ChiNet 2014 – 2015

Mikä oli ChiNet 2014 – 2015 -projekti?

Chinet-verkosto on yhdeksän eri puolilla Suomea toimivan ammatillisen oppilaitoksen yhteistyöverkosto, jonka toteuttaman Opetushallituksen rahoittaman hankkeen avulla mahdollistetaan Kiinaan liittyvän osaamisen lisääminen useilla koulutusaloilla. Hyria koulutus koordinoi hanketta hankekaudella 2014 – 2015, kuten myös tätä edeltänyttä Chinet-hanketta.

Verkosto toimii merkittävänä väylänä suomalaisten oppilaitosten Kiina-osaamisen lisäämisessä sekä yhteistyökumppaneiden löytymisessä. Samalla Kiinassa vahvistetaan yhteistyöalueiden tietämystä Suomesta, sen elinkeinoelämästä ja koulutuksesta.

Verkoston kiinalaiset partnerit ovat SIPIVT – Suzhou Industrial Park Institute of Vocational Technology, STFI - Suzhou Tourism and Finance Institute, Shanghai Electronic and Industry School ja Jiangsun maakunnan opetushallinto.

Miksi projektia tarvittiin?

Hanke oli osa Opetushallituksen määrittelemiä kansainvälistymisen painopistealueita. Hyrian strategiassa kansainvälistymisen tavoitteiksi on määritelty mm. kansainvälisen opiskelijavaihdon kasvattaminen, opettajien kansainvälisten työelämäjaksojen määrän kasvattaminen sekä verkottuminen kansainvälisten oppilaitosten kanssa.

Yhteistyöllä ja sen kehittämisellä ja laajentamisella tuotetaan työelämän kehitystä palvelevaa osaamista ja parannetaan valmistuvien opiskelijoiden työllisyysmahdollisuuksia omilla aloillaan. Hankkeessa mukana oleville koulutusaloille haettiin uusia oppilaitos- ja yrityskontakteja Kiinassa ja kehitettiin myös yhteistyötä toisen Opetushallituksen rahoittaman Kiina-hankkeen (Kam’oon China) kanssa.

Projektin tavoitteet

Keskeisimpiä tavoitteita olivat  

 • Suomen ja Kiinan välisen pysyvän ammatillisen koulutuksen verkoston luominen, vahvistaminen ja vakiinnuttaminen
 • ammatillisten opiskelijoiden valmiuksien lisääminen monikulttuurisissa työyhteisöissä eri aloilla
 • globalisoituvan ja monikulttuuristuvan työelämän osaamistaitovaatimuksiin vastaaminen
 • uusien oppimisympäristöjen tarjonnan laajentaminen (yritysten tehtaat, joissa monialaisia oppimisympäristöjä, esim. henkilöstöravintola, terveydenhuolto, metalli, sähkö, kiinteistö jne.)
 • opiskelijoiden ajatusmaailman, arvojen, elinympäristön ja oman osaamisen arvioinnin sekä ongelmanratkaisukyvyn kehittyminen
 • kotikansainvälisyyden vahvistaminen: hankkeen avulla saatujen tulosten, kokemusten ja oppimisen hyödyntäminen oppilaitoksissa.

 

Pyrkimys oli lisätä ChiNet-verkoston eri toimijoiden yrityskontakteja Suomessa ja Kiinassa hyödyntäen Kiinaan etabloituneita suomalaisyrityksiä sekä kasvattaa yhteistyöverkostoa Kiinassa mm. oppilaitosten omistajakuntien ystävyyskaupungeissa.

Toiminnot

Kaikki oppilaitokset ottivat osaa hanketyöskentelyyn lähettämällä ja vastaanottamalla sekä opiskelijoita että opettajia ja muita asiantuntijoita. Lisäksi oppilaitokset vastasivat jostakin hankkeen toimintojen osa-alueesta yhteistyössä muiden verkostokumppaneiden kanssa sovitusti. Keskeisintä hankkeen toiminnassa olivat

 • suomalaisten opiskelijoiden hotelli-ravintola- ja catering-alan, kone- ja metalli-, sähkö-, automaatio- ja liiketalouden sekä IT-alojen työssäoppimisjaksot Kiinassa
 • kiinalaisten opiskelijoiden työssäoppimisjaksot Suomessa vastaavilla aloilla
 • mentorointimallin pilotointi kiinalaisen ja suomalaisen opiskelijan samanaikaisessa työskentelyssä yrityksessä
 • vaihtojaksojen laatuun panostaminen; kieli- ja kulttuurikoulutus osana opiskelijoille annettavaa ennakkovalmennusta
 • yhteiset tapahtumat Suomessa.

 

Toteutusaika: 21.5.2014 – 31.12.2015

Rahoitus:        Opetushallitus

Lisätietoja

Hyria koulutus Oy
Hotelli-, ravintola- ja catering-ala
Anna-Helena Holmström-Savolainen
koulutuspäällikkö, kansainvälisyysvastaava
puh. 050 415 3678
anna-helena.holmstrom-savolainen(at)hyria.fi

Tutustu myös sivustoon www.chinetverkosto.fi.  

oph r

 


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.