RETTE - REmarkable Trees Throughout Europe

Mikä on RETTE-projekti?

RETTE-hanke oli Euroopan unionin Comenius-ohjelman tukema kansainvälinen hanke, joka oli suunnattu Hyrian metsäalan opiskelijoille ja opettajille.  

Mukana kaksivuotisessa projektissa Hyrian lisäksi olivat:

  • Institut Technique Horticole de la Communauté Francaise de Gembloux, Belgia (koord.)
  • Landwirtschaftiliche Fachschule Grabnerhof Schwerpunkt Grünland –Waldwirtchaft, Itävalta
  • Etablissement Public Local d'Enseignement et de Formation Professionnelle Agricole du Balcon des Ardennes, Ranska

Miksi projektia tarvittiin?

Projektin englanninkielinen nimi oli REmarkable Trees Throughout Europe eli erityiset ja erikoiset puut Euroopassa (puut Belgiassa, Ranskassa, Itävallassa ja Suomessa).  

Projektin lähtökohtana oli Euroopassa pitkään jatkunut kaupungistuminen. Tämä kehitys vaikutuksesta ihmiset ovat vieraantuneet luontoyhteyden tuottamasta historiallisesta perinnöstämme, vaikka tällä on sekä tiedostettu että tiedostamaton vaikutus päivittäiseen elämämme. Säilyneistä, ikivanhoista puista ja niihin liittyvistä uskomuksista ja tarinoista on löydettävissä luonnon merkitys ja vaikutus meidän ajatteluumme ja uskomuksiimme. Tämän hankkeen aikana nostettiin esiin monipuolinen erityisesti puihin ja luontoon liittyvä osin ehkä jo unohtunut perintömme, joka osittain selittää meidän länsimaista elämäntapaamme. 

Samalla hanke mahdollisti opiskelijoiden ja opettajien kansainvälistymisen ja kansainvälisten valmiuksien sekä ammatillisen osaamisen kehittymisen. Yhteistyökielenä oli englanti.

Projektin tavoitteet

Hankkeen tavoitteena oli löytää kunkin maan ikivanhoja erityisiä tai erikoisia puita. Lisäksi tavoitteena oli kerätä ja tallentaa löydettyihin puihin liittyviä tarinoita ja uskomuksia, jotka voivat olla yhteneväisiä tai toisistaan osin tai kokonaan poikkeavia eri yhteistyömaissa.   

Toiminnot

Kussakin maassa kerättiin tarvittavia tietoja puista ja tehdään löydetyistä tiedoista opastus-/tietotauluja sekä laadittiin opettavaisia kysymyksiä. Lisäksi tuotettiin pienimuotoisia videoita aihepiiristä. Kahden vuoden projekti päättyi näyttelyyn, missä on esillä kaikki kirjallinen ja kuvallinen materiaali.  

Kahden vuoden aikana kustakin maasta vieraili oppilasryhmiä opettajien kanssa yhteisissä tapaamisissa ensin Belgiassa lokakuussa 2013, Suomessa toukokuussa 2014, Ranskassa syyskuussa 2014, Itävallassa toukokuussa 2015.  Opettajia koskevat suunnittelu- ja arviointitapaamiset olivat syyskuussa 2013 Ranskassa ja kesäkuussa 2015 Belgiassa.

Toteutusaika:   1.8.2013 - 31.7.2015

Lisätietoja

Tanja Korteharju, kansainvälisten asioiden suunnittelija

puh. 050 574 8544

tanja.korteharju(at)hyria.fi

LLP
Koulutus
cimo

Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.