Opiskelu Hyriassa
Löydät lukuvuoden yhteisen aikataulun täältä. Jokaisen opiskelijan suunnitelma ja opiskeluaika on yhteisestä aikataulusta huolimatta yksilöllinen, sillä jokaiselle on laadittu henkilökohtainen suunnitelma opintojen suorittamisesta. Opintoihin vaikuttaa aiemmin hankittu osaaminen, ja opiskelet vain sitä mitä et vielä osaa. Opintojen kestoon vaikuttaa myös tekemäsi valinnat. Voit opiskella Hyriassa koko perustutkinnon tai yksittäisen tutkinnon osan tai tutkinnon osia. Opiskelet sinulle laaditun suunnitelman mukaan lähiopetuksessa, verkossa ja työelämässä.
HOKSin laadinta
Kun aloitat opintosi Hyriassa, sinulle laaditaan opintojen alussa oma henkilökohtainen suunnitelma opintojen suorittamiseksi - henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma = HOKS. Suunnitelmassa tarkentuu suoritettavat tutkinnon osat, opintojen aikataulu, valmistumisajankohta, urasuunnitelma, tavoitteesi opinnoissa ja mahdolliset tarvittavat tukitoimet. Opintojen edetessä suunnitelmaan kirjataan myös työssäoppimisjaksojen tavoitteet ja näyttöjen suunnitelmat yhdessä työpaikkaohjaajan kanssa. Tarvittaessa HOKSin laatimiseen voi osallistua opinto-ohjaaja ja erityisopettaja. Alaikäisen oppivelvollisen HOKSin laatimiseen osallistuu myös huoltaja. Suunnitelmaa päivitetään tarpeen mukaan, kuitenkin vähintään kaksi kertaa vuodessa. HOKS on yhdessä laadittu molemminpuolinen sopimus, jonka mukaan sitoudut opiskelemaan. Muista ottaa vastuuta opinnoistasi ja noudattaa henkilökohtaista suunnitelmaasi. Oman henkilökohtaisen suunnitelman löydät Wilmasta.
HOKSin sisältö
Opiskelijan tavoite koulutuksessa
Sitoudut opiskelemaan sinulle tehdyn suunnitelman mukaan.
Mahdollinen aiemmin hankittu osaaminen
Jos sinulla on jo aiemmin hankittua osaamista, se tunnistetaan ja tunnustetaan.
Suunnitelma osaamisen hankkimisesta
Opiskelu voi tapahtua lähiopetuksessa tai verkossa, itsenäisesti, tai työelämässä.
Työelämässä hankittava osaaminen
Sopimus hankittavasta osaamisesta koulutus- tai oppisopimuksella.
Osaamisen osoittaminen eli näytön suunnitelmat
Suunnitellaan näyttöjesi ajankohdat ja näyttöympäristöt sekä näytön arvioijat.
Mahdolliset tukitoimet opinnoissa
Suunnitellaan mahdollista tukea ja ohjausta opintojesi aikana.
Opiskelu- ja urasuunnitelma
Suunnitelman tarkoituksena on edistää työllistymistäsi tai jatko-opiskeluvalmiuksiasi.
1. Suunnitellaan opiskelijan tavoite koulutuksessa ja kuinka tavoite saavutetaan.
2. Olemassa olevan osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen.
3. Suunnitellaan mahdolliset tukitoimet opintoihin.
4. Puuttuvan osaamisen hankkiminen.
5. Opiskeluaikana hankitun osaamisen osoittaminen ja arvioiminen, eli näyttö.
6. Tarkistetaan ovatko opiskelu- ja urasuunnitelmat edenneet suunnitellusti, ohjataan opiskelijaa tarvittaessa.
7. Opiskelija valmistuu ja saa osatutkinto- tai tutkintotodistuksen.
Entä jos opinnot eivät etene suunnitelman mukaan?
Opiskelijan tulee ottaa vastuu opinnoistaan ja huolehtia että opinnot etenevät HOKSin mukaisesti. Jos jokin hankaloittaa opintojesi etenemistä, kerro tilanteestasi vastuuvalmentajallesi. Jos tarvitset tukea opintojesi aikana, voit lähestyä myös opiskeluterveydenhuoltoa. Opiskeluterveydenhuollon ammattilaiset löydät täältä.
Opintojen keskeytyminen
Jos elämäntilanteesi muuttuu eikä opiskelu sovi siihen, kerro asiasta vastuuvalmentajallesi. Mahdollisuuksien mukaan tilanteeseen pyritään löytämään ratkaisu, joka mahdollistaa opiskelun haastavasta elämäntilanteesta huolimatta. Tarpeen mukaan opinnot voidaan myös keskeyttää väliaikaisesti. Opinnot tulee keskeyttää, jos opinnoista tarvitsee yli neljän viikon tauon. Opintojen väliaikaiselle keskeytykselle tulee olla perusteltu syy. Syitä voi olla mm.
- Terveydelliset syyt (lääkärintodistuksella)
- Varusmies-/siviilipalvelus
- Vanhempainvapaa
- Muu perusteltu syy (esim. työhön meno)
Keskeytystä haetaan aina Wilmasta. Keskeytystä voi hakea täysi-ikäinen opiskelija tai alaikäisen opiskelijan huoltaja. Päätös keskeytyksestä toimitetaan opiskelijalle.
Opinnoista eroaminen
Jos harkitset opinnoista eroamista, juttele ensin asiasta vastuuvalmentajallesi. Mieti ensin, olisiko opintojen väliaikainen keskeytys ratkaisu tilanteeseesi opintojen päättämisen sijasta. Jos este opiskelulle on kuitenkin liian suuri ja haluat päättää opinnot kokonaan, tee kirjallinen vapaamuotoinen eroilmoitus vastuuvalmentajallesi tai opintosihteerille. Alaikäisen oppivelvollisen huoltajan tulee kuitata eroilmoitus, ja opiskelijalla tulee olla tiedossa paikka suorittaa oppivelvollisuus loppuun.