Hyrian ja lukioiden opiskelijoiden Team Orange robotiikan MM-kisoissa Dallasissa

Uutiset
Image
Kuvakaappaus robotiikan MM-kisojen nettisivujen etusivusta jossa lukee "Maailman suurin robotiikkakilpailu"

Hyrian opiskelija Lauri Helander ja Hyvinkään lukion opiskelijat Aada-Sofia Särkkä ja Matilda Ahola sekä Riihimäen lukion opiskelija Aapo Hakuni kisaavat tällä viikolla Dallasissa Yhdysvalloissa robotiikan MM-kisoissa.

Helander opiskelee Hyriassa sähkö- ja automaatioalan perustutkintoa. 

Joukkue kisaa Dallasissa nimellä Team Orange. Kisaan osallistuu useita satoja joukkueita. 

Kisat alkavat tiistaina klo 10 paikallista aikaa varikon rakentamisella, robotin katsastuksella ja Skills-yksilöhaastetehtävillä. Kisojen avajaiset alkavat klo 18. 

Vuosi sitten hieman eri kokoonpanolla MM-kisoihin osallistunut joukkue ylsi yli 14-vuotialle tarkoitetun VRC High School -sarjan Skills-yksilökilpailussa sijalle 62 ennätyspisteillään, joita kertyi 431. Kilpailuun osallistui tuolloin yli 800 joukkuetta.

Tänä vuonna tavoitteena on päästä jatkoon sarjan alkulohkosta.

Voit seurata kisoja suoratoistona täältä.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Image
Neljä nuorta seisoo vierekkäin hotellihuoneen oven edessä, yhdellä kädessään vex-robotti.
Hyrian opiskelija Lauri Helander (oik.) ja Hyvinkään lukion opiskelijat Aada-Sofia Särkkä ja Matilda Ahola sekä Riihimäen lukion opiskelija Aapo Hakuni kisaavat tällä viikolla Dallasissa Yhdysvalloissa robotiikan MM-kisoissa. 

Ohjelmointi alkoi kiehtoa jo pienenä

Helander on harrastanut VEX-robotiikkaa alakoulun 6. luokalta lähtien. Hän löysi harrastuksen pariin uteliaisuuttaan.

-Kuulimme uudesta robotiikkakerhosta koulussa ja päätimme mennä katsomaan, mitä se pitää sisällään. Silloin robotiikasta ei vielä ollut tietoa saatavilla niin paljon kuin nyt, Riihimäellä asuva Helander kertoo.

Nykyään robotiikkaa opetetaan Riihimäellä varhaiskasvatuksesta yläkouluun kaikille lapsille oman opetussuunnitelmansa mukaisesti, mutta Helanderin ollessa kuudennella luokalla, näin ei vielä ollut. Kerhon jälkeen Helander ihastui asiaan enemmän.

-Siitä se lähti. Sitten pääsimme rakentamaan robotteja VEX IQ -osilla ja tykästyimme siihen, miten ohjelmoinnin avulla ja erilaisia rakenteellisia ratkaisuja käyttäen voi ratkaista erilaisia tehtäviä.

VEX-robotti on liikkuva härveli, jonka harrastajat kasaavat ja ohjelmoivat itse valmiista osista. VEX-robottikilpailuissa kisaajien robotit ratkovat erilaisia tehtäviä muutaman neliön suuruisella peliareenalla toisistaan mittaa ottaen.

VEX julkaisee joka vuosi uuden haasteen, jossa joukkueen tulee suunnitella, rakentaa ja ohjelmoida robotti, joka kykenee ratkaisemaan kilpailuhaasteeseen sisältyvän ongelmanratkaisutehtävän mahdollisimman hyvin.

-Tarkoitus on rakentaa haasteeseen aina sellainen robotti, joka saa mahdollisimman paljon pisteitä, jotta voi päästä kilpailemaan muiden joukkueiden kanssa, Helander tähdentää.

Lue kisoista lisää täältä.