Liiketalouden TOP10-OPSO

(Nuorten työpaikalla tapahtuvan oppimisen edistäminen sekä työn ja koulutuksen joustava yhdistäminen)

Mikä oli Liiketalouden TOP10-OPSO -hanke?

Hanke liittyi OKM:n nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen toimenpideohjelmaan, joka oli samalla osa nuorisotakuuta. Hyriassa pilotoitiin liiketalouden koulutusalalle toteutusmallia, jonka avulla pyrittiin yhtenäistämään eri koulutuksen rahoitusmuodoissa opiskelevat liiketalouden perustutkinto-opiskelijat samoihin toteutusratkaisuihin. Toteutusmalli tukee opiskelijan siirtymää koulutuksen rahoitusmuodosta toiseen ja edistää työpaikalla tapahtuvaa oppimista, oppimisen ohjausta, oppisopimuskoulutukseen siirtymistä sekä koulutuksen ja työn joustavaa yhdistämistä.

Hankkeessa pilotoitiin nyt liiketalouden perustutkinnon työvaltaista toteutussuunnitelmaa, joka on 2+1-mallin käyttöönoton edellytys. 2+1-mallissa opiskelijan on mahdollista siirtyä yksilöllisesti oppilaitosmuotoisesta koulutuksesta työelämävaltaiseen toteutukseen kuten oppisopimuskoulutus (opso) työnantajien tarpeen mukaisesti.

Hyrian kanssa hankkeessa olivat mukana Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksia (koordinointi) ja Koulutuskuntayhtymä Tavastia. Alueellisia sekä paikallisia yrittäjiä ja työnantajia oli antamassa panoksensa hankkeeseen.

Miksi hanketta tarvittiin?

Hyria siirtyi syksystä 2015 alkaen nelijaksojärjestelmään. Tällöin kaikkien tutkintojen yhteiset tutkinnonosat on tarkoitus suorittaa kahden ensimmäisen opiskeluvuoden aikana. Rakenne tukee oppilaitosmuotoista ja työelämälähtöistä koulutusta sekä työtä joustavasti yhdistäviä koulutusmalleja.

Uuteen toteutusmalliin siirtymistä varten lisättiin ja vahvistettiin henkilöstön 2+1-malliin liittyvää osaamista sekä kehitettiin ja otettiin käyttöön työvaltaisen (mm. oppisopimuskoulutuksen) ja oppilaitosmuotoisen koulutuksen yhdistelmissä opiskelua sekä ohjausta tukevia uusia oppimisratkaisuja ja -välineitä.

Työelämän kanssa tehtävää tavoitteellista yhteistyötä vahvistettiin työvaltaisen merkonomikoulutuksen, oppilaitosmuotoisen ja opso-muotoisen koulutuksen yhdistämisen sekä opiskelun ja työnteon joustavan yhdistämisen edistämiseksi. Opettajien työelämäjaksot eri työnantajayrityksissä olivat osa hanketta.

Hankkeen avulla tavoiteltavat tulokset 

  • Liiketalouden koulutusalalle Hyriassa syntyy toimiva 2+1-malli, jolla opiskelijoille saadaan mahdollisuus henkilökohtaistaa opintojen tai tutkinnonosien suorittamista työelämävaltaisten mallien kuten oppisopimuksen ja laajennetun työssäoppimisen muodossa.
  • Opiskelijoiden työelämätaidot vahvistuvat, valmistuvalla opiskelijalla on monipuolisempi ja käytännönläheisempi ammattitaito sekä opiskelijoiden työllistyminen paranee.
  • Opettajien työelämätuntemus vahvistuu ja työssäoppimisen joustavaan toteuttamiseen liittyvä osaaminen päivittyy työelämäjaksoilla.
  • Määrällisenä tavoitteena on, että 2+1 -mallin kokeilu- ja käyttöönottovaiheessa vuosina 2014 – 2015 oppisopimuskoulutukseen siirtyy joustavien yksilöllisten polkujen kautta arviolta 2 – 7 opiskelijaa/vuosi. Hyriassa on siirrytty joustavan 2+1-mallin mahdollistavaan nelijaksojärjestelmään, ja kun malli vakiintuu, oppisopimuskoulutukseen siirtyvien määrää on mahdollista kasvattaa. Vuodesta 2016 eteenpäin oppisopimuskoulutukseen siirtyy arviolta 5 – 10 opiskelijaa vuodessa.

 

Toteutusaika: 27.1.2015 --31.12.2016

Rahoitus: Opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätietoja

hankepalvelut(at)hyria.fi


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.