Lainsäädäntöä

Oppisopimuskoulutuksessa yhteistyötä tekevät opiskelija, työpaikan ja koulutuksen järjestäjä eli oppilaitoksen edustaja.  

Oppisopimuskoulutus perustuu määräaikaiseen työsuhteeseen. Siihen sovelletaan alan työehtosopimuksessa määriteltyjä työehtoja.

Yrittäjän oppisopimuksessa yrittäjä ja Hyria  sopivat koulutuksen järjestämisestä. Virkamiehen oppisopimus perustuu virkamiehen ja työnantajan väliseen määräaikaiseen sopimukseen.

Palkan maksu

Oppisopimusajan palkka määräytyy alan työehtosopimuksen (TES) mukaisesti. Työnantaja maksaa palkan henkilösivukuluineen. Jos alalla ei ole olemassa työehtosopimusta, on työstä maksettava alalla ja paikkakunnalla pidettävä käypä palkka.

Oppilaitoksessa tapahtuvien opintojen ajalta työnantajalla ei ole lakisääteistä palkanmaksuvelvollisuutta. Työnantaja ja opiskelija voivat kuitenkin sopia palkanmaksusta tälle ajalle.Työnantaja ei voi määrätä opiskelijaa vuosilomalle oppilaitoksessa tapahtuvien opintojen ajaksi.

Koeaika

Koeaika on työehtosopimuksen mukainen, kuitenkin enintään neljä kuukautta. Lyhyissä, alle 8 kuukauden sopimuksissa, koeaika on enintään puolet oppisopimusajasta.

Opiskelijan tapaturmavakuutus oppisopimusaikana
Opiskelija kuuluu työnantajan tapaturmavakuutuksen piiriin työssäoloaikana ja palkallisilla oppilaitoksessa tapahtuvien opintojen jaksoilla. 

Lomautus
Määräaikaista työntekijää ei voi yksipuolisin päätöksin lomauttaa.Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.