Usein kysyttyä


Palaa otsikoihin

Mistä oppisopimustyöpaikkoja saa?

Opiskelijan tulee hankkia työpaikka itse. Kannattaa kysellä myös työ- elinkeinotoimistosta auki olevia paikkoja ja jättää omiin työhakutietoihin halukkuus oppisopimuskoulutukseen. Koulutussopimuksella opiskeleva opiskelija voi tiedustella oppisopimusmahdollisuutta työpaikan edustajalta.

Lisätietoja työ- ja elinkeinotoimiston palveluista saat työministeriön internet-sivuilta.

Palaa otsikoihin

Palaa otsikoihin

Millainen työpaikkaohjaajan täytyy olla?

Työpaikkaohjaaja on oman alansa ammattilainen, jonka työnantaja nimeää opiskelijan vastuulliseksi ohjaajaksi työpaikalle. Hän tuntee koulutuksen tavoitteena olevan ammatin ja on perehtynyt tutkintoon. Hänellä on riittävästi aikaa opiskelijalle ja hän on kiinnostunut kouluttamisesta ja oppimistuloksista. Työpaikkaohjaaja on tukija, kannustaja ja ohjaaja. Hän perehdyttää opiskelijan työhön ja työyhteisöön sekä neuvoo, ohjaa, valvoo ja arvioi työtehtävien suorittamista.

Palaa otsikoihin

Millaista rahallista tukea työnantaja saa oppisopimusopiskelijasta?

Lisätietoa koulutuskorvauksesta ja palkkatuesta saat Opiskelu-valikon linkistä Rahoitus.

Palaa otsikoihin

Paljonko oppisopimusopiskelijan palkka on?

Oppisopimusajan palkka määräytyy alan työehtosopimuksen mukaisesti. Työnantaja maksaa palkan henkilösivukuluineen. Jos alalla ei ole olemassa työehtosopimusta, työnantajan tehtävä on huolehtia siitä, että työstä maksetaan alalla ja paikkakunnalla pidettävä käypä palkka. Lisätietoja eri alojen palkoista saat esim. työsuojelupiireistä ja ammattiliitoista.

Palaa otsikoihin

Mitä kaikkea oppisopimuksella voi opiskella?

Oppisopimuksella voi suorittaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon tai niiden osia. Lisätietoja tutkinnoista saa Opetushallituksen internet-sivuilta tai oppisopimuspalveluista. Tutkintoluettelon löydät myös sivuiltamme Lomakkeet ja materiaalia –kohdasta.

Palaa otsikoihin

Palaa otsikoihin

Miten oppilaitoksessa toteutettavat opinnot toteutetaan?

Oppisopimuspalvelut varaa opiskelijalle paikan alan koulutusta järjestävästä oppilaitoksesta. Opintoihin liittyvien lähiopetuksen lisäksi opiskelua voidaan toteuttaa mm. verkko-opintoina.

Palaa otsikoihin


Palaa otsikoihin

Miten oppisopimuskoulutukseen haetaan?

Oppisopimuskoulutukseen ei yleensä ole erillistä hakua vaan koulutus ja oppisopimustyösuhde alkavat joustavasti sen mukaan, mitä työnantaja, opiskelija ja oppilaitos sopivat.  Eri oppilaitoksilla voi olla tutkintoalakohtaisia käytänteitä.

Palaa otsikoihin

Onko oppisopimuskoulutukseen pääsykokeita tai soveltuvuustestejä?

Joihinkin tutkintoihin esim. lähihoitaja, lastenohjaaja tai liikuntapaikkamestari voi kuulua pääsykoe, haastattelu ja/tai soveltuvuustesti. Opiskelija maksaa pääsykokeiden ja soveltuvuustestien kustannukset itse.

Palaa otsikoihin

En asu Hyvinkää-Riihimäki alueella. Voinko hoitaa oppisopimuskoulutuksen liittyvät asiat Hyria oppisopimuspalveluissa?

Kyllä, voit kääntyä Hyrian oppisopimuspalveluiden puoleen oppisopimuskoulutukseen liittyvissä asioissa. 

Palaa otsikoihin

Miten toimin, jos en voi oppia kaikkia tutkinnossa vaadittavia taitoja omalla työpaikallani?

Työtehtävien tulee olla tarpeeksi monipuolisia, jotta tutkinnon vaatimusten mukainen työpaikalla tapahtuva koulutus toteutuu. Jos tämä ei ole mahdollista omalla työpaikalla, osan työpaikalla tapahtuvasta koulutuksesta voi suorittaa toisessa työpaikassa tai alan oppilaitoksessa.

Palaa otsikoihin


Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.