Lucky You - Getting Older in Europeerasmus+logo_mic

Erasmus+ KA2 -hanke

Mikä on Lucky You -hanke?

Lucky You - hanke on Euroopan unionin Erasmus+ -vaihto- ja yhteistyöohjelman tukema viiden eurooppalaisen maan yhteistyöhanke. Hankkeessa mukana on Hyrian nuorten sosiaali- ja terveysala.

Yhteistyökumppanimme tässä hankkeessa ovat Belgia (HBO IC DIEN VZW), Espanja (IES Manuel G. Argon), Latvia (Riga Strandina Universitat), Tšekin tasavalta (VOSZ and SSZ), Islanti (Akureyri Hospital) ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä (JAO). Hanketta koordinoi Jyväskylän koulutuskuntayhtymä päätoteuttajanaan lehtori Maria Sissonen.

Miksi hanke on merkityksellinen?

Lucky You -hankkeessa suunnitellaan yhteistyössä viiden eurooppalaisen sosiaali- ja terveysalan toisen asteen oppilaitoksen, yhden yliopiston ja yhden sairaalan kanssa eurooppalainen vanhenevan väestön hyvinvointia edistävä opintokokonaisuus. Kustakin maasta tuotetaan ammattiosaamista ja hyviä käytäntöjä jaettavaksi, ja tuloksena on uudenlainen opintokokonaisuus oppilaitosten opetustarjontaan. Opintokokonaisuus edistää vanhusten kykyä selviytyä pidempään kotona asuen. Opintokokonaisuus lisää myös ikääntyvien hoitoon ja huolenpitoon liittyvien opintojen valovoimaisuutta.

Se on helposti muokattavissa sovellettaviksi ammatillisessa koulutuksessa tai ammattikorkeakoulussa, sekä räätälöitävissä myös koulukohtaisia opetussuunnitelmia palvelevaksi. Koska hankkeen työkielenä on englanti, voidaan jatkossa harkita myös YTO -integrointia.

Lucky You -opintokokonaisuus suunnitellaan The Comprehensive Geriatric Assessment (CGA) -analyysimenetelmän pohjalta. CGA mittaa vanhusten voimavaroja viidellä elämän eri osa-alueella. Osakokonaisuudet ovat toiminnallisuus (functionality), ravitsemus (nutrition), sosiaaliset kyvyt (social situations), masennus (depression) ja kognitiivinen kyvykkyys (cognition). Hankkeen yhteistyömaat vastaavat kukin yhdestä CGA -analyysin kokonaisuudesta.

Hankkeessa työelämän edustajana on islantilainen Akureyri Hospital -sairaala, joka toimii CGA-analyysin, sen osa-alueiden ja opintokokonaisuuden testaajana käytännön työelämässä.

Tavoitteet

  • Ikääntyvien hyvinvoinnin tukeminen ja elämänlaadun parantaminen.
  • Eurooppalaisen vanhenevan väestön kotioloissa selviytymisen vahvistaminen.
  • Erilaisten hoitokäytänteiden, suositusten, teknologian  ja kokemuksellisuuden vertailu ja arviointi.
  • Valovoimaisen, kiinnostavan ja vaikuttavan opintokokonaisuuden luominen  huomioiden    asiantuntijoiden, pedagogien ja opiskelijoiden tietämystä ja näkökulmia.

Toiminnot

Hankkeen työseminaarit (5) toteutetaan kerran jokaisessa yhteistyömaassa. Lisäksi hankkeen tulosten julkaisutilaisuus toteutetaan Belgiassa kesällä 2018. Hyria isännöimä työseminaari järjestetään toukokuussa 2016 Teemana Hyrialla on ikääntyneiden sosiaaliset kyvyt (social situation).

Hankkeessa liikkuu jokaisesta osallistujamaasta aina hankkeen avainhenkilö sekä yksi vaihtuva ko. teema-alueen opettaja-asiantuntija. Lisäksi työseminaareihin osallistuu opiskelijoita jokaisesta maasta vuorollaan.

Hankkeen toteutusaika: 1.9.2016 – 31.8.2018 

Rahoitus: Rahoitettu Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelmasta. Rahoitettu Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelmasta. Suomessa Erasmus+ -ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa Erasmus+ kansallinen toimisto Opetushallituksessa.

Euroopan komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä.

Lisätietoja

Hyria koulutus Oy
Anne Jantunen  
opettaja, kansainvälisyysvastaava 
anne.jantunen(at)hyria.fi   
+358 40 637 7107                                    


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.