Koulutuksen keskeyttäneiden ja ylioppilaiden oppisopimuskoulutuksen edistäminen / Uratähtäin

Mikä oli Uratähtäin-hanke?

Hankkeessa oli tarkoitus kehittää innovatiivisia toimintatapoja, joilla oppilaitosmuotoisen ammatillisen peruskoulutuksen keskeyttäneet voisivat suorittaa tutkinnon loppuun oppisopimuskoulutuksena, sekä myös lukion ja oppisopimuskoulutuksen yhdistelmämallia ja ylioppilastutkinnon suorittaneiden oppisopimuskoulutusta. Monialaisen yhteistyöverkoston ohjauksella ja tuella haettiin toimintamalleja, joilla avulla pystytään rekrytoimaan ja motivoimaan keskeyttäneitä ja ylioppilastutkinnon suorittaneita ammatillisen tutkinnon suorittamiseen.

Hankkeen koordinaattorina toimi Koulutuskuntayhtymä Tavastia ja Hyrian lisäksi muina osatoteuttajina Valkeakosken seudun koulutuskuntayhtymä/Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto sekä Lounais-Hämeen ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä/Forssan ammatti-instituutti. Mukana hankkeessa oli myös osatoteuttajien työelämäkumppaneita ja alueen muita koulutuksenjärjestäjiä.

Miksi hanketta tarvittiin?

Lukion ja ammatillisen peruskoulutuksen ohjaushenkilöstöllä on vähän oppisopimuskoulutusta koskevaa ohjausmateriaalia kohderyhmien nuorille oppisopimusvaihtoehdosta. Oppisopimusta yritetään saada tasavertaiseksi vaihtoehdoksi lukion tai ammatillisen peruskoulutuksen keskeyttäneille ja keskeytysuhan alla oleville nuorille sekä esittää oppisopimus jatkomahdollisuutena lukion käyneille nuorille.

Konkreettisena tuloksena tavoiteltiin ohjausmalleja ja joustavia opintopolkuja, joiden prosessi olisi kuvattu ja joista alueen opinto-ohjaajat, oppisopimustoimijat ja työnantajat olisivat tietoisia, jotta nuori saa ohjausta oikea-aikaisesti.

Hankkeen tavoitteet

  • Ohjaushenkilöstön osaamisen kartoittaminen ja lisääminen erityiskohteena
  • Toimintamallien kehittäminen koulutuksen ohjaukseen
  • Toimenpiteet työpaikan ja opiskelijan kohtaamiseen tukemiseen
  • Tiedotusmateriaalin tekeminen kohderyhmien nuorille
  • Hakevan toiminnan yhteistyö eri toimijoiden välillä


Osatoteuttajat keskittyvät eri kohderyhmiin, ja Hyrian painotus on ammatillisen peruskoulutuksen keskeyttäneissä tavoitteena saattaa koulutus loppuun oppisopimuksella. Hyrian tavoitteena hankkeessa on ohjata ammatillisen peruskoulutuksen ja lukion opintojen keskeyttämisvaarassa olevia nuoria Valmaan (ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus). Valmassa opiskelijalle mahdollistetaan yksilölliset opintopolut.

Valmassa opiskelija voi valita valinnaisena koulutuksen osana opintojakson ”Työssäoppimiseen ja oppisopimuskoulutukseen valmentautuminen”. Opintojakso voi mahdollistaa siirtymisen oppisopimuskoulutukseen.

Koulutukseen ohjaamisen mallia jalkautetaan, levitetään ja juurrutetaan yhteistyössä työnantajien kanssa.

Hanke järjestää infotilaisuuksia, tutustumiskäyntejä ja yksilö- ja pienryhmäohjausta. Hankkeen resursseilla tehdään ohjausmateriaalia verkkoon ja esitteisiin, jotta kohderyhmän nuoret saavat tietoa oppisopimuskoulutuksen suorittamisen edellytyksistä.

Toteutusaika:                       28.4.2015 – 31.12.2016

Rahoitus:                             Opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätietoja

hankepalvelut(at)hyria.fi


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.