Hyria varautuu lakon alkamiseen tiistaina 23.4.

Tiedotteet
Image
Kuvituskuva piirroshahmoista

Yksityisellä opetusalalla on käyty työehtosopimusneuvotteluja helmikuusta lähtien. Palkansaajajärjestöt OAJ, JHL ja Jyty antoivat 8.4. varoituksen työtaistelusta, mikäli sopuun ei päästä. Valtakunnansovittelija antoi työriitaan sovintoehdotuksensa 18.4., mutta OAJ:n hallitus on hylännyt ehdotuksen tänään 19.4. Työnantajia edustava Sivista ry sekä työntekijöitä edustavat JHL ja Jyty olisivat hyväksyneet ehdotuksen. 

Sovittelua pyritään jatkamaan ensi viikolla, mutta toteutuessaan kaksipäiväinen työnseisaus alkaa tiistaina 23.4. kello 00.01 ja päättyy keskiviikkona 24.4. kello 23.59. 

Lakkouhan alla on 16 yksityisen koulutuksen järjestäjän koulua ja oppilaitosta – niiden joukossa myös Hyria. OAJ:n lisäksi myös JHL:n ja Jytyn jäsenet osallistuisivat lakkoon.  

Lakko koskee ainoastaan Hyria koulutus Oy:n yksityisen opetusalan työehtosopimuksessa olevia kyseisiin liittoihin kuuluvia työntekijöitä. Lakko ei koske Hyria säätiön tai Hyria Business Institute Oy:n työntekijöitä, eikä niitä Hyria koulutus Oy:n työntekijöitä, joiden työehtoihin sovelletaan jotain muuta työehtosopimusta. 

Työtaistelun ulkopuolelle rajataan tehtävät, jotka keskeytyessään voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden tai omaisuuden vaarantumisen. Hyriassa luonnonvara-alan eläintenhoitoon liittyvät työt on rajattu lakon ulkopuolelle eläinten turvallisuuden ja hyvinvoinnin varmistamiseksi. 

Lakko vaikuttaisi opiskelijoiden arkeen käytännössä enintään tiistain osalta, koska keskiviikolle osuu jo aiemmin päätetty Hyrian henkilöstön virkistyspäivä, jota ei ole lakosta huolimatta peruttu. Jokainen koulutusosasto tiedottaa tarkemmin omille opiskelijoilleen mahdollisista opetuksen poikkeusjärjestelyistä. 

Jos lakko peruuntuu, tiistaina toimitaan normaalin työjärjestyksen mukaisesti.