Hyria paikkasi maksuttoman koulutuksen valuvian

Tiedotteet
Image
Viisi ihmistä istuskelee ja keskustelee pöydän äärellä. Pöydällä on paljon papereita.

Kymppiluokalta ja valmentavasta koulutuksesta ammatillisiin opintoihin siirtyneitä kohdellaan nyt samoin kuin suoraan perusopetuksesta toiselle asteelle siirtyneitä.

Elokuussa voimaan astuneen oppivelvollisuuslain mukaan tänä syksynä suoraan perusopetuksesta toiselle asteelle siirtyneet ovat maksuttoman koulutuksen piirissä. 

Lain voimaantulon jälkeen on kuitenkin tunnistettu, että maksuttomuus ei koske perusopetuksen lisäopetuksesta eli niin sanotulta kymppiluokalta tai ammatilliseen koulutukseen valmentavasta koulutuksesta eli VALMA:sta toiselle asteelle siirtyneitä, vaikka he aloittavat opintoja samoissa opiskelijaryhmissä maksuttomuudesta hyötyvien opiskelijoiden kanssa. 

Syynä on, että he ovat jo ehtineet suorittaa perusopetuksen loppuun vanhan lainsäädännön voimassa ollessa. Tätä säädöksen valuvikaa on eri kunnissa lähdetty korjaamaan muun muassa valtuustoaloittein.

Hyria haluaa varmistaa omien opiskelijoidensa yhdenvertaisen kohtelun opiskelijan kotikunnasta riippumatta. Hyria ottaa omalla päätöksellään kymppiluokalta tai valmentavasta koulutuksesta tänä syksynä ammatillisiin opintoihin siirtyneet maksuttomuuden piiriin. Päätös koskee vain yhtä ikäryhmää, koska tulevissa opiskelijavalinnoissa laki turvaa maksuttomuuden myös näitä reittejä saapuneille opiskelijoille.