LOKOMO – Laatua opinto-ohjaukseen kohdennetusti moniverkostoissa

Mikä oli Lokomo-hanke?

LOKOMOssa keskityttiin opinto-ohjauksen ja tukipalvelujen kokonaisvaltaiseen kehittämiseen sekä valintaperusteiden ja järjestelmien käyttöönoton tukeen. Hankkeessa tehtiin organisaatioiden opinto-ohjaussuunnitelmia tai päivitettiin niitä ja tarkasteltiin opinto-ohjaussuunnitelmien rajapintoja opiskelijahuoltosuunnitelmiin. Tällä varmistettiin ohjauksen joustavuus eri tilanteissa. Opetushallituksen vuonna 2014 antamien hyvän ohjauksen kriteerien toteutusta varmennettiin hankkeen aikana ohjaussuunnitelmissa ja käytännön työskentelyssä.

Hyrian hankekumppaneita olivat Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä (koordinaattori), Seurakuntaopisto ja Validia Ammattiopisto.

Miksi projektia tarvittiin

Lähtökohtana Keski-Uudenmaan alueella oli nuorisotakuun kehittäminen ns. kuntakokeilussa (TEM) ja Ohjaamo Keski-Uusimaassa (ESR-hanke). Kokeilussa mukana olivat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo ja Tuusula (Kuuma-kunnat). Näissä toimintamalleissa korostuivat uudet asiakkuudet ja varhainen puuttuminen: valmistauduttiin riittävään ohjauksen laatuun, jotta mm. näiden toimintamallien kautta tulevat nuoret kiinnittyisivät opintoihin ja saisivat opinnot suoritettua loppuun oppilaitoksissamme

Projektin tavoitteet

Hankkeessa keskityttiin kokonaisvaltaiseen opinto-ohjauksen kehittämiseen. Linkitys tukipalveluihin oli opinto-ohjaussuunnitelman ja opiskeluhuoltosuunnitelman rajapinnoissa.

Projektin toiminnot

  • Edistettiin koulutuksen läpäisyä ja pyrittiin vähentämään opintojen keskeyttämistä kohdennetun opinto-ohjauksen avulla. Erityinen huomio kiinnitettiin koulutusaloihin, joissa keskeyttäminen on keskimääräistä suurempaa. Tilanteen parantamiseksi opinto-ohjausta tehostettiin opintojen alkuvaiheessa. Ohjausta jatko-opintoihin ja työelämään tehostettiin kaikissa opintojen vaiheissa. Lähtötilanne oli mitattavissa olemassa olevilla opiskelijapalautteilla.
  • Edistettiin opinto-ohjauksen laatukriteerien käyttöä ja monipuolista verkostoyhteistyötä Kuuma-alueella sekä alueellista yhteistyötä opinto-ohjauksessa peruskoulujen, lukioiden ja työelämän kanssa.
  • Järjestettiin alueellisia opinto-ohjauksen koulutustilaisuuksia, joissa käsiteltiin ammatillisen koulutuksen sisältöjä, joustavia järjestämistapoja ja koulutuspolkuja.

Toteutusaika      8.6.2015 – 31.12.2016

Rahoitus            Opetushallitus 

Lisätietoja                                                                           

                                                                                                    

hankepalvelut(at)hyria.fi

                                                                                  oph r


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.