Sähkökatkot ja energian säästäminen

Image
Sähköpylväs ja -lankoja taivasta vasten

Hyria osallistuu energiansäästötalkoisiin ja on valmistautunut toimimaan myös sähkökatkotilanteissa varautumissuunnittelun mukaisesti. Tilapäiset ja lyhyet sähkökatkot voivat vaikuttaa päivän sisältöön, mutta eivät keskeytä toimintaa.

Henkilökunta antaa tarkempia ohjeita paikan päällä, miten sähkökatkon aikana toimitaan, tai jos sähkökatko kestää ennakoitua pidempään.

Pyydämme opiskelijoita ja muita asiakkaita seuraamaan aiheeseen liittyvää tiedottamista sekä toimimaan henkilökunnan antamien ohjeiden mukaan.

Ajankohtaista

Päivitetty 1.2. klo 18:00

Talvi on jatkunut leutona, ja myös helmikuun energiatilanne näyttää hyvältä. Opetusta ja muita palveluita toteutetaan toistaiseksi normaalisti.

Sähkön säästäminen on edelleen tärkeää, ja kannustamme kaikkia energian säästötoimiin.

 

Päivitetty 10.1.2023 klo 9:30.

Henkilökuntaa, opiskelijoita ja asiakkaita kannustetaan yleiseen sähkön säästämiseen osana valtakunnallisia energiansäästötalkoita.

Tammikuun energiatilanne jatkuu hyvänä, ja opetusta sekä muita palveluita toteutetaan normaalisti.

 

Päivitetty 19.12.2022 klo 11.

Henkilökuntaa, opiskelijoita ja asiakkaita kannustetaan yleiseen sähkön säästämiseen osana valtakunnallisia energiansäästötalkoita.

Opetus- ja muita palveluita voidaan toistaiseksi toteuttaa normaalisti. Joulukuun energiatilanteen ennakoidaan pysyvän hyvänä.

Suurin osa Hyrian toiminnoista on joulutauolla 23.12.2022 – 8.1.2023. Toivotamme kaikille hyvää ja rauhallista joulun aikaa sekä hyvää uutta vuotta!

Taustaa

Energian säästäminen ja sähkökatkoihin varautuminen ovat olleet paljon esillä valtakunnallisessa mediassa kuluneen syksyn aikana. Tilanteen kehittymistä seurataan aktiivisesti, ja sähkökatkoihin liittyvät riskit on tiedostettu ja tunnistettu myös Hyria-konsortion toiminnassa.

Erityistä syytä huoleen ei ole. Energian säästäminen on hyvä lähtökohta ja kestävän kehityksen mukaista vastuullista toimintaa, johon Hyria on sitoutunut tilanteesta riippumatta. Energian ja erityisesti sähkön säästäminen on samalla paras toimenpide sähkönjakelun häiriötilanteiden ennalta estämiseksi.

Koska energiansäästötoimien riittävyys ei Suomen mittakaavassa ole kiinni pelkästään Hyrian onnistumisesta, kannattaa meidän yhdessä varautua myös sähkökatkojen mahdollisuuteen. Sähkökatkojen riski on ollut olemassa aiemminkin, mutta nyt asian tärkeys korostuu Ukrainassa käytävän sodan ja energiamarkkinoiden epävarmuustekijöiden vuoksi.

Monella on aiempaa henkilökohtaista kokemusta sähkökatkoista, etenkin jos on asunut haja-asutusalueella. Syys- ja talvimyrskyt katkovat sähköjä vuosittain tuhansilta suomalaisilta. Sähkökatko ei siis onneksi ole asiana uusi tai täysin vieras.

Mahdollisen sähkökatkon seurauksiin ja toimenpiteisiin Hyriassa vaikuttavat esimerkiksi sähkökatkon alkamisaika, arvioitu kesto ja maantieteellinen vaikutusalue. Hyria toimii usealla paikkakunnalla ja on todennäköistä, että mahdolliset sähkökatkot eivät koske yhtä aikaa kaikkia toimipisteitä.

Varautuminen tulevan talven poikkeavaan tilanteeseen on aloitettu Hyrian osalta hyvissä ajoin. Varautumissuunnittelun ohella kiinteistöissä on toteutettu erilaisia energiansäästötoimia, kuten ilmastoinnin ja valo-ohjauksien optimointia. Lisäksi osastoilla ja toimialoilla on otettu käyttöön omia ratkaisuja turhan sähkönkäytön vähentämiseksi. Jokaisen henkilön panos energian säästötalkoissa on tärkeä!

Kysy lisää!

Matti Kymäläinen
Turvallisuusasioiden johtaja
Puhelinnumero
050 375 7209
Sähköposti
etunimi.sukunimi@hyria.fi
Toimipiste
Hyria Riihimäki, Teollisuuskatu 22a
Ala
Konserni- ja liiketoimintapalvelut