Hyria koulutus Oy:n ja Hyria Business Institute Oy:n muutosneuvottelut ovat päättyneet

Tiedotteet
Image
Vesivärityylinen piirroskuva, jossa kuvattuna eri alojen ammattilaisia ja oppimisympäristöjä.

Henkilöstövaikutukset supistuivat neuvotteluiden aikana. 

Hyrian toimintaympäristössä tapahtuu vuosina 2025 ja 2026 useita muutoksia, jotka vaikuttavat niin toisen asteen ammatilliseen koulutukseen kuin muihinkin Hyrian tuottamiin valmennuspalveluihin.  

Syksyn kuluessa Hyrian hallinnossa on valmisteltu tulevaisuussuunnitelmaa, jonka avulla Hyria haluaa varmistaa, että sen tuotteet, palvelut ja rakenteet vastaavat toimintaympäristön muuttuneisiin odotuksiin ja olosuhteisiin.  

Valtio on päättänyt suunnata ammatillista koulutusta nykyistä enemmän ensimmäistä perusasteen jälkeistä tutkintoa suorittaville, jotta heillä on mahdollisuus toisen asteen koulutuksen myötä päästä työuralle tai jatko-opintoihin. Aikuisten osaamisen kehittäminen tapahtuu jatkossa yhä useammin työn ohessa lyhyillä täsmäkoulutuksilla. Työllisyydenhoidon siirtyminen kuntien vastuulle vauhdittaa niin ikään lyhyempien täsmäkoulutusten käynnistämistä.  

Samanaikaisesti toiminnallisten muutostarpeiden kanssa valtio suunnittelee rahoittavansa koulutusta nykyistä niukemmin. Valtion vuoden 2025 talousarvioesityksessä ammatillisen koulutuksen määrärahaa on leikattu 120 miljoonaa euroa. Hyria arvioi sen heijastuvan omaan rahoitukseensa noin 2,4 miljoonan euron vähennyksenä, mikä vastaa noin 200 opiskelijavuotta. Lisäksi tavanomaisesta rahoituksen vuosivaihtelusta aiheutuu noin 400 000 euron vähennys. Lähihoitajakoulutuksen määräaikaisen lisärahoituksen päättymisen myötä poistuu 179 opiskelijavuotta.  

Tulevaisuussuunnitelmassa lähdetään siitä, että menot tasapainotetaan muuttuneeseen rahoitustasoon vuosien 2025 ja 2026 aikana. 

Neuvotteluiden alkaessa Hyria arvioi tarvitsevansa 50 henkilöä nykyistä vähemmän, mutta neuvotteluiden myötä henkilöstövaikutuksia voitiin supistaa. Yhteensä erilaisten henkilöstövaikutusten piirissä on 43 eri henkilöä. Vakituisia työsuhteita arvioidaan päättyvän Hyria koulutus Oy:ssä 30 ja Hyria Business Institute Oy:ssä yksi.  

Vaikutukset kohdistuvat laajasti eri toimintoihin. Hyria kohdentaa koulutusta aloille, joita elinkeinoelämä tarvitsee sekä ammatteihin, joihin Hyrian toiminta-alueen nuoret ja aikuiset haluavat kouluttautua. Koulutustarjonnan mitoittamiseen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa aikaisemman tutkinnon hankkineiden määrä, koulutuksen vetovoima, hakijoiden ja alan työmarkkinatilanne, opintojen keskeyttämisaste sekä koulutuksen vaikuttavuus, eli eteneminen työhön tai jatkokoulutukseen.  

Aikuiset hakeutuvat Hyriaan pääsääntöisesti niin sanotun jatkuvan haun kautta. Jatkuvassa haussa Hyria tulee vähentämään koulutuksia, joissa on vain vähän hakijoita tai niissä opiskellaan enemmän harrastuspohjalta kuin työllistymisen vuoksi. Esimerkkinä tämänkaltaisesta koulutuksesta on rakennusalan iltakoulutuksena toteutettu hirsirakentajan koulutus.  

Opiskelijamääriä tullaan vähentämään myös aloilla, joissa on erityisen paljon aiemman tutkinnon suorittaneita. Esimerkiksi johtamisen ja esimiestyön koulutuksissa noin kolme neljästä opiskelijasta on suorittanut jo aiemman tutkinnon. Lisäksi Hyria luopuu oppilaitoksessa tehtävästä etsivästä nuorisotyöstä, ja harkitsee lukio-opintojen siirtämistä verkkoon kaksoistutkinnoissa.  

Hyria tekee muutoksia myös rakenteisiinsa. Koulutus- ja valmennuspalvelut lähentyvät yhteisten palveluiden kanssa niin, että Hyrian opiskelijat ja asiakkaat saavat enemmän mahdollisuuksia valmentautua työtehtäviin Hyrian omissa palveluissa toimien.  

Noin kolmen miljoonan euron tasapainotuksesta kaksi kolmasosaa syntyy henkilöstövaikutuksista ja yksi kolmannes muista toimenpiteistä.