Yrittäjä Jonatan Hietaranta, 25, on ehtinyt paljon

Olen Jonatan Hietaranta, 25-vuotias yksinyrittäjä. Osakeyhtiöni myy CNC-ohjelmointia, koneistusta ja menetelmäsuunnittelua metalliteollisuuden tarpeisiin.

Työ on mielenkiintoista ja haastavaa, koska onnistuneeseen lopputulokseen vaaditaan lukuisten eri muuttujien huomioon ottaminen valmistuksen alusta aina loppuun saakka. Olen yleensä yhdellä asiakkaalla useita viikkoja tai jopa kuukausia kerrallaan projektiluontoisesti. Viime vuosina minulla on ollut 6 isompaa vakiasiakasta, joiden kanssa olen tehnyt useita projekteja. Nykyisellä asiakkaalla aloitin kuukausi sitten.

Välillä on etäpäiviä, jolloin vain piirtää CAD:lla ja ohjelmoida CAM:lla kotikoneelta käsin.

  Image
  Kone- ja metallialan yrittäjä Jonatan Hietaranta työpöytänsä äärellä

  Koulun jälkeen heti vakituiseen työpaikkaan – ja pian maailmalle

  Heti peruskoulun jälkeen menin töihin ja pidin välivuoden opiskelusta tehdäkseni vapaaehtoistyötä. Välivuoden aikana oli hyvä punnita erilaisia uravaihtoehtoja ja löytää ala, joka olisi niin kiinnostava, että sitä jaksaisi tehdä useita vuosia. Tekniikka ja etenkin metallityöt kiinnostivat ja huomasin, että Suomessa suuri osa alan osaajista on eläköitymässä, joten työmarkkinatilanne tulisi olemaan lähitulevaisuudessa erittäin otollinen työntekijän kannalta.

  Kun olin varma alan valinnasta, menin Hyriaan opiskelemaan kone- ja metallialan perustutkintoa. Opettajat ottivat erinomaisesti huomioon motivoituneen opiskelijan tarpeet ja sain suoritettua ammattikoulun kahdessa vuodessa. Siihen aikaan valmistuminen ei ollut vielä suoritusperusteista, joten kahdessa vuodessa valmistuminen ei ollut mitenkään tavanomainen asia.

  Koulun jälkeen aloitin SabriScanilla vakituisessa työsuhteessa. Sain olla yksin työmatkoilla vetämässä CNC-koulutuksia ja pääsin myös kokeilemaan B2B-myyntityota kotimaassa. Sitten irtisanouduin ja muutin Daugavpilsiin, Latvian suurimpaan venäjänkieliseen kaupunkiin. Samalla perustin toiminimen, jotta saatoin tulla Pohjoismaihin hyville työkeikoille pariksi viikoksi ja sitten elää niillä rahoilla pari kuukautta Latviassa. Latviassa opin puhumaan sujuvasti venäjää.

  Vapaus ja vastuu kiehtovat

  Nyt asun Suomessa. Olen tehnyt Suomessa pitkäaikaisia sopimuksia CNC-ohjelmoinnista ja koneistuksesta. Työnteon muututtua säännölliseksi lopetin toiminimen ja perustin osakeyhtiön.

  Arvostan työssäni vapautta ja vastuuta. Yrittäjänä on helpompi viedä omaa urakehitystä haluamaansa suuntaan. Yrittäjä tuntee välittömästi seuraamukset omista ratkaisusta niin hyvässä kuin pahassa.

  Jonatanin 5 vinkkiä:

  1.  Katso YouTubesta esimerkiksi "Titans of CNC", niin saat esimakua siitä, miltä monet konepajat nykyään näyttävät.
  2. Monella saattaa olla hieman vääristynyt näkemys metallialan töista, koska teknologiateollisuus on muuttunut viimeisen 30 vuoden aikana paljon ja edelleen työpaikkoja on laidasta laitaan.
  3. Ei kannata olettaa, että ala, jonka opiskelijoilta vaaditaan korkeaa peruskoulun päättötodistuksen keskiarvoa, tarjoaa automaattisesti paremman työn. Keskiarvorajat määräytyvät pitkälti sen perusteella mikä ala on milloinkin suosittu, mutta se ei aina vastaa sen hetkistä tai etenkään lähitulevaisuuden työmarkkinatilannetta. ltse menin yli 9 keskiarvolla metallialalle, johon olisi riittänyt se, että osasi lukea. En ole katunut uravalintaa päivääkään.
  4. Jos menet hyvällä todistuksella ja hyvällä motivaatiolla alalle, joka ei ole kovin suosittu, tulet yllättymään kuinka paljon saat kiehtovia mahdollisuuksia jo koulun aikana, mutta etenkin työelämässä.
  5. Tärkeintä kuitenkin on se, että pääset urallasi tekemään asioita, joista saat iloa. Jos tekniikka, mekaaninen rakentelu ja suunnittelu ovat sinulle mielekästä tekemistä, hae opiskelemaan kone- ja tuotantotekniikan alalle.