Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus (TEAK)

Image
Pystylaudoitukseen valkoisella maalattuja nuolia, jotka osoittavat ylöspäin

TEAK eli työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus on tarkoitettu työikäisille. Asiakkaat voivat olla nuoria 16–29-vuotiaita tai aikuisia, joilla on terveydellisisä ja/tai elämäntilanteeseen liittyviä haasteita.

Mikä tavoitteena?

Ammatillisessa kuntoutuksessa tuetaan asiakkaan työllistymistä avoimille työmarkkinoille.

Mitä sisältää?

Työllistymistä tuetaan työnhakutaitojen ja työelämätaitojen vahvistamisella sekä työharjoitteluilla. Osalla asiakkaista on tarve löytää oma ammattiala, vaihtaa ammattia tai tarpeen mukaan hakeutua koulutukseen. Kuntoutus voi tukea myös ammatinharjoittajaksi tai yrittäjäksi siirtymistä.

3 linjaa

Työllistymistä edistävässä ammatillisessa kuntoutuksessa on 3 vaihtoehtoista palvelulinjaa: työkokeilu, työhönvalmennus sekä työkokeilun ja työhönvalmennuksen yhdistelmä. Kela auttaa valitsemaan palvelulinjan, joka soveltuu parhaiten asiakkaan kuntoutustarpeeseen.

Missä ja miten?

Kuntoutus toteutetaan yksilöllisesti asiakkaan tavoitteen mukaan. Kuntoutus pyritään järjestämään asiakkaan työssäkäyntialueella eli mahdollisimman lähellä kotia. Asiakkaan tilanteen tulee olla sellainen, että hän voi sitoutua työpaikalla tapahtuvaan työskentelyyn.

TEAK-kuntoutusta toteutetaan Hyrian tiloissa, Hyvinkäällä osoitteessa Karankatu 3 - 5 ja Riihimäellä osoitteessa Sakonkatu 1. TEAK:n työparin muodostavat valmentaja ja yksilöohjaaja (Yhteystiedot sivun lopussa).

Hinta ja rahoitus

Kuntoutus on maksutonta. Kuntoutuksen ajalta asiakkaalle maksetaan yleensä kuntoutusrahaa. Kela korvaa myös kuntoutukseen tehtyjä matkoja.

Näin pääset mukaan

Kuntoutusta haetaan Kelasta. Siihen tarvitaan lääkäriltä lausunto sairauden tai vamman aiheuttamasta kuntoutustarpeesta (yleensä B-lausunto).  Nuoren ammatillista kuntoutusta (16-29 vuotiaat) voi hakea ilman lääkärinlausuntoa. Kelan sivuilta löytyy hakemus ammatillisesta kuntoutuksesta KU 101 (pdf), joka pitää täyttää ja tulostaa. Lomakkeen vaihtoehdoista valitaan, mitä kuntoutusta haetaan.

Jos jokin jäi mietityttämään, kysy lisää!