SIMO - Simulaatiolla moniosaajuutta isännöintiin ja kiinteistöjen kunnossapitoon-hanke

Mikä oli SIMO-hanke?

SIMO - Simulaatiolla moniosaajuutta isännöintiin ja kiinteistöjen kunnossapitoon -hankkeen tavoitteena oli tuottaa uusi työelämälähtöinen opiskelumalli monisaajuutta vaativille aloille. Kohderyhmänä hankkeessa olivat eritysesti kiinteistöalan moniosaajat. Malli on monistettavissa myös muille aloille. Yritysten kanssa yhdessä laadittiin aitoihin työtilanteisiin perustuvat tehtävät. Tehtävistä purettiin simulaatio-ohjaajan pedagoginen, dynaaminen pdf. Simulointimallia hyödyntäen rakennettiin yhteen oppilaitosympäristöön kiinteistöpalvelun oppimisympäristö.

SIMO-hanke oli verkostohanke, jossa oli mukana Lounais-Hämeen ammatillisen koulutuksen ky (koordinaattori), Esedu, Kiinko ja Hyria.

Miksi hanketta tarvittiin?

Hankkeen myötä työelämä saa osaavampia ja realistisesti työhönsä suhtautuvia työntekijöitä, jotka pääsevät nopeasti tuottavaan työhön. Oppilaitokset pystyvät vastaamaan paremmin kiinteistöalan työvoimatarpeeseen, joka on suurempi kuin monella muulla alalla. Tekemällä oppimiseen perustuva simulaatio toi oppilaitoksiin uuden menetelmän, joka lisää ammatilliseen koulutuksen kaivattua asiakaslähtöisyyttä, ajantasaisuutta, tiedonhaku- ja vuorovaikutustaitoja.

Hankkeen tavoitteet

Hankkeen toiminta ohjautui seuraavien neljän tavoitteen mukaisesti:

  1. Kehittää simulaatio toimivaksi malliksi niin kiinteistöalan kuin edelleen muiden moniosajuutta vaativien alojen koulutuskäyttöön. Tavoitteena oli laatia realistisia simulaatioita, joissa opiskelijat oppivat toisiltaan ja työskentelevät tilanteissa, joita he tulevat kohtaamaan työelämässä. Tavoitteena oli tukea yhteisöllisyyttä esim. monimuoto-opiskelijoilla.

  2. Opettajien ohjausosaamisen lisääminen. Uusien ohjausmuotojen käyttöönotto, joissa painopisteenä oli moniosajuuden lujittaminen ja tukeminen sekä työelämän tulevaisuudessa tarvitseman osaamisen varmistaminen.

  3. Yhteistyö työelämän kanssa lisääntyi ja tiivistyi sekä sai uusia muotoja. Tavoitteena oli sitouttaa heitä osallistumaan simulaation sisällön suunnitteluun siten, että harjoitustilanteet olisivat mahdollisen autenttisia perustuen oikeiden asiakkaiden esittämiin haasteellisiin kysymyksiin ja toiveisiin. Tämä sisälsi ajanmukaisten ja juuri nyt esillä olevien asioiden kytkemistä opetukseen.

  4. Rakentaa yhteen oppilaitosympäristöön todenmukainen työelämälähtöinen kiinteistönhoitopalveluiden oppimisympäristö em. tavoitteiden mukaisesti simulointia hyödyntäen.

Hankkeessa tuotettu käsikirja  SIMO Simulaatio-käsikirja (pdf) (1.7 MB) kokoaa yhteen kokemukset ja tulokset SIMO- hankkeesta – Simulaatiolla moniosaajuutta isännöintiin ja kiinteistöjen kunnossapitoon.

OPH_uusi_rahoittaa_rgb

Rahoitus:        Opetushallitus

Toteutusaika:  4.11.2016 - 31.12.2017

Lisätietoja

Anne Miettinen, hankepalvelupäällikkö

puh. 050 596 7654

anne.miettinen(at)hyria.fi


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.