForeAmmatti