Aikuiskoulutustuen lakkauttava laki tulee voimaan 1.6. - vielä ehdit aloittaa opiskelun aikuiskoulutustuella!

Tiedotteet
Image
Kuvituskuva piirroshahmoista

Eduskunta on hyväksynyt lakiesityksen aikuiskoulutusetuuksien lakkauttamisesta.  Laki tulee voimaan 1.6.2024. Lain mukaan aikuiskoulutustukea ei voi saada missään tilanteessa syksyllä 2024 alkaviin opintoihin.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että aikuiskoulutustukea voidaan myöntää vain opintoihin, jotka alkavat viimeistään 31.7.2024. Myös tukikauden on alettava viimeistään 31.7.2024. Siirtymäaika kestää vuoden 2025 loppuun, jonka aikana on mahdollista hakea lisää tukioikeutta sekä tuen maksua, jos sekä opinnot että tukikausi alkavat viimeistään 31.7.2024.  Lisäksi Kela ei enää myönnä aikuiskoulutustuen lainatakausta uusiin opintoihin elokuusta 2024 alkaen. 

Voit tiedustella mahdollisuutta aloittaa itseäsi kiinnostava koulutus viimeistään 31.7. Hyrian hakijan palveluista.  

Jos saat tällä hetkellä aikuiskoulutustukea, ei aikuiskoulutustuen lakkauttamisella ole tilanteeseesi vaikutusta niin kauan kuin opiskelet samoja opintoja kuin nytkin. Voit hakea lisää tukea samoihin opintoihin yhdessä tai useammassa osassa vuoden 2025 loppuun asti. 

Jos sinulle on jo myönnetty tukioikeus viimeistään 31.7. alkaviin opintoihin, et voi enää menettää tukioikeuttasi.  Jos taas opintosi ja tukioikeutesi alkaisi 1.8.2024 tai sen jälkeen, voisit menettää sinulle jo myönnetyn tukioikeuden.

Voit opiskella Hyriassa myös aikuiskoulutustuen lakkauttamisen jälkeen. Muita opintojen rahoitusmuotoja ovat esimerkiksi opintotuki ja asumistuki, oppisopimuskoulutus, työvoimakoulutus ja apurahat.

Tutkintotavoitteisten koulutusten lisäksi Hyriassa on tarjolla useita lyhytkoulutuksia ja tutkinnon osia, joita voi suorittaa joustavasti myös työn ohessa. Lisäksi Hyria tarjoaa runsaasti myös verkossa suoritettavia opintoja. Tutustu Hyrian koulutustarjontaan.

Lue lisää aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta ja sen vaikutuksesta opintoihisi.