Urheiluvalmennus

Jokaisella urheilevalla nuorella on mahdollisuus hakea mukaan toisen asteen opintojen ohessa tapahtuvaan urheiluvalmennukseen.

Opetusministeriö on myöntänyt Hyria koulutukselle Urheiluvalmennuksen erityistehtävän. Tämä tarkoittaa sitä, että valmennus on opiskelijalle opintoihin hyväksi luettavaa suoritusta. Kurssisuoritusta ei anneta, mikäli poissaolot ylittävät sallitut luvallisten määrän.

Valmennuksen tarkoituksena on lisätä urheilijoiden harjoittelumahdollisuuksia opiskeluaikana. Sekä mahdollistaa sellainen lajia tukeva harjoittelu, mikä muutoin ei seuran puolesta välttämättä olisi mahdollista järjestää.

Hakeminen urheiluvalmennukseen

Lukiot

 • Lukioon hakevan oppilaan on täytettävä perinteinen hakulomake urheiluoppilaitokseen. Hakemus palautetaan täytettynä hakijatiedoilla ja valmentajan lausunnolla 14.3.2017 klo 15 mennessä osoitteella: Torikatu 18, PL 67, 05801 Hyvinkää, tunnuksella "Urheiluoppilaitoshaku". Mukaan liitetään kopio yhteishaun hakemuksesta. Hakulomakkeeseen >>
 • Hakijat pisteytetään normaalisti lajiliitoissa.


Ammatilliset koulutukset

 • Erityisen koulutustehtävän urheiluoppilaitoksiin haettaessa opintopolku.fi -järjestelmässä urheiluoppilaitoshakijan on valittava "haen urheilijoiden ammatilliseen koulutukseen" valintaruutu. Tämän valittuaan hakulomake aukeaa sähköisenä hakulomakkeeseen. Haku on näkyvissä kaikilla perustutkinnoilla joihin erityisen koulutustehtävän oppilaitos on ilmoittanut OPH:lle järjestävänsä urheilijakoulutusta.
 • Lisäksi opiskelija täyttää perinteisen hakulomakkeen urheiluoppilaitokseen. Hakemus palautetaan täytettynä hakijatiedoilla ja valmentajan lausunnolla 14.3.2017 klo 15 mennessä osoitteella: Torikatu 18, PL 67, 05801 Hyvinkää, tunnuksella "Urheiluoppilaitoshaku". Mukaan liitetään kopio yhteishaun hakemuksesta. Hakulomakkeeseen >>
 • Hakijat pisteytetään normaalisti lajiliitoissa.
 • Urheiluansioilla voi saada vain 1-3 lisäpistettä. Siksi on tärkeää, että urheilija hakee urheiluoppilaitoksessa sellaisille perustutkinnoille, jonne sisäänpääsy näyttää realistiselta.

Valintakriteerit

Valintakriteereinä ovat lajiliittojen pisteytys, todistusarvosanat ja haastattelu. Urheilu- ja soveltuvuuspisteet määräytyvät oppilaitoksen ja hakijan urheilulajin valtakunnallisen lajijärjestön yhteistyönä.

Lajiliittopisteytyksen periaatteet (1 - 6 pistettä)

 • 5,1 - 6: lajin huippulahjakkuus (lähellä ikäluokan kansainvälistä tasoa, joukkuelajeissa johtava pelaaja/urheilija maajoukkueessa)
 • 4,1 - 5,0: ikäluokan maajoukkueurheilija (joukkuelajit), SM-mitalitaso (yksilölajit)
 • 2,1 - 4,0: SM-pistesijoilla (yksilölajit), alue-, piirijoukkuetaso, maajoukkue-ehdokas (joukkuelajit)
 • 1,0 - 2,0: seuratason aktiivi, ei meriittejä
 • 0 pistettä: käytetään vain jos ei mitään tietoja

Yksilölajeissa valituksi tulevan lajiliittopisteytys on oltava vähintään 3.0. Joukkuelajeissa pyritään pitämään taso mahdollisimman korkealla ottaen huomioon alueen pelaajamateriaali.

Lajiliittopisteiden muunto lisäpisteiksi yhteishakuun ammatilliselle puolelle

Alustavasti on mietitty seuraavanlaista pisteytysjärjestelmää urheilijahakuun:
 • Lajiliitolta 3 pistettä = 1 lisäpiste yhteishakuun
 • Lajiliitolta 4 pistettä = 2 lisäpistettä yhteishakuun
 • Lajiliitolta 5-6 pistettä = 3 pistettä yhteishakuun

Urheiluvalmennuksen säännöt

Olet tehnyt päätöksen yhdistää urheileminen ja ammattiin opiskelu Hyriassa. Tämä päätös edellyttää Sinulta sitoutumista.

Hyria koulutus järjestää kaksi kertaa viikossa koulutetun valmentajan johdolla harjoittelumahdollisuuden. 

Harjoitteluajat ovat:        
tiistai         klo   8.00-10.00
torstai       klo  14.00-16.00

Läsnäolovelvollisuus

Urheiluvalmennukseen sitoutuneella opiskelijalla on läsnäolovelvollisuus harjoitustilaisuuksissa. Valmentaja kirjaa jokaisen suorituskerran ja toimittaa jakson päättyessä yhteenvedon opiskelijan suorituksista koordinaattorille.

Poissaolot

Urheilijan on toimitettava poissaolostaan lääkärin, terveydenhoitajan tai huoltajan allekirjoittama todistus ja ilmoitettava aina poissaolonsa valmentajalle.  

Koulumenestys

Tulemalla mukaan urheiluvalmennukseen urheilija sitoutuu myös suoriutumaan vähintään tyydyttävästi (7-8/2) opinnoissaan. Mikäli jakson jälkeen on suorittamattomia kursseja vielä uusintatentin jälkeen, keskeytetään valmennus toistaiseksi, kunnes suoritukset ovat hyväksytyt. Tieto suorittamattomista kursseista tulee kouluilta opojen kautta koordinaattorille.

Tiedonkulku

Urheilijan on hyvä ilmoittaa esim. työssäoppimisjakson tai tenttiviikon ajat valmentajalleen, ellei hän ole mukana valmennuksessa ko. aikoina. Urheilijan tulisi tiedottaa myös kilpailu- ja ottelu-ohjelmasta niin valmentajalle, kuin liikunnan opettajallekin, jotta vältytään tarpeettomalta kuormitukselta. 

Koulujen opinto-ohjaajat välittävät tietoa, ja heidän kanssaan on syytä neuvotella valmentautumisen ja opiskelun yhteensovittamisesta.

Valmentaja tiedottaa esim. harjoitteluun liittyvistä asioista, kuten harjoittelusta ja suorituspaikoista. 

Koordinaattorilta saat tietoa kaikesta urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista ja hän järjestää kaikki yhteiset tapahtumat, sekä välittää valmentajilta kaikille kouluille menevät tiedotteet. 

Toivotamme menestystä alkaviin opintoihisi!

Lisätietoja   

Mikko Auvinen, urheiluvalmennuksen koordinaattori
puh. 050 415 3405