Hyrialle kultaa, hopeaa ja pronssia Porin Taitaja-kisoista - Omaperäinen taktiikka saattoi kannattaa

Uutiset
Image
Kolme hymyilevää nuorta opiskelijaa seisomassa vierekkäin parkkipaikalla.

Hyrian 16-vuotias opiskelija Sini Taskinen on voittanut kultaa ammattitaidon SM-kisoissa Porissa. Taskinen kisasi visuaalinen myyntityö -lajissa valmentajanaan opettaja Nina Parkkinen

Hyrialle tuli myös hopeaa ja pronssia lajissa tietokoneet ja verkot. Hopealle taituroi Jimi Leino ja pronssille Jooa Poikonen

Voittajat julkistettiin Taitaja-kisojen päätöstilaisuudessa Porin Karhuhallissa isolla lavalla raikuvien aplodien kera.

-Olin kyllä todella innoissani. On tässä nyt jo vähän ehtinyt tunnelma rauhoittua, kultamitalisti kertoo autosta kotimatkalta.

Ihan ensimmäisenä ei kuitenkaan ole tiedossa juhlia, vaan lepoa.

-Kun pääsen kotiin, aion mennä nukkumaan, koska aika väsynyt olo on, paivät oli rankkoja, kilpailija myöntää. 

Hän kertoi kultamitalistaan ensimmäisenä äidilleen.

-Äidille soitin. Hän tuli tietysti iloiseksi eikä oikein meinannut uskoakaan, Taskinen naurahtaa.

Ensin meinasi iskeä paniikki

Visuaalisessa myyntityössä tehtävänä oli toteuttaa elämyksellisiä ja kaupallisia esillepanoja erilaisille kohderyhmille. Lajissa oli muun muassa tehtävä, jossa lastenvaatteista piti asetella myyntipöytä ja tehdä siitä somepäivitys. Taskinen aloitti suorituksensa aivan eri tavalla kuin vieressä kilpailevat muut lajin finalistit. Se saattoi kannattaa.

-Hän alkoi ensimmäisenä kaivaa vaatekassia, että mitä siellä on. Muut aloittivat tietokoneen ääressä suunnitelman tekemisellä, Parkkinen kertoi keskiviikkona, kun kisaa vielä käytiin.

-En tykkää tehdä suunnitelmia, vaan ennemmin niin päin, että alan vaan tehdä ja kokonaisuus muotoutuu siinä samalla tehdessä, Taskinen perusteli tauolla keskiviikkona.

Kilpailussa oli toki useampia muitakin tehtäviä, joita tuomarit arvioivat ja jotka vaikuttivat pisteisiin. Taskinen sanoo, että kun kilpailu alkoi, ensin meinasi iskeä pieni paniikki, mutta sitten hän sai kuitenkin koottua itsensä.

-Pää löi aluksi ihan tyhjää ja tuntui, etteivät tavarat sovi paikoilleen, mutta kyllä niille sitten alkoi paikka löytyä.

Lajin tehtävät perustuvat taideteollisuusalan perustutkintoon. Perustutkinnon ammattinimike on artesaani. Voit lukea lajin finaalitehtävistä lisää täältä.

Pronssimitalisti yllättyi

Tietokoneet ja verkot -lajissa osaamisvaatimuslista oli pitkä. Kilpailijoiden piti muun muassa osata asentaa pilvipalveluita, asentaa mobiililaitteita, laatia ja ylläpitää vaadittavat dokumentaatiot ja paljon muuta. Käytettävät ohjelmistot ja lähdemateriaalit olivat pääsääntöisesti englanninkielisiä. 

-Olen tosi tyytyväinen ja fiilikset on hyvät. En uskonut pääseväni mitalisijoille ollenkaan joten olin päätöstilaisuudessa todella yllättynyt, pronssia napannut Poikonen kertoo kotimatkalta. 

Hopealle tullut Leino sen sijaan osasi odottaa mitalia.

-Olen tosi tyytyväinen suoritukseeni. Osasin kyllä odottaa mitalia, koska töitä tämän eteen on tehty paljon. Puolitoista vuotta on näitä treenattu. Uusimpia osaamisvaatimuksia, kyberturvallisuutta ja pilvipalveluita, kolmisen kuukautta, hän kertoo.

Mitalistien mukaan tunnelma Taitaja-kisoissa oli koko ajan mukava ja rento.

-Tunnelma on ihan jees, jengi viihtyy, Leino kuvaili keskiviikkona, kun kisatunnelma oli kuumimmillaan.

Kaikkien mielestä Taitaja-kisoihin kannattaa ehdottomasti osallistua.

-Jo pelkän kokemuksen takia kannattaa tulla. Näistä oppii ihan varmasti vaikkei voittaisikaan. Ja jos ei muuten, niin ilmaisen ruoan takia, Leino toteaa.  

Hyrian muista Taitaja-finalisteista tietokoneet ja verkot -lajissa kisannut Eemi Salo tuli 4. sijalle, Eeli Mäkelä 6. sijalle ja Eino Lausmaa 7. CNC-koneistus-lajissa kilpaillut Kermo Tarvis puolestaan jaetulle 4. sijalle, taloushallinto-lajissa kilpaillut Sofia Jokinen 5. ja asiakaspalvelu- ja myynti -lajin finalisti Ilona Virtanen 8. sijalle. 

Image
Nainen kuvaa pädillä myyntipöytää jossa esillä lastenvaatteita
Kultamitalisti Sini Taskinen suorittamassa tehtävää. Kuva: Skills Finland / Miranna Santala, Sataedu